sobota 1. června 2013

Svět vs. Paleo


Jsem smutná a naštvaná. Strašně mně rozčílilo diskusní fórum, ve kterém se příznivci paleo začali chovat jako kreténi. Omlouvám se, lepší slovo na to neexistuje. 
Velkou hádku vyvolala otázka, jak sestavit zdravý jídelníček, podotýkám, není to diskusní fórum o paleo životním stylu, je to obecně diskuse o zdravé výživě. 


Jedna skupina říká, že teorii věří, jsou ale zvyklí a necítí se špatně, nic jim nechybí, neumí si přestavit jídelníček bez mléčných výrobků, bez rýže, bez obilovin. 
Druhá skupinka se té první vysmívá, že je slabá, závislá na nepotřebných nezdravých potravinách, že mléčné výrobky nemůžou být zdravé, že je paleo to NEJ pro všechny. Hlásí to ženská s na první pohled tupím výrazem, která dietu drží celých pět dní (nekecám) a za tu dobu si o dietě stihla přečíst všechno. Jak to už na diskusích bývá, slabší jedinci se připojí, cítí se být poškozeni. Přitom jim bylo víckrát řečeno, že "konzervativní" strana chápe, že to někomu vyhovuje, věří, že to je zdravý jídelníček, ale ne pro všechny bez výjimky a ať je pořád nepřesvědčují o tom, jak jsou jogurty nezdravé. 
Vyvrcholilo to až hádkou, kde se všichni brání, ať je nechtějí přesvědčovat, paleo strana ale neústupně mele svoje a bere za osobní urážku, že se ostatní drží vlastního jídelníčku.

Vážení, distancuji se od všech jedinců podobného myšlení. Paleo jídelníček je přínosný a neměl by být předmětem výsměchu typu "hahaha, už vidím, jak pračlověk pekl mandlovou buchtu v silikonové formě na ohni ve své jeskyni". Zas na druhou stranu, co já vím, co je pro koho nejvhodnější? Pokud je teorie paleo založena na tom, že se náš organizmus neadaptoval v plné míře na obiloviny a mléčné výrobky (atd), snad je nad Slunce jasné, že jsou někteří citlivější na lepek a některým prostě ani lepek, ani kravské mléko nevadí. Co je na tom tak neuvěřitelně těžké pochopit, že nejsme stejní? Proč ze sebe na diskusních fórech musí příznivci paleo stravy udělat kazatele a přesvědčovat každého, že shnije v pekle (s rakovinou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a obezitou) jen proto, že si rád dává tvaroh? 

Není se pak čemu divit, že je paleolitická strava chápána za šílenost. Pokud vás někdo do něčeho tlačí a přesvědčuje o jediné možné cestě, zavání to sektou. Proč má někdo potřebu někoho překonvertovat? Není pravdou že vám paleo samo o sobě vyřeší všechny vaše zdravotní problémy a taky nemůžu souhlasit s tím, že se jinak žít nedá. Najít ideální jídelníček pro sebe by mělo jít přirozeným vývojem. Je zbytečné se vrhat do jakéhokoliv životního stylu, pokud se vám nelíbí. Všichni by si svůj vlastní jídelníček měli ušít na míru a hlavně se naučit myslet. 

Nechápu, proč si z něčeho nemůžeme vzít jen to dobré, zajímavé nápady, recepty, bez toho, abychom vynadali ostatním, protože se nám dostalo všemocných vědomostí a osvícení. Co tím někdo získá, pokud velkou hubou někoho přesvědčí, že je tvaroh "špatný"? Dokáže si, že je silnější a asertivní? Uspokojí si vlastní frustraci, protože třeba není spokojen, je ale lepší jít proti "zlým" potravinám velkou silou, ať si je neužijí ani ostatní? Pokud vám váš jídelníček vyhovuje a máte kapku emoční inteligence, nebudete se snažit nikoho do ničeho tlačit. 

A nejsmutnější na tom je, že kdo se na můj blog podívá, si na základě špatných zkušeností s takovými kazateli může myslet, že se ho budu taky snažit přesvědčovat. Nejsem taková a ani taková být nechci. Baví mně vaření a snažím se vařit zdravě. Paleo je v našem životě tak na 60-80 % a to ne z přesvědčení, ale proto, že se snažím vařit ze základních surovin a z kvalitních potravin, vyhovuje a chutná nám to. Pokud jsme na návštěvě, nic neodmítnu, svět se totiž z několika molekul nezboří, nemoci nepropukají a nemám pocit rozkvétající cukrovky. Pokud pořádáme večírek, je prvořadé uspokojit chutě hostí a někteří mají rýži, brambory nebo chleba moc rádi. Já se sama rozhodnu, jestli něco ochutnám nebo ne, nebudu ale nikoho tlačit, že se u nás prostě některé věcí nejí. Pokud nás navštíví můj táta, koupím mléko a cukr, on totiž kávu sladí a pije i s mlékem. Nebudu ho buzerovat, nebudu mu vykládat, jak by to mohl dělat jinak. A zákusky od mé tety a babičky jsou nejlepší na světě, je mi jedno, že obsahují lepek, cukr a mléko. Problémem v jídelníčku není kousek dortu s cukrem jednou za dva měsíce.

Jinak by jste se divili, kolik změn dokážete přinést do života jiných jen tak potichu. Ne násilím a povyšováním se, ale láskou. Mamka přítele je k novým receptům otevřená a co jsme spolu pekly, byla moc spokojená. Je tak hodná, že když jsme na návštěvě, udělá nám radost a vždy připraví i zeleninovou přílohu. Btw, nikdy bych jí neřekla, že něco nesním, byla jsem vychovaná tak, že se za jídlo děkuje a nekomentuje se. Přesto nám možnost hřešení moc nedá a sama zeleninové přílohy ráda zkouší. Myslím, že kdybych jí začala kázat, co a jak by MĚLA dělat, poslala by mně do háje. 
I moje sedmdesátiletá babička je cool. Představte si, dostala jsem od ní švestkovou marmeládu bez cukru, protože se dozvěděla, že cukr moc nejíme. Tak nám chtěla udělat radost. No je prostě boží! :) Hlavně ta babička, i když marmeláda taky není k zahození :) 

Svět se dá měnit i jemně. Začnete u sebe a pozitivním příkladem uděláte pro své okolí více než přednáškami. Neodsuzujte nikoho, může se to obrátit proti vám.

Myslet a pochybovat je přirozený a zdravý přístup a přináší nejvíce úspěchu. 

A já se těm diskusím budu chvilku vyhýbat :) 

13 komentářů:

Zzdenika řekl(a)...

Musím jedině souhlasit! Minulý víkend jsme byli u prarodičů - a jaké bylo mé překvapení, když babička, řekla: "Já vím, že ty si bábovku nedáš, ale tady máš aspoň čaj a můžeš si zajít třeba pro jablko" (v jednu chvíli mi mé pekelné já říkalo - dej si bábovku, je od babičky, takovou nikdo jiný neumí a ve druhé chvíli jsem se usmívala na babičku a popíjela čaj, kdežto přítel vedle vymlaskával s plnou pusou bábovky :)

julie řekl(a)...

ať si každý myslí, co chce..... Já jedu také paleo, nejdříve jsem to chtěla pouze vyzkoušet na měsíc, abych věděla, jak to funguje, ale jelikož mi to vyhovuje, zůstala jsem u toho.Jsem spokojená a občas trochu i zhřeším. Např. ráno do kávy si prostě našlehané mléko dám. Jinak ho ale nepoužívám. Občas zhřeším i alkoholem. Pozitivní účinky vidím - zlepšila se mi pleť, jsem více psychicky v pohodě, nejsem unavená, trávení jede na 200%. Nikomu to ale necpu. Prostě je to mé rozhodnutí a když je někdo rozhodnutý jíst běžnou stravu, ať si ji jí. Mému příteli také ke všemu dávám přílohu. Samozřejmě, že se tím, že paleo držím nikde nechlubím, jelikož vím, co bude následovat..... Ale lidé, kteří se o zdravý životní styl zajímají, si mé zkušenosti rádi poslechnou a říkají, že to možná také zkusí.

Kris Tozkousne řekl(a)...

Já tohle moc dobře znám... jen ze skupiny veganů. Hrozně mě mrzí, když někomu, kdo se snaží změnit svou stravu začnou tvrdit, že to má jít lusknutím prstu, že oni to tak zvládli... uplně vidím jak někdo, koho to naštve, si zas sedne se salámem, eidamem a rohlíkem k televizi a nic nezmění. Na druhou stranu se neboj, že lidi takhle budou brát všechny, s kým se setkají a bude paleo... tedy ano, bude je tak brát, ale pak ho můžeš mile překvapit, když si přečte tvůj blog nebo když se o tom budete bavit. To znám na vlastní kůži a ten otevřený přístup opravdu lidem vyhovuje mnohem víc než hádky a extrémní zastávání pouze jednoho názoru (to možná vyhovuje lidem, kteří ho zastávají jen pár měsíců či dní, aby si podpořili to, co dělají)

Taky nám mamka mého přítele začala jednou kupovat tofu a tak a začala se o to hrozně zajímat a ochutnávat :)

Od diskuzí si dej určitě pokoj... já se taky snažím, ale občas mi vyskočí i na hlavní stránce facebooku, tak pak utíkám pryč :D

Beautygloss řekl(a)...

Tak to jsi vystihla. A ještě 'lepší' je, když se mezi sebou začne dohadovat vegetarián/vegan s paleo jedlíkem - takové diskuze docela často probíhají na mém blogu u mých článků. Vegetariáni pomlouvají paleo a naopak. Ale tak to už bývá, každej si myslí, že má pravdu :) Ale nejlepší je nikoho do ničeho nenutit, klidně říct svůj názor a stát si za svým, ale rozumně.. :)

Unknown řekl(a)...

Já bych to neviděla černě ani z jedné strany. Paleo, vegetariáni, vegani, běžná strava cokoliv. Je to jedno, pokud se člověk naučí poslouchat své tělo a dá mu to, co potřebuje. Potom už je jedno v jaké formě, obsahu, kdy, kde, s kým. :)

B V řekl(a)...

Taky si myslím, že se takovýmto přístupem odrazují lidi, který jsou jinak zvědavý a chtějí změnu, zajímají se o zdravý životní styl. Není potřeba, aby se někdo věnoval jídelníčku jako víře, trochu se ale otevřít a experimentovat je přece přínosné.

Anonymní řekl(a)...

Nie som prekvapený z toho, ako paleo prívrženci reagovali v "diskusii" s konzervatívnou stranou. ( takýto postoj len škodí paleu) Prečo?
Lebo kto ozaj pochopil, že čo je paleo životný štýl, ten sa takto nezachová. Najväčšie omyly vzniknú vtedy, keď ľudia polemizujú nad tým, čo odporúča a čo neodporúča paleo. Ten, kto niečo také píše alebo hovorí, nepozná ani zahraničnú ani domácu paleo -literatúru.
Evolučné, t.j. paleo stravovanie je široký pojem a keď k tomu pridáme to, že my ľudia, sme každý iný, potom je na zamyslenie násilné prehováranie druhého o tom, že paleo je jediná cesta.
Ano, paleo môže zabrániť v znik civilizačných ochorení,v mnohých prípadoch pomôže vyriešiť nemálo zdravotných problémov, alebo pozastaviť ďalšie zhoršenie zdravotného stavu, ale nie je "všemocný liek" na všetko.
Paleo sa nezakladá na tom, že čo konzumoval pračlovek. Táto argumentácia s kritikou palea nemá nič spoločné. Skôr je zaujímavé to,že v súčasnosti s nami žijúci prírodný ľudia, ktorí ešte aj dnes žijú podobným spôsobom ako naši predkovia spred 100-150000 rokov, čo je ich stravovacím princípom , ktorý sledujú, a ako to pôsobí na ich zdravie? (Je viac sto kmeňov s veľmi rozmanitou štruktúrou stravovania - ale u každého bez civilizačných chorôb!!)V celku teda „ skutočné“ paleo je to, ktoré vaše telo dobre toleruje, a ktoré obsahuje len paleo suroviny, t.j. paleo nepredpisuje pomery, ale odporúča to, aby sme konzumovali len takú stravu, ku ktorému sme sa prispôsobili státisíce rokov. Kto má rád veľa mäsa, nech je veľa mäsa, kto veľa rastlinnej stravy, nech konzumuje to. Hlavné je len to, aby mali paleo „pôvod“.

Ešte by som chcel ako nedorozumenie rozptýliť nasledovné. Paleo nie je diéta, nie je liečebná diéta, a nie je ani liečebný spôsob. Paleolitické ( paleo) stravovanie je jednoducho prirodzené stravovanie človeka, a to, čo nám západné stravovanie zanechá na zdraví, po prechode na paleolitické stravovanie, do značnej miery upraví alebo aj odstráni.. To ale nie je lekárske ošetrenie, je to len dietické odporúčanie v tom najširšom slova zmysle.

Ten, kto hlása, že verí v paleo, o mesiac či dva príde nová móda, a bude veriť v niečom inom. Ja žijem paleo životným štýlom viac rokov nie preto, že v tom verím, ale preto, že ma PRESVEDČILI FAKTY,lebo som prečítal či preložil viac sto vedeckých prác, publikácie a články rôznych nezávislých autorov a prečítal viac desiatok kníh o tejto téme.
S pozdravom: Imro G.

B V řekl(a)...

Děkuji za pěkné vysvětlení, říkala jsem si, že bych ten hlavní princip někdy rozepsala v článku, ale teď to už nebude potřeba, výklad je dokonalý a srozumitelný :)

Anonymní řekl(a)...

Som rád, že som vedel trošku pomôcť.

Metlův paleo blog řekl(a)...

Internetové diskuse se svojí anonymitou jsou mor komunikace. Já takové ty věci nečtu, leda tak opravdu když mám náladu si zvednou adrenalin nebo se ujistit, že spousta lidí je na tom intelektově daleko (či hluboko) pode mnou a tak se vytáhnu z nastávajícího splínu.

Přesně jak to máš ty to cítím i já, co se týče přesvědčování, kdo to chce zkusit, zkusí, kdo ne nemusí - hotovo. Nepotřebuju k tomu dovést tisíce lidí a držet je násilím.

Co tu říkal Imre je hezké, dieta to opravdu není a nebude. A jak říkal, kdo to má v hlavě v pořádku, se nepůjde do takové diskuse hádat a zbytečně ji vyostřovat, protože ví, že tímhle nic nezmůže.
Howgh.

B V řekl(a)...

Diskuse jsou přínosné, přinášejí hodně informací a hlavně zkušenosti ostatních. Jen nemám ráda, když jsou zkušenosti zkreslené a romantizované, to už je pouze krok k agresivnímu přístupu.

Paví zdraví řekl(a)...

Souhlasím s přístupem o kterém psala Julia. Také papám paleo už více než rok, ale nijak zvlášt to nepropaguju.Začalo to tak, že mi to dávalo smysl, zkusila jsem to, viděla jsem krásné výsledky, jak psychické tak fyzické, a tak se toho drŽím. V práci vědí, že nejím přílohy, a občas se na to zeptají, ale nic víc. Přítel taký obvykle dostane přílohu, protože metabolismus mu jede takovým způsobem, že mi pořád hubne - další důkaz palea.
Když jsem u babičky, tak si tu bábovku nedám, protože tam nemusím, ale když jsem jinde na návštěvě, tak si jí dám, protože byla upečená s láskouu a ten jeden kousek mě nezabije. Všeho s mírou, a ať už věříme, že paleo je ono správné stravování, každý sám musí přijít na to co mu vyhovuje.

Anonymní řekl(a)...

Paví zdraví
Súhlasím s tebou, keď som na návšteve, dávam pozor aj ja, aby som domácu pani neurazil ...Jeden či dva kúsky bábovky nikoho nezabije.
Ale! Vo všeobecnosti nezabúdajme na latnú senzibilitu gluténu. Je pareniskom mnoha civilizačných chorôb ako napr. poruchy f. štítnej žľazy(hypo aj heper), Alzheimeru a mnoha neurologických a autoimúnnych porúch a chorôb.