pondělí 8. července 2013

Můj krásný nový jídelníček


Tak prosím, sedím před počítačem a po dlouhé době píšu článek. Je pondělí a to je nejlepší začátek pro cokoliv.

Dnes začíná můj nový jídelníček. Superkombinace překombinovaná... :)


Kdybych měla okno do budoucna, rozhodovala bych se snadněji, jak si sestavit jídelníček. Nový jídelníček. Tentokrát ne proto, abych nebyla v oblasti bříška podezřele zaoblená (částečně splněno, jen tak na margo), ale proto, aby mi bylo lépe. Mám cca 3 měsíce, abych se na kontrole ukázala s lepšími výsledky.

Můj jídelníček je jednoduchý, jako facka, přitom jsem nad tím tolik uvažovala.

Proč jsou alternativní stravovací teorie neuznávané? Napadlo vás to někdy?

Jak se dostávám do kontaktu s příběhy, kde hrála změna jídelníčku a životního stylu roli, vždy mně napadne, páni, to by bylo tak krásné, kdyby se člověk dostal k specialistovi a ušil by se alternativní jídelníček a životní styl na míru. Proč to tak není? 

Protože si všichni melou vlastní pravdu. Jak jsem teď nemocná, dostávám různé rady. Neberte to ve zlém, každou radu si cením a chápu, že to všichni myslí dobře. 

Dostala jsem různé rady, třeba to, že mám jíst méně masa, živočišní produkty klouby zatěžují. Kamarádka je zastáncem makrobiotiky.  

Dostala jsem radu, že bych se měla rychle přesunout na striktní paleo jídelníček. Žádné "hříchy"! (to moje mascarpone a luštěniny...) Paní je nutriční specialistkou, která se zaměřuje na paleo stravu. Mám snížit i ovoce na minimum, strava by se měla skládat ze zeleniny, masa, ořechů, jedno ovoce denně. 

Strava SCD vyvinuta na autoimunitní onemocnění (btw je nejvíce benevolentní).


Dále vegan strava...

Raw...

Nepochybuji, že se pro každou alternativu najde vysvětlení, proč právě ta nebo ona strava by mně měla spasit. Byl by ale někdo tak laskav a dal mi nestrannou radu... Ne takovou "já si myslím a já věřím v to", ale takovou ušitou na moji míru. Proč neexistuje nutriční specialista, kdo by se věnoval výše uvedeným trendům a ušil by jídelníček dle aktuálního stavu, vyznal by se v nemocech, byl by ochoten věnovat pozornost pokroku a studiím. Nebo by třeba sám mohl vést studie, mohl by zapojit do výzkumu spoustu pacientů a vypracovat metodu, jak najít nejlepší cestu pro jednotlivce. Nelíbí se mi, že se pracuje z přesvědčení. 

Jaký odborník by byl schopen váš stav monitorovat, konzultovat se specialistou a vyvinout jídelníček dle individuálních potřeb? Nutriční terapeut? Lékař? Biolog? Chemik?  

Jsem zmatená. Rozhodla jsem se, že se nebudu zabývat drobnostmi. Nikdo mi není schopen říct, co je správné nebo jak otestovat, kdo má pravdu. Nebudu panikařit, jestli si MŮŽU dovolit jedno jablko nebo dvě. Nebudu řešit, zda je některá potravina největší zlo. Nevím, chybí mi z rovnice odůvodnění, proč si něco mám odepírat, pokud mi není z toho špatně. Opravdu bych byla nemocná proto, že si uvařím zeleninovou polévku z mladého hrášku?

Pořád se motám kolem horké kaši, tak to prostě vyslovím. Chtěla bych pochopit, jak to naše tělo a psychika funguje. Věřím, že je změna životního stylu lékem, nechci se ale stát falešným odborníkem. Ráda bych pomohla ostatním, ráda bych napsala, že to pravé řešení znám, ale to není pravda. Můžu se akorát snažit co nejvíce věřit na základě současných znalostí. A to nechci. Pokud se budu nadále věnovat alternativním stravovacím trendům, chci to dělat pořádně, pečlivě. Rozhodla jsem se, že se příští rok přihlásím na obor nutriční terapeut. Mám přesně rok, abych se na přihlášky připravila a abych se do té doby zařídila tak, abych si mohla dovolit studovat. Nechci se stát věřícím, chci si vědomosti prohloubit a propojit konvenční přístup s alternativním. Chtěla bych dosáhnout toho abych na otázku "co mám dělat" mohla odpovědět a abych pro to měla argumenty a vysvětlení. Ne jen vlastní přesvědčení a víru a vysvětlení, které jsem převzala. Přiznejme si, současně v rukách nic jiného nemám a to je teda strašně málo. Nechci sklouznout k bezvýznamným hádkám o tom, jak by člověk měl žít. Jednou chci poskytnout svědomitou pomoc a rozšířit lidem obzor.

Zatím jsem si zvolila nejrozumnější cestu: V zásadě je můj nový jídelníček postaven na zavádějící SCD stravě a hodně se blíží autoimunitnímu protokolu, tedy strikní paleo stravě, akurát se v něm objevuje domácí jogurt a trochu více ovoce.

Takže je strava postavená na následujících surovinách:
zelenina
ovoce
domácí jogurt
kvalitní maso a domácí masové výrobky, vnitřnosti
kvalitní tuky

Později se do stravy postupně přidávají tvrdé zralé sýry, vejce a ořechy, luštěniny. Co se týče lilku, rajčat a papriky, v stravě zůstávají. 
Snažila jsem si sestavit jídelníček dle toho, aby byl opravdu zdravý, aby mi nic nechybělo. Ačkoliv se na první pohled zdá, že toho není moc, chci vám ukázat, že je moje strava zájimavá a chutná. Kávu jsem vysadila před několika týdny, aby to nebyl pro mně najednou velký šok. 

Jak to Katka na FB krásně vystihla, nejdůležitější je psychická rovnováha. Chce to změnit přístup a myšlení :) Trochu jsem nad tím dumala, jestli toto téma už není trochu off topic. Proto jsem se rozhodla založit uzavřený klub na FB. Cílem by bylo nalézt podporu, podělit se o zkušenosti. Příběhy ostatních mají v léčbě významnou moc. Člověk potřebuje podporu, aby se mohl svěřit a začít vnímat svůj život jiným přístupem. Tento blog je především foodblog a nechci ho veřejně rozšiřovat o tak citlivé téma. V případě, že se chcete o svůj příběh podělit, potřebujete se svěřit, co vás trápí, připojte se do uvzavřené Facebook skupiny:


Věřím, že si můžeme navzájem pomoct, mnohdy stačí málo, svěřit se, nalézt oporu, věřit, že bude vše OK.

17 komentářů:

julie řekl(a)...

A kde chceš toho nutričního specialistu studovat? Já jsem tento obor vystudovala a rozhodně ti tato škola na to neodpoví....... Nevím, zda se za ty roky náplň učiva nezměnila, ale docela o tom pochybuji...... Asi je to také dost o tom, na jaké profesory narazíš!

B V řekl(a)...

Zatím uvažuji nad MUNI a nad VOŠ Zdravotnické. To mi je naprosto jasné, že se nic převratného nenaučím, základy ale člověk potřebuje. Můžu si přečíst hodně věcí, ale bez základů si na to můžu vytvořit jen vlastní názor, nic víc... alespoň tak to teď cítím. Samozřejme to bez samostudia nepůjde ;)A kde si vystudovala ty? Pracuješ v oboru? Máš nějaké rady ohledně toho, kam jít studovat?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Borůvko :) taky jsem vystudovala VOŠ zdravotnickou Nutriční terapeut a prostě nemohu doporučit. Opravdu to za to nestojí. Mohu porovnat s vysokou školou ČZU (kvalita potravin) a i když ani ta nebyla podle mých představ, tak se člověk právě naučil alespoň chemii, zpracování potravin apod. Ale samotná výživa? U nás bohužel. V Brně na MUNI to možná bude lepší, ale všude bohužel vycházejí ze starých norem, překonaných informací... Vím téměř jistě, že na VOŠ se budeš velice trápit. Úroveň opravdu šílená.
Můj web: www.annajermarova.cz - ano, mám blíže k paleu, ale jen proto, že cca 80% paleo se podle mě blíží nejvhodnější stravě pro většinu obyvatel. U tvé "nemoci" je samozřejmě nejdůležitější naprostá individualizace a nejlepším terapeutem si budeš sama. Chápu, že je těžké, když se nemáš o koho (odborníka na slovo vzatého) opřít. Já asi nejvíce uznávám Margit Slimákovou - ta opravdu "ví" a "umí"! Držím moc palce!
Kdybys potřebovala něco probrat, klidně napiš na mail anna.jermarova@gmail.com

B V řekl(a)...

Ahoj Anna :) Děkuji, tak to je asi tak, jak jsem si to představovala. Nemám iluze, jsem si naprosto jistá, že by se celé studium opíralo o klasický trojúhelník s pečivem na spodku. Že by to bylo na MUNI lepší... možná, ale moc bych tomu nevěřila. Potřebuji ale základní vzdělání, biologii, chemii, prostě nějaké východisko :) Vlastní názor mám, ale představuju si praxi odborně. Abych mohla říct, mám odborné vzdělání a jsem odborníkem, který se sám vzdělává a dokáže rozeznat falešná tvrzení od moderného funkčního přístupu. Nevím, jestli by mně moje přesvědčení samo o sobě stačilo. Kdybych nevěřila, že "jiná" strava funguje, už bych brala kortikoidy... ale to je jen na vlastní odpovědnost a nemohu takový přístup nikomu doporučit.

Anonymní řekl(a)...

jít si udělat papír na přístup, který sama neuznáváš? Kvůli alibi - já to vystudovala a nesouhlasím s tím proto a proto? A co třeba prostě pokračovat v tom, co tě zajímá a posunout to dál? Co třeba psychosomatika, biochemie, medicína, ...?:) Hanka

B V řekl(a)...

Hani, máš pravdu ale žádná škola mně bohužel nepotvrdí to, v čem věřím (zní to děsně), o biochemii jsem taky uvažovala, mám pocit, že autorka SCD studovala taky biochemii.

Metlův paleo blog řekl(a)...

No přidám svou trochu do mlýna.
Je důvod proč se profese nazývají nutriční terapeut (pomocí terapie se dopátrat vhodné léčby) či specialista (vyhraněné doporučení zájemcům o vybraný druh stravy). Nemůžou znát vše, být odborníci na vše (ať už dáno délkou studia, či obsahem, či jen možností pojímání informací do zdravého mozku). U nás si nemyslím, že existuje instituce, (a to si nemyslím, že by platilo jen u nás, většina odborníku ve světovém měřítku stejně nikdy podobný titul ani instituci nevidělo), která tě dokáže na tohle připravit a většina ani vzdáleně dobře ne. Jak tu již někdo říkal, vychází se ze starých norem, školu projde téměř každý takže to také svědčí o nízké kvalitě a nárocích (neberte to osobně, ani urážlivě, ostatně studuju obdobně pochybný obor) a určitě by se daly najít další aspekty.
Bod druhý - neexistuje jednotné řešení pro každého, to není prostě možné ani v té vysněné utopii. Vezmi si příklad Petra Máry, jeho stav pomohla ketóza vyřešit, dokud nebude klinická studie uznána, nikdo to stejně nikomu nedoporučí a hlavně, třeba se k tomu může přidat další stav či podmínka, která stejně výsledek vyloučí. Příklad do ketózy asi nemůže jít člověk co má poruchy příjmu minerálů, rychlejší vylučování, špatné stavy z velkého množství ketolátek atd. Každý jedinec si tedy musí najít svůj ideální stav a my, poradci, terapeuti, samoukové, mu můžeme jen poradit, ale nikdy se třeba nemusí najít vhodný způsob. Třeba to ani pro daného jedince není ani prakticky možné.
Bod předposlední - já si myslím, že to je primárně v hlavě. Ano, dobré a kvalitní jídlo pomůže, dobré návyky tě nasměřují správným směrem, ale pokud z toho nebudeš mít radost, nebudeš mít pocit, že to funguje (ano, možná ono začarované placebo či jen psychosomatické vlivy) - tak to prostě nepůjde. Dost vlivů si myslím je dáno hlavně těmito pocity, vlastním myšlením a produkcí našich myšlenek.
No a bod poslední, nechci tě od toho zrazovat, naopak si myslím, že když tě to baví tak bys do toho měla jít. Určitě budu rád, že znám někoho kdo by dokázal případným zájemcům poradit jak nejlépe může. Mě osobně například ve větší části toho co si čtu a implementuju pomáhá má chemická průprava (k ní tedy patří i ta bio-), takže si myslím, že člověk asi dosáhne nejlepšího řešení pro všechny s časem, znalostmi a vědomostmi, které může i mnoho let trvat získat.
Držím palce! Metla

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Borúvka!
Autoimúna choroba a domáci jogurt sú antagonistické kategórie.
Mlieko a mliečny výrobky sú jedny zdôvodou vzniku autoimúmnych chorôb.
Nechci hasiť oheň benzínom.
Imre

Unknown řekl(a)...

Ahoj! Se studiem se to podle má tak, že bys si se musela věnovat oboru nutriční terapie, dietologie na medicíně, technologii potravin na VŠCHT, biochemii atd.. a stejně bys nenalezla úplně všechny odpovědi. I vysokoškolské studium je založeno dost na samostudiu, když chceš něčeho dosáhnout a být lepší, než ostatní.
Pokud hledáš nějakého ,,nestraného" odborníka, tak doporučuji Petra Fořta (zadej jméno do googlu, hned se objeví jeho stránky). Četla jsem od něj knihu: Tak co mám jíst? (mj. dost příznačný název :D ). Snaží se tam nezaujatě a objektivně okomentovat nejrůznější trendy ve výživě, výzkumy, potraviny atd. Má i svou síť poraden, kde upřednostňují osobní a na míru šitý program. Každý jsme jiný, každému bude vyhovovat jiné stravování - oni se snaží najít to konkrétní pro jednotlivce. Zkus se na to mrknout, mě to fakt zaujalo ;-)

B V řekl(a)...

Děkuji za vaše komentáře, když jsem si to všechnbo přečetla, trochu se mi zamotala hlava, kolik lidí, tolik názorů :) Máte všichni pravdu, a to je na tom to hezké... Obor mně moc zajímá a vím jen, že se chci některé věci naučit. Ne z alibizmu, ale proto, že mně to zajímá. Z povolání jsem stavař a taky můžu z praxe říct, že škola a praxe jsou dvě jiné dimenze, přitom tam není tak velká propast, jak při klasické nutriční terapii a v paleo/primal/low carb/SCD terapii. Moc mně ještě zajímá biochemie, uvidíme, jak to dopadne, každopádně to chci zkusit, pořád svoje rozhodnutí můžu přehodnotit. Fořta znám (ne jeho osobně, ale jednu jeho knížku taky mám) :) Snaží se být objektivní, to je pravda, a ve svém oboru je vynikající. Jako čtení zajímavé, mám jeho knížku pro sportovce (nejem pro vrcholové :). Tak co bude dále? Souhlasím s Veronikou. VŠ studium je hlavně o samostudiu, jinak to nejde. A vlastně mám obrovskou výhodu, můžu experimentovat na sobě! :)

B V řekl(a)...

Imre, máš pravdu, ale domácí jogurt není jogurt s nápisem "zdravý domácí". Kniha SCD píše o přípravě kvalitního jogurtu, který je právě prospěšný pro rohnováhu organizmu. není to "bifidový" jogurtový zázrak a oblbování zákazníků. Recept je i tady na blogu http://www.veseleboruvky.cz/2012/04/domaci-jogurt.html , jak a proč se dočteš v kníčce SCD od Elaine Gottschall.

Kašulka řekl(a)...

Ahoj,
narazila jsem na Tvůj blog a nedá mi než pochválit. Super, že někdo přemýšlí o své stravě a potenciální léčbě, aniž by se spoléhal jen na lékaře. Nějaký pátek píšu blog o histaminové intoleranci a neceliakální gluten senzitivitě, tudíž chápu i Tvou snahu si prohloubit znalosti studiem. Já jsem osobně biochemik (biomedicína) a musím říct, že pár věcí Tě to naučí. Minimálně chápat to, co se v těle děje, jak vznikají nemoci a jak je můžeme pak ovlivnit stravou. Zbytek si musíš sama nastudovat, ale budeš rozumět těm podivným názvům v lékařských studiích atd. Anebo se pak kouknout přímo třeba do USA a odletět studovat přímo tam:)) Moje zkušenosti s vystudovanými nutričními terapeuty u nás mám jen špatou zkušenost, obvykle nejdou dále než za onen známý trojúhleník a připomenutí, že strava má být pravidelná.
Jinak už nějakou chvíli sleduji Jordana a Steva z scdlifestyle.com, asi jsi o nich slyšela, také nejsou vystudovaní v oboru a pomohli už celé řádce lidí, takže bych se kvůli neodpovídajícími vzdělání moc nestresovala. Stejně tak sleduji Chrise Kressera, sice osobně nedodržuji SCD nebo paleo (trochu se mi to komplikuje s histaminem), ale občas mají velmi zajímavé články a studie ohledně zdraví, vysvětlují mylné info o škodlivosti masa atd....
Držím pěsti a těším se na další recepty (v blízké době musím něco vyzkoušet a udělat ti reklamu na svém blogu:))

B V řekl(a)...

Kašulko, s tou biochemií jsi mně nalákala :) Uvidíme, nic není rozhodnuto. Podívala jsem se na tvůj blog, opravdu hezká práce a moc děkuji za info o stipendiu. Asi to už není pro staré dámy, jako jsem já, ale kdoví...

Anonymní řekl(a)...

Borůvko, ještě mě napadlo něco, jídlo je fajn, ale, jak už je psáno někde výše, je to taky o hlavě. Byla jsem na pár seminářích Principů života(nelekej se, nejde o esoteriku ani šarlatánství:)) a byla to pro mě opravdu pozitivní zkušenost. Byla jsem v Brně u Zdeňky Pižlové(mimochodem nemá žádnou speciální školu:-) a za sebe může jen doporučit. Kdybys na ni chtěla kontakt, ráda ti pošlu. Hanka

Anonymní řekl(a)...

Tak dnes jiz poradci na blanci osobniho metabolismu existuji. Dela se to odberem vzorku krve a pocitacovy program vyhodnoti typ metabolismu a navrhne osobni jidelnicek na miru. Je to na principu "zdrave bilkovinne stravy" do ktere paleo take spada.
Jolly

Anonymní řekl(a)...

Jeste adresa napr. http://www.metabolic-balance.com/cz/P%C5%99ehled.aspx

B V řekl(a)...

Zajímavé, díky za odkaz :)