pondělí 30. září 2013

Makovník s jablky


paleo makova buchta bez lepku SCD


Pokud vám chutná mák, tento recept si zamilujete :) 

Už jsem dříve pekla ořechovou buchtu, do které jsem přidala hodně strouhaných jablek a napadlo mně, že by to mohlo fungovat i s mákem. A měla jsem pravdu ;)

Já jsem použila úzkou pečící formu o rozměru 26 x 12 cm, a těsto bylo vysoké tak 5-6 cm. Doporučuji rozlít do většího pekáče, čím se doba pečení rozhodně sníží. 

Na buchtu 12 x 26 cm budeme potřebovat
100 g mletého máku
3-4 vrchovaté lžíce mletých mandlí
3 větší jablka bez jader, nastrouhané na větším struhadle
2 lžíce medu (nebo doporučuji eritritol, stevii, jiné sladidlo dle chuti)
3 vejce
1,5 dl kokosového mléka (můžete nahradit i bílým jogurtem)
špetka jedlé sody

Příprava je hodně nenáročná. Připravíme formu s pečícím papírem a vymažeme máslem. Nastrouháme jablka a všechny ingredience důkladně zamícháme. Pečeme na 170 stupních, dokud se na špejli nic nelepí. 

paleo makova buchta bez lepku SCD

paleo makova buchta bez lepku SCD

paleo makova buchta bez lepku SCD


37 komentářů:

  1. to vypadá velmi chutně. už teď vím, že to budu zbožňovat.

    OdpovědětVymazat
  2. To musím zkusit! Vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jó! Mák miluji, možná zkusím i s hruškami:) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Jee to může být dobrota:) a uplně se to hodí do tohodle období:) to určitě taky vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  5. No jasně! Hrušky! Proč mně to nenapadlo? :) Díky ;)

    OdpovědětVymazat
  6. No to určite vyskúšam. Vďaka...

    OdpovědětVymazat
  7. Včera odzkoušeno a mohu jen doporučit! Vzhledem k nedávno vyskytnutým problémům s lepkem jsem v pečení bez mouky začátečníkem, tento recept je však vynikající!

    OdpovědětVymazat
  8. Je to opravdu vyborne! Priste zkusim pridat jeste par susenych svestek.

    OdpovědětVymazat
  9. mužu se zeptat, kde kupujete mlety mak bez stop lepku? mam hodně přísnou diet a stopy mi vadí taky...

    OdpovědětVymazat
  10. Ja napríklad nekupujem nikdy mletý mak. Treba si zomlieť.

    Ináč suprový receptík, práve niečo takéto som robila v nedeľu len tak od oka. Výborná kombinácia.

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně tak, nekupuji, rozemelu doma :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dělala jsem i bez mléka a vajec. Já použila uvařené jáhly, jablka, mák, namleté lískové oříšky a na oslazení med. Vznikla kaše, která se už i tak dala jíst, ale ještě jsem zapekla v troubě a bylo to famózní!

    OdpovědětVymazat
  13. Te mě těší :) Děkuji za feedback :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Chtěla bych Vám poděkovat za Vaše chutné, jednoduché a hlavně zdravé recepty. Je mi 25 let a nikdy mne vaření moc nebavilo. Asi to bylo tím, že mi české klasiky připadly nudné a všude to byla samá mouka a smetana :) Ale díky food blogům jako je ten Váš, jsem tomu přišla na chuť. Děkuji! Měla bych dotaz na zkušenější. Zkoušela jsem tento recept, ale makovník bylo trochu víc hořký. Na začátku byly cítit jablka ale ke konci byl celkem hořký. Mohlo to být způsobeno větším množstvím máku?

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za pochvalu, je to pěkný začátek dne :) Nebyl ten mák náhodou starší?

    OdpovědětVymazat
  17. Vynikající ! Včera večer jsem vyzkoušela a již je pryč, takže si to večer zopakuji. Díky :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  18. To je potom ekonomicky nevýhodný recept, když se tak rychle vytratí :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahojky, tenhle recept vypadá skvěle. Můžu se zeptat, jestli by se dal kokos nahradit oříšky? A když tam dám jogurt, bude to asi celý kelímek (150g) ? dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  20. Kokos v receptu není, ano, 1,5 dl jogurtu bude v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělý,hned byl pryč!! :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji, naprosto luxusní, jsme na bezlepokové dietě a fakt chutnal

    OdpovědětVymazat
  23. Včera jsem upekla a dnes už skoro není - opravdu výborná buchta. A to lepek můžeme :)
    Taky jsme dělala i vaši domácí paštiku s jablkem a lepší jsem nikdy nejedla.
    Díky za bezva recepty.
    Věra

    OdpovědětVymazat
  24. Včera jsem zkoušela na způsob štrůdlu se skořicí a bez maku a byl naprosto luxusní! :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Vyzkoušela jsem a mohu doporučit :).

    OdpovědětVymazat
  26. dělala jsem a je to uplne super! mnamm.

    OdpovědětVymazat
  27. Vyskúšali sme s žltočervenými jablkami, so zelenými aj s hruškami. Zakaždým trochu iná chuť a vždy skvelé. Dík za super jednoduchý recept!

    OdpovědětVymazat
  28. Je to famoooozní (y) Jsem nadšená z jednoduchosti receptu a chutná všem. Přidala jsem ještě pár nakrájených švestek, což přidalo ještě na "šťávě" :D Myslíte, že když to udělám bez jogurtu,jen s mandl. mlékem, že je to Paleo? A můžu ho jíst i u whole30? Díky

    OdpovědětVymazat
  29. Paleo to určitě je, ale whole30 v žádném případě, na whole30 se nemlsá ;)

    OdpovědětVymazat
  30. Můžu se zeptat, zda se jedná o kokosové mléko v plechovce, to husté, nebo kokosové mléko v tetrapacku 1.5l zn.Aprosoya, např.?

    OdpovědětVymazat
  31. Vyzkoušela jsem včera, opravdu výborný :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Děkuji za Vaše skvělé recepty. Miluji je. Místo kokosového mléka jsem použila domácí mošt. Bohužel mák je starší a buchta maličko hořká, ale vůbec nevadí. Prostě balada. Nejvíc však miluji Váš čokoládový mousse dort, je famózní.
    Jste skvělá.

    OdpovědětVymazat
  33. Úžasné :) bohužel jsem nevymackala tu šťávu z jablek, tak byla buchta trochu mokrejsi, ale přesto výborná! :) no poucim se pro příště :)

    OdpovědětVymazat
  34. Vynikajúci koláčik. Pridala som štipku škorice. Je šťavnatý a prijemne jemne sladký. Vďaka za recept.

    OdpovědětVymazat
  35. už ani neviem spočítať koľkokrát bol u nás na stole. Je to už osvedčená vynikajúca rýchlovka, teda keď nepočítam to dosť otravné mletie maku. Ale načo máme manžela a deti, že? :-) Namelú do zásoby, dám do chladničky a už len odsýpam :-) Veľká vďaka (nielen za tento) recept.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  36. Dobrý den, proč 3 až 4 lžíce mletých mandlí? Jak poznám, že mám ještě lžíci přidat? Radši bych přesné množství a nejlépe v gramech. A dá se použít mandlová mouka, abych mandle nemusela mlít? A asi tuto buchtu udělám rovnou z dvojité dávky, protože mám ráda, když něco upeču, že je toho hodně. Je to fajn recept. Takový rychlý. Přesně, jak mám ráda. Žádné šlehání vajec a nic podobného. To se mi líbí.
    Barča

    OdpovědětVymazat