pátek 21. března 2014

Whole30 zkušenosti




Připojila jsem se do Online Whole30 programu, který je pro mě vlastně již druhé kolo Whole30, a jak to vidím, do konce června se bude moje strava točit kolem tohoto jídelníčku. Připojte se do programu taky!


Říkám si, po sedmi týdnech na Whole30 by se již hodilo napsat svoje zkušenosti :) 

Co to je Whole30?

1) konzumace výhradně bezpochybně zdraví prospěšných potravin (žádné obiloviny, cukr, luštěniny, mléčné výrobky, zpracované potraviny)
2) tři jídla denně bez mlsání
3) dostatečné množství kvalitní bílkoviny a tuku + hory zeleniny a občas kousek ovoce
4) + pro mě autoimunitní kritéria (= žádná káva, ořechy, vejce, lilek, rajčata, paprika, koření)



1. týden
Nic moc. Únava a nutkání pořád něco jíst, otevírání ledničky. I když jsem si myslela, že jsem jedla zdravě, měla jsem špatné zvyky: velké porce ovoce, jídlo pozdě večer, mlsání z nudy (ořechy, čokoláda). 


2. týden
Chutě žádné, ale jídlo z nudy pořád útočí. Když jsem se zasekla v práci, chtěla jsem si dát mandle. Když jsem dostala nějaký úkol, do kterého se mi moc nechtělo, už bych šahala po ovoci. A když už cítíte, že nemáte hlad, nemáte chuť, vede vás jen zvyk, je to celkem frustrující pocit. 

3. týden
Pohoda jazz. Přestala jsem se hlídat a plánovat. Najednou šlo vše hladce. Mám zaběhnuté jídla a konečně zkouším i nové. První týdny jsem neměla chuť experimentovat, plánování se zdálo být složité, ale v podstatě to není pravda. Whole30 vám jídelníček hodně zjednoduší. Přitom si ho každý den zpestřuji, jím velké množství zeleniny a zkouším nové chutě, nemůžu říct, že bych strádala. 

4. týden
Žádné chutě a myšlenky na jídlo. Definitivně jsem odbourala zlozvyk "šáhni po mandlích". 

5.-6. týden
Odvážila jsem se vyhovět prosbám péct a vůbec nemám chuť na sladké. Je to trochu divný pocit. Jinak si myslím, že na mandlových muffinech s čokoládou není nic špatného, pokud je nemáte jako odměnu a mlsání. 
Díky knize Jídlo na prvním místě jsem se zaměřila na psychologický vliv jídel a musím říct, souhlasím, každé jídlo, ke kterému si vypěstujeme emoční vztah, je z určitého pohledu nezdravé. Ale u nás to asi nehrozí... Když upeču 6 ks muffinů, vydrží tři dny na snídani. Žádné zobání a mlsání z únavy a frustrace. Jde asi o přístup. Zmrzlinu máme v mrazáku a asi jde jen o pocit, že něco doma je, ale litrová zmrzka nám v pohodě vydrží měsíc, taky v tom nevidím nezdravý přístup k jídlu. Jen poznámka, kdybych si taky dala, asi by měsíc nevydržela :) Jinak musím říct, Tomáš je jak andílek, pro něho je mlsání před jídlem nebo sladkost místo jídla nepředstavitelné :) Pro něho mlsání nikdy nepředstavovalo problém. Takže paleo zákusky u nás zůstávají, stejně jako pečivo. Je to příjemně zpestření a nemám pocit, že bychom se motali pořád jen kolem pečiva. Housky peču jednou-dvakrát za měsíc a bohatě to stačí. Tyto jídla jsou problematické, pokud si pořád potřebujete zobnout kousek koláče nebo nesnídáte nic jiného, než paleo bochník se šunkou. Pak je opravdu na místě pouvažovat, zda nešidíte zeleninu. Myslím, že je nejdůležitější nalézt rovnováhu. Jíst zdravě, nastavit si vlastní hranice, a občas se zamyslet nad tím, zda vás něco nepokouší. 

7. týden

Začala jsem brát nové doplňky stravy a mám je předepsané na dalších 13 týdnů. Chtěla bych si posílit imunitu a už mě nebaví chodit na kontrolu, chci se definitivně zbavit své nemoci. Abych mohla skloubit jídlo a doplňky, jím dvakrát denně, plus jedno menší jídlo (polévku, menší salát), jinak to prostě nevychází. Není to ideální, ale léky mě docela omezují, dvě hodiny před a po bych neměla jíst a ze začátku mi z nich není ani dvakrát dobře, tak je jídlo mezi léky menší. 

Co mě ještě napadá... 
Práce při dietě je v pohodě, zvládla jsem i náročnější projekty a několik dní 16 hodin denně před počítačem.  Musím říct, že nemlsat a nemyslet na jídlo, nemít hlad je osvobozující. 
Sport... je to trochu rapsodické. Já bych chtěla zavést pravidelnost, moje tělo si občas řekne o pauzu. Někdy bych hory přenášela, jindy je to těžší. Zavedla jsem ranní 5-10 minutové cviky na TRX a s kettlebell. Je to spíše psychický lék, svěží začátek do dne. I malé kroky se počítají. 
Hubnutí... whole30 není o hubnutí a myslím, že u mě to platí dvounásobně. Pokud máte dlouholeté skryté (nevnímané) problémy, úbytek váhy není tak jednoduchý. Neříkám, trochu závidím těm, co mají během měsíce o dvě čísla menší kalhoty. Já hubnu tak půl kila týdně, a přitom rozhodně je z čeho... Z dlouhodobého hlediska jde stejně hlavně o zdraví. Když budu zdravá, i tělo bude fungovat optimálně. Teď to není ideální, ale je to ze dne na den lepší.

Představa autoimunitního stravování v režimu whole30 do konce června zněla trochu děsivě, teď mi to připadá přirozené. Jde asi o motivaci. Jsem ráda, že je něco, co pro sebe můžu udělat a cítím se skvěle, myslím, že se zotavuji nejen fyzicky, ale psychicky.

Pokud se chcete taky pustit do malého experimentu, poznat benefity opravdového zdravého stravování nebo jen zregulovat svoje stravovací návyky a vztah k jídlu, doporučuji vám, jděte do whol30. Měsíc je krátká doba a jsem si jistá, že se vám počáteční potíže mnohonásobně zúročí. Březnový online program pomalu končí a na výsledky účasníků jsem moc zvědáva. Sledujte info na stránkách www.jidlonaprvnimmiste.cz  

A pokud jste ještě neviděli, jak můj jídelníček vypadal, koukněte na moji fotodokumentaci, stojí za to :)






12 komentářů:

David Lengyel řekl(a)...

Zrovna dneska jsem rekapituloval uplynulé tři týdny a mám to tak nějak podobně. Jedu celkem v pohodě, až na občasný (zpravidla víkendový) stesk nad některou z momentálně zapovězených dobrot. Nejčastěji vzpomenu na čokoládu, pak na víno (překvapivě) a snad jednou jsem dostal chuť na muffiny z ořechové mouky. Uvědomil jsem si taky, že často myslím na sváču mezi jídly, byť ve formě ovoce anebo ořechů a taky jsem si uvědomil, jak mi ovoce rozjíždí inzulínovou horskou dráhu. Jsem v mírné ketóze, tak doufám, že jsem nic nezhubnul :)

B V řekl(a)...

Po třiceti dnech jsem taky zkusila samotné ovoce a působí na mě dost silně, mám po něm chutě a rychleji hlad. Škoda, ovoce mám moc ráda, ale teď už se ho snažím trochu krotit :)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, paleo vypadá poměrně zajímavě, ale je zbytečně striktní. Např. z vašeho článku vyplývá, že luštěniny nejsou zdraví prospěšné. To je přece absurdní.
Také úplné vynechání obilovin - pokud nemáme alergii na lepek - je podle mého názorů zbytečné. Např. doma upečený kváskový celozrnný chléb je určitě zdraví prospěšnější než neustále jezení masa, zvlášť pochází-li ze supermarketů apod.
Tím nikoho nechci zrazovat od experimentů, ale podobné striktní programy jsou sice ve svou dobu módní, ale pak se časem ukáže, že argumenty na kterých stály jsou značně pochybné.

Petr

B V řekl(a)...

Zdraví Petře, můj program je teď striktní, protože se snažím zdolat nemoc, a to chce taky jiný přístup. Luštěniny nezavrhuji, ba vím, mám je moc ráda, napsala jsem to víckrát a mám na blogu i luštěninové recepty. Souhlasím, maso ze supermarketu nelze prohlásit za zdravé, díky ale perfektnímu řeznictví My Food Market v Brně je tato otázka vyřešená. U mě se nejedná o módní trend, ale speciální striktnější dietu (cca ještě několik měsíců), abych se zbavila současných zdravotních problémů. Později bych přidala ještě ořechy, vejce, luštěniny, koření a občas kvalitní mléčný výrobek (jak jsem se stravovala dříve). Jinak si myslím, že je můj současný jídelníček zdravý, pokud bych si to nenastudovala a nevěřila bych tomu, nešla bych do toho :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, zrovna mám 26. den. Taky už jsem si nějak zvykla, ale furt občas svačím. Samozřejmě jsemnsi předtím přečetla knihu :) ale překvapilo mě, že jsi v prvním týdnu jedla čokoládu. A ty housky a chléb jíš taky? Nevhápu, jestli se snažíš strikně dodržovat whoke30. Ale i tak je to dobře. :)

B V řekl(a)...

Čokoládu? :) Kde ji vidíš? Housky a chlebíky nejím, peču je ostatním, těd se bez nich obejdu (nejím ani samotné ořechy, ani vejce).

Misha řekl(a)...

Píšete, že nakupujete v My food. Je to výborný obchod, ale bohužel nemají na uzeninách napsáno složení a prodavačka taky netušila, zda jejich šunka nebo slanina obsahuje nějakou dextrózu nebo jinou formu cukru... o lepku mě ujistila, že určitě ne. Nevíte nahodou? :-) Díky.

B V řekl(a)...

Když jsem se ptala já, byl tam pan řezník a spolu to vyhledali z knížky, mají složení uzenin zvlášť. Možná tam byla nová slečna, která ještě nevěděla. Zeptejte se příště na tu knížku ;)

yanmaneee řekl(a)...

hermes handbags
yeezy 500
stephen curry shoes
lebron 18
supreme clothing
supreme
bape
golden goose sneakers
bape outlet
stone island outlet

netha řekl(a)...

moved here Louis Vuitton Dolabuy look at this now page i loved this you can look here

boleau řekl(a)...

check here replica bags supplier this replica bags canada have a peek at this web-site replica bags in london

tice řekl(a)...

high quality designer replica h03 h7v27u3s33 replica gucci i02 w6k63f1i57 replica ysl handbags c62 q9d20x4h75