Hádejte, co bylo v Zajíci v krabici? :) Dýňová mouka! Je to jemná, moc chutná a krásně zelená mouka, která se výborně hodí na bezlepkové pečivo.
Na 4
housky:
100 g mletých lněných semínek
150 ml vlažné vody
10 g psyllia
sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)
špetka jedlé sody
špetka jedlé sody
Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se
vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek. Všechny suché
ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám elastická
hmota, kterou rozkrojíme na čtyři porce a vytvarujeme placaté a kulaté housky
(výška cca 1,5 cm). Poskládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě
45 minut na 180 stupních.
Když jsou hotové, hezky nakynou a jsou měkké, musíte je nechat úplně
vychladnout.
Je možné si dýňovou mouku vyrobit? Z loupaných dýňových semínek v mlýnku? nebo se ta kupovaná nějak liší? Děkuji
OdpovědětVymazatTa kupovaná je extra jemná a zbavená i tuku. Jako zkusit to určitě jde a výsledek bude jistě fajn, ale ta mouka je opravdu výborná :)
OdpovědětVymazatAhoj, mozem niecim nahradit psyllium? DIky
OdpovědětVymazatNo, nápad to byl dobrý, ale mé psyllium a rozmíchané suroviny z toho udělaly po upečené něco v konzistenci cihly. Chutnalo dobře, příště budu muset dát teda o dost víc vody, ať je to trochu vláčnější než to bylo.
OdpovědětVymazatNevím, já ten poměr voda/psyllium používám pořád, zatím jsem je nidky neměla tvrdé. Možná příště :)
OdpovědětVymazatKristina: psyllium nahradit moc nejde, nic dalšího mě nenapadá. Nechutná ti, nebo nevíš, kde ho koupit?
OdpovědětVymazatDala jsem jen polovinu psylia a také nebyly tvrdé. Akorát jsou hrozně mrňavé. Děti jsou z nich na větvi, ale mě nějak rozměrově nestačí :-) Chuť dobrá.
OdpovědětVymazatJsou menší, protož jsou nutričně hodnotnější, rychleji zasytí :)
OdpovědětVymazatBorůvko,
OdpovědětVymazatvypadají skvěle, určitě moc ráda vyzkouším :-).
Chci se zeptat - když mi vadí droždí a prdopeč (břicho mám jak balon či zvracím), bude psylium v pohodě? Nemáš s tím, prosím, zkušenost?
(mmetla: bála bych se, že když přidáš víc vody, tak budou ještě víc tvrdé. Pravděpodobně to bude troubou. Borůvka už má poměry vyzkoušené a fungují. Co přidat raději lžičku oleje?)
chtěla jsem se zeptat, jak odměřujete 10 g psylia? Je to třeba kávová lžička nebo dvě? Děkuji :)
OdpovědětVymazatMájí, psyllium se celkem dobře toleruje, je to prosté vláknina navíc, nevím o tom, že by někomu vadila.
OdpovědětVymazatDvě polévkové lžíce (cca), ne vrchovaté. Měřím vše kuchyňskou váhou, to je potom jednodušší :)
OdpovědětVymazatKristyna Kubicova, ja namisto Psyllia pouzivam chia seminka, staci je namocit cca na 10-15 minut a vytvori se z nich takove zele. Drzi i jine mouky pohromade, takze bych to vyzkousela i s tou dynovou ;-)
OdpovědětVymazatZdravím Vás, skúšali sme tento recept a výsledok bol úžasný. Ďakujem veľmi pekne, ste pre nás inšpiratívna :o))
OdpovědětVymazatJana
Musím říct, že mě houstičky zklamaly. Dělala jsem je přesně podle receptu, vše jsem odvážila, ale jsou tužší a navíc dost slané. Nedala jsem ani půlku lžičky. Škoda...
OdpovědětVymazatVyzkoušela jsem, povedly se a chutnaly mi. Děkuji za recepty! G.
OdpovědětVymazatskvely recept, su krasne nadychane (ja som spravila 15 malych namiesto 4 velkych + soli som dala iba polovicu a vrch posypala kminom)
OdpovědětVymazatDobré, ale příšerně slanéééé :-D
OdpovědětVymazatLendy
Dobrý den, pekla jsem z konopné mouky, protože jsem dýňovou neměla, a ubrala trochu soli, ale byly vynikající, nadýchané a hotové raz, dva...vlákninu jsem ani nenamáčela tak dlouho a vyšly skvěle. Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatPekla jsem je dnes poprvé a místo lněného semínka jsem dala mletá slunečnicová semínka - housky jsou naprosto fantastické :-) Dělala jsem už více paleo pečiva (ale podle Vás poprvé) a takto měkoučké a dobré jsem pečivo ještě nikdy neměla :-) Děkuju za úžasný recept :-)
OdpovědětVymazatZdravím, úžasná stránka, jsem nadšená, chtěla bych vyzkoušet, ale ty mouky jsou pro mně problém. Žiji v UK a nevím, kde je koupit. Zkoušel už někdo a mohl by mi poradit? Děkuji moc Monika
OdpovědětVymazatVčera jsem zkusila péct podle tohoto receptu, jen jsem vyměnila dýňovou mouku za pohankovou. Výsledkem bylo cca 15 menších houstiček, resp. placek, protože moc nevykynuly. Nicméně chuťově jsou skvělé! Příště zkusím variantu z konopné mouky.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za recept! Jsem nadšená, že je tak jednoduchý a využívá lehce dostupné suroviny. Navíc toto pečivo opravdu dobře zasytí a navíc výrobní cena je velice příjemná.
Housky jsou výborné...peču již dlouho...po informaci že není vhodné nijak tepelně upravovat lněné semínko se ptám...je možné nahradit něčím jiným? Děkuji za skvělé recepty :) Jana
OdpovědětVymazat