pátek 18. dubna 2014

Dýňové bezlepkové housky




Hádejte, co bylo v Zajíci v krabici? :) Dýňová mouka! Je to jemná, moc chutná a krásně zelená mouka, která se výborně hodí na bezlepkové pečivo. 

Na 4 housky:

100 g mletých lněných semínek
150 ml vlažné vody
10 g psyllia
sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)
špetka jedlé sody


Psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek. Všechny suché ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám elastická hmota, kterou rozkrojíme na čtyři porce a vytvarujeme placaté a kulaté housky (výška cca 1,5 cm). Poskládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě 45 minut na 180 stupních.
Když jsou hotové, hezky nakynou a jsou měkké, musíte je nechat úplně vychladnout. 


23 komentářů:

  1. Je možné si dýňovou mouku vyrobit? Z loupaných dýňových semínek v mlýnku? nebo se ta kupovaná nějak liší? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kupovaná je extra jemná a zbavená i tuku. Jako zkusit to určitě jde a výsledek bude jistě fajn, ale ta mouka je opravdu výborná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mozem niecim nahradit psyllium? DIky

    OdpovědětVymazat
  4. No, nápad to byl dobrý, ale mé psyllium a rozmíchané suroviny z toho udělaly po upečené něco v konzistenci cihly. Chutnalo dobře, příště budu muset dát teda o dost víc vody, ať je to trochu vláčnější než to bylo.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, já ten poměr voda/psyllium používám pořád, zatím jsem je nidky neměla tvrdé. Možná příště :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kristina: psyllium nahradit moc nejde, nic dalšího mě nenapadá. Nechutná ti, nebo nevíš, kde ho koupit?

    OdpovědětVymazat
  7. Dala jsem jen polovinu psylia a také nebyly tvrdé. Akorát jsou hrozně mrňavé. Děti jsou z nich na větvi, ale mě nějak rozměrově nestačí :-) Chuť dobrá.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou menší, protož jsou nutričně hodnotnější, rychleji zasytí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Borůvko,
    vypadají skvěle, určitě moc ráda vyzkouším :-).
    Chci se zeptat - když mi vadí droždí a prdopeč (břicho mám jak balon či zvracím), bude psylium v pohodě? Nemáš s tím, prosím, zkušenost?

    (mmetla: bála bych se, že když přidáš víc vody, tak budou ještě víc tvrdé. Pravděpodobně to bude troubou. Borůvka už má poměry vyzkoušené a fungují. Co přidat raději lžičku oleje?)

    OdpovědětVymazat
  10. chtěla jsem se zeptat, jak odměřujete 10 g psylia? Je to třeba kávová lžička nebo dvě? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  11. Májí, psyllium se celkem dobře toleruje, je to prosté vláknina navíc, nevím o tom, že by někomu vadila.

    OdpovědětVymazat
  12. Dvě polévkové lžíce (cca), ne vrchovaté. Měřím vše kuchyňskou váhou, to je potom jednodušší :)

    OdpovědětVymazat
  13. Kristyna Kubicova, ja namisto Psyllia pouzivam chia seminka, staci je namocit cca na 10-15 minut a vytvori se z nich takove zele. Drzi i jine mouky pohromade, takze bych to vyzkousela i s tou dynovou ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím Vás, skúšali sme tento recept a výsledok bol úžasný. Ďakujem veľmi pekne, ste pre nás inšpiratívna :o))
    Jana

    OdpovědětVymazat
  15. Musím říct, že mě houstičky zklamaly. Dělala jsem je přesně podle receptu, vše jsem odvážila, ale jsou tužší a navíc dost slané. Nedala jsem ani půlku lžičky. Škoda...

    OdpovědětVymazat
  16. Vyzkoušela jsem, povedly se a chutnaly mi. Děkuji za recepty! G.

    OdpovědětVymazat
  17. skvely recept, su krasne nadychane (ja som spravila 15 malych namiesto 4 velkych + soli som dala iba polovicu a vrch posypala kminom)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobré, ale příšerně slanéééé :-D
    Lendy

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, pekla jsem z konopné mouky, protože jsem dýňovou neměla, a ubrala trochu soli, ale byly vynikající, nadýchané a hotové raz, dva...vlákninu jsem ani nenamáčela tak dlouho a vyšly skvěle. Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
  20. Pekla jsem je dnes poprvé a místo lněného semínka jsem dala mletá slunečnicová semínka - housky jsou naprosto fantastické :-) Dělala jsem už více paleo pečiva (ale podle Vás poprvé) a takto měkoučké a dobré jsem pečivo ještě nikdy neměla :-) Děkuju za úžasný recept :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Zdravím, úžasná stránka, jsem nadšená, chtěla bych vyzkoušet, ale ty mouky jsou pro mně problém. Žiji v UK a nevím, kde je koupit. Zkoušel už někdo a mohl by mi poradit? Děkuji moc Monika

    OdpovědětVymazat
  22. Včera jsem zkusila péct podle tohoto receptu, jen jsem vyměnila dýňovou mouku za pohankovou. Výsledkem bylo cca 15 menších houstiček, resp. placek, protože moc nevykynuly. Nicméně chuťově jsou skvělé! Příště zkusím variantu z konopné mouky.
    Děkuji moc za recept! Jsem nadšená, že je tak jednoduchý a využívá lehce dostupné suroviny. Navíc toto pečivo opravdu dobře zasytí a navíc výrobní cena je velice příjemná.

    OdpovědětVymazat
  23. Housky jsou výborné...peču již dlouho...po informaci že není vhodné nijak tepelně upravovat lněné semínko se ptám...je možné nahradit něčím jiným? Děkuji za skvělé recepty :) Jana

    OdpovědětVymazat