pondělí 11. listopadu 2013

Makové krekry - jednohubky



Blíží se konec roku a pravděpodobně se pořádá i více večírků. Pokud chcete hosty překvapit něčím originálním a zdravím, zkuste makové krekry. Jsou slané, makové, sýrové, ideální na máčení do dipů. A taky jsou výsledkem snahy nevyhodit zbytek po výrobě makového mléka :) 

100 g makové hmoty (zbytek z výroby makového mléka)
70 g strouhaného sýru Gran Moravia
1 vejce
sůl

Vše zamícháme a rozetřeme na pečící papír. Na hmotu položíme další pečící papír a rozválíme na tenkou vrstvu cca 3-5 mm. Nožem nakrájíme na čtverce o rozměru 3-5 cm. Pečeme na 200 stupních do požadovaného stavu. Já je chtěla měkké, tak jsem je vyndala dříve. Pokud chcete křupavé krekry, doporučuji po vytažení z trouby rozsekat (při pečení se díky sýru spojí), rozložit od sebe na centimetrové vzdálenosti a péct dál. 

A co se na makové krekry (chlebové placky) hodí? Cokoliv! Sýrové-smetanový dipy, zeleninové omáčky… nebo třeba mascarpone pomazánka se sušenými rajčaty a ořechovým olejem ;) 
 Beáta




6 komentářů:

  1. To zní naprosto perfektně! Také jsem vyráběla makové mléko (samotné mě ale nijak neoslovilo), takže aspoň budu příště vědět, co se zbylou makovou hmotou). A navíc budu mít zdravé bezlepkové zobání. Já vaše stránky prostě miluju!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, a můžu použít normální mletý mák? koupený? To makové mléko děláš z mletého máku nebo celého?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, recept je ze zbytků mletého máku. Obyčejný nemletý mák se namočí přes noc do vody, do rána nasákne vodou a pak se důkladně rozmixuje. Pak se celý hmota přecedí a zbytkem je vlastně jemně rozemnletý vlhký mák, maková pasta. Pokud se do receptu krekrů pouštíš bez výroby makového mléka, doporučuji 80 g mletého máku a 20 g vody, to by tak odpovídalo zbytuku z vároby makového mléka. Pěkný den, Beáta

    OdpovědětVymazat
  4. S mákem nekamarádím, proto jsem místo něj požila mleté mandle a je (byla :-) ) to dobrota. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Borůvko, chystám se odzkoušet spoustu receptů z Tvého blogu, který mě nadchnul. Tyto krekry jsem zblajzla prakticky na posezení celé sama. Potíž je v tom, že nespotřebuju tolik makového mléka, abych je mohla dělat každou chvíli :-)
    Přeju dobré nápady!

    OdpovědětVymazat