pátek 6. prosince 2013

Dýňová buchta s čokoládou a kokosem






Prosím, udělejte mi laskavost, upečte tuto buchtu. Já se do dýňového těsto naprosto zbláznila. Dýňové pyré je báječným základem, můžete ho dochucovat dle vlastní představy. Čokoláda-kokos je vždy vítězná kombinace. Výsledek bude vždy šťavnatý, krémový. A vůbec nechutná divné, není to kompromis, který na poli bezlepkového stravování musíte spolknout, je to neuvěřitelně jednoduchý způsob, jak péct zdravě a ze sezonních surovin. Testovací četa jednohlasně přikyvuje. Je to upgrade verze receptu na čokoládové mini bábovky z minulého týdne.

Na menší plech budete potřebovat:
500 g pečeného hokkaido (kostky hokkaido upečeme v troubě na 180 stupních)
80 g strouhaného kokosu
80 g másla
3 vejce
100 g hořké čokolády (Lindt 90 %)
70 g medu
70 g eritritolu
vanilka
strouhaný kokos na posypání

Čokoládu a máslo necháme roztát, pracujte opatrně. Hokkaido nasypeme do větší nádoby mixéru, přidáme všechny další ingredience a důkladně rozmixujeme. Rozlijeme na pečící papír s máslem a pečeme na 170 stupních, dokud se na párátko nic nepřilepí. 


Fantastická čokoládová buchta, kterou okouzlíte každého hosta.

Máme tady poslední ochutnávku vína, myslím, že je více než aktuální. Vinorum vybralo býčí krev s názvem Egri Bikavér Áldás, tedy Požehnání. Slavnostní je nejen jméno. Barva je tmavě rubínová, chuť hřejivě ovocná a s kořeněným charakterem. Působí bohatě, je to víno na nevšední příležitosti. 






17 komentářů:

  1. Ano, dělám taky podobnou, jen do toho dávám ještě na kolečka nakrájemý banán. Je to dobrý barevně, stačí pak míň sladit a kombinace kokos-čokoláda-banán... To já miluju :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No jo dýně je úžasná, jedna z mých nejoblíbenější zelenin. když mě někdy chytne pečící nálada tak vyzkouším, ale to asi bude až zase v létě kdy bude nová sklizen u mě na zahradě, jelikož jsem všechny dýně už spotřebovala. Je moc zajímavé jak doporučujete k jídlo to víno, to se mi moc líbí i když víno nepiju.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám to ohromné štěstí, že na zahrádce bylo dýně hokkaido i na zavařování a rodiče přítele taky pěstují dýni máslovou, tak mně čeká ještě další várka zavařování. Přes týden sem hodím krátký postup, jak připravit dýňové pyré a pak si můžeme dýni vychutnávat celý rok ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super,dekujemd za recept.akorat mi nedela dobre kakao,nezkousela jste prosim nejakou jinou variantu?napadlo me pridat k dyni jablka a skorici,ale nevim.jestli to ve spojeni s kokosem nebude takove nijake...

      Vymazat
  4. Lucule, přidat banán je skvělý nápad! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná záležitost, je to hodně žravé

    OdpovědětVymazat
  6. to by nemuselo byt spatny ;) mozna vyzkousim :)

    OdpovědětVymazat
  7. výborný, včera jsem zkoušela, doporučuju před podáváním vychladit v ledničce, pak je chuť úplně luxusní!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, nějak se mi recept bohužel nepovedl. Máslo s čokoládou se mělo přimíchat k těm suchým ingrediencím? To jsem udělala. Na plech to ale nešlo nalít, protože to byla tuhá hmota (však tam taky nebylo vlastně kromě rozehřátého másla a čokolády nic tekutého), musela jsem to tam vyklopit, trochu uhladila lžící a doufala, že se v lednici rozteče na nějaký lepší tvar, ale ani to se nestalo, takže koláč je hrbolatý. Také jsem nepochopila "Rozlijeme na pečící papír s máslem" - to měl být ten pečící papír vymazaný nebo jak je myšleno to máslo? Jinak chuťově celkem O.K., ale vizuelně nic moc a nalít to opravdu nešlo. Tak by mne zajímalo, kde jsem udělala chybu. Díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Pečící papír je dobré potřít máslem, protože se pak na korpus nelepí. JInak nemám tušení, jak to mohlo být tuhé, nevynechala si náhodou něco?

    OdpovědětVymazat
  10. To vypadá, že paní nedala plech upéct, dala do lednice a doufala, že se rozteče na lepší tvar? Mě se ještě v lednici nic nerozteklo. Jinak děkuji borůvce za úžasné recepty, za to, že se s lidmi podělí a nemusíme tápat :-) Děkuji, děkuji, děkuji :-))))))))

    OdpovědětVymazat
  11. Me se to vůbec nepovedlo, těsto bylo strašně tekuté a po upeceni z toho byla taková kašovitá hmota ��

    OdpovědětVymazat
  12. �� a tak moc jsem se těšila, cim to mohlo byt?

    OdpovědětVymazat
  13. Tento typ buchty nesnáším, půl těsta sežeru ještě před upečením :). Výborné, opravdu. Moc mě to potěšilo, navíc poměř tuku a sacharidů v 90 % Lindtce paráda (primal nadevše :)). Trošku jsem váhala s medem, přeci jen, aspoň pro nás, není uplně košér sladidlo. Na druhou stranu ho máme přímo stočený bez úpravy od včelaře, takže je to snad ok, co se týká kvality. Druhé sladidlo jsem ani nepřidala, přesto je buchta sladká a jak už jsem psala výtečná.

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes vyzkouším, možná zkusím upéct jako muffiny :-) dýni jsem včera upekla, snad tedy správně... buchta vypadá krásně, ostatně jako všechny Vaše recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dík za skvělý nápad a už je to v troubě, tak mne napadlo zda čtenářka co si stěžovala, že to bylo moc tuhé, zda tu dýni nevysušila anebo zapomněla na vajíčka, protože moje konzistence byla dle popisu...Zuzana

    OdpovědětVymazat