úterý 15. dubna 2014

Halušky Somlói – originální maďarský dezert



Pokračujeme v naší rubrice Cukrářské poklady. Tento dezert bych možná s nadsázkou nazvala jako "maďarské tiramisu". Tři druhy piškotu s rumem a pomerančovým sirupem, lahodný vanilkový krém. Začneme originálem, který pochází z let 1950 a recept vymyslel vrchní restaurace Gundel v Budapešti. Dle výzkumu z roku 2010 se jedná o druhý nejoblíbenější recept v Maďarsku. 

Ingredience:

Piškotové těsto: 6 vajec, 6 lžic práškového cukru, 6 lžic hladké mouky (použijte síto na mouku), 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa, 2 lžíce mletých vlašských ořechů
Vanilkový krém: 8 dl mléka, 2 vanilkové lusky, 8 žloutků, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový pudinky (40 g)
Sirup: 200 g cukru, 3 dl vody, nastrouhaná pomerančová kůra, nastrouhaná citronová kůra
Čokoládová poleva: 120 g čokolády (80 %), 250 ml sladké smetany 30 %,
Další: 1 dl rumu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, holandské kakao na posypání, smetana na šlehání

Postup:

Piškot:
Připravíme si 3 plechy s máslovým pečícím papírem. Troubu zapneme na 150 stupňů na horkovzdušnou funkci, aby se nám hezky rozehřála. Žloutky vyšleháme s cukrem až do hebké pěny. Přidáme prosátou mouky a nakonec sníh. Rozdělíme do tří větších misek. Do první přimícháme kakao, do druhé várky přimícháme mleté ořechy. Těsta rozdělíme na tři plechy, snažíme se ho rozetřít na pravidelný obdélník o rozměru 30x20 cm. Plechy strčíme do trouby a pečeme 10-12 minut.
Sirup:
Následně připravíme sirup, všechny ingredience zahřejeme a povaříme 15 minut. Necháme vychladnout a přilijeme 0,5 dl rumu.
Rozinky:
Rozinky zalijeme teplou vodou, pak opláchneme. Přidáme 0,5 dl rumu a necháme rozinky nasáknout rumem.
Vanilkový krém:
Mléko s rozpůleným vanilkovým luskem a cukrem uvedeme do varu. Žloutky našleháme. V misce rozšleháme pudinkový prášek s jednou naběračkou teplého mléka. Do žloutků přidáme dvě naběračky horkého mléka a taky rozšleháme. Za stálého šlehání vše přilijeme do horkého mléka, během minuty se vytvoří jemný krém. Stáhneme z ohně a občas promícháme.
Čokoládová poleva:
Hořkou čokoládu roztavíme a přimícháme smetanu.

Sestavení dezertu:
První vrstva: ořechový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme třetinou mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek, rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Druhá vrstva: čokoládový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme třetinou mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek,  rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Třetí vrstva: vanilkový piškot, zalijeme třetinou sirupu, posypeme třetinou mletých vlašských ořechů a třetinou rumových rozinek,  rozetřeme třetinu vanilkového krému.
Nakonec přes cedník posypeme kakaem.

Servírování:

Pomocí polévkové lžíce vykrojíme na dezertní talíř halušky, tři lžíce jsou cca jedna porce. Pokapeme čokoládovou polevou (1-2 lžíce) a ozdobíme šlehačkou. 

Příští týden se můžete těšit na paleo kreaci, která bude podobně slavnostný, ovšem bez mléka, cukru a lepku ;)

9 komentářů:

život není černobílý řekl(a)...

Vypadá jako ten, co dělala moje slovenská babička! dík!

život není černobílý řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zuzka Ou řekl(a)...

teda - to zní ohromně dobře a strašidelně pracně...

a jen teda technická -z postupu sestavování nějak vypadl ten vanilkový krém - tipuju že se maže na ty piškoty, ne?

Veselé Borůvky řekl(a)...

Ano :) Děkuji Ti, doplněno.

Veselé Borůvky řekl(a)...

Není to tak strašidelné. Nejlepší je, pokud si připravíš piškot a sirup den předem. Pak následující den nachystáš jen rozinky a uvaříš krém. Sestavení je otázka pěti minut :)

Anonymní řekl(a)...

uvitala by som uz teraz paleo verziu somlo halusiek ; )) nic to, pockam a zatial si spravim vlastne paleo tiramisu!

Nikol Malátová řekl(a)...

Ahoj, u mě na blogu právě probíhá Giveaway, tak se přihlaš :)

http://nm-fitness.blogspot.cz/

Hry pečení řekl(a)...

Vyzkoušeno, paráda, děkujeme za inspiraci.

Anonymní řekl(a)...

No teda, tiramisu miluju, ale tohle je naprostá bomba, jen musím počkat na bezlep.variantu. Děkuji za sdílení vašeho umu, díky vám mohu také mlsat, já bych ty recepty totiž nikdy nedala dohromady.