Pro český národ trochu bizarní, na jižním Slovensku z
celého srdce nenáviděné jídlo, hlavně mezi dětmi základní školy, které se
stravují na menze. Toto jídlo je důkazem toho, jak se něco může zlepšit, pokud
vynecháte zahuštění moukou a použijete kvalitní domácí suroviny. A
najednou je to poctivý talíř zelí, které se hodí hlavně k uzeninám
a k masu jako příloha, ale chutná obstojně i samostatně. Taky je to hezký
příklad k zapamatování si, jaký je to neporovnatelný rozdíl, když dusíte cibuli
na oleji nebo na domácí uzené slanině. Obrovský!
100 g uzené slaniny
1 velkou cibuli
menší bílé zelí
sůl a pepř dle chuti
lžíce medu (dle chuti)
300 ml
Slaninu osmažíme. Z domácí slaniny by se měl vysmažit
tuk, na kterém pak osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí nakrájené najemno
podusíme pod poklicí na slaninové cibulce. Až trochu změkne, přidáme
rajčatové pyré, sůl, pepř a med dle chuti. Vaříme dle vlastní představy. Osobně
mi chutná víc, když zelí není celkem měkké.
Podáváme s krkovicí, vepřovými výpečky, uzeným kolínkem.