pondělí 9. prosince 2013

Bůček v celku se zelím



Abychom udrželi předvánoční pohodu, potřebujeme pohodové jídlo :)

Možná bůček není IN... ale to je strašná škoda! Je to šťavnaté maso prorostlé tukem, díky kterému je vláčné a měkoučké. Vyberte si kvalitní maso od dobrého řezník, stačí trochu okořenit a péct pomalu v pečícím sáčku. Je to prvotřídní dobrota, kam se hrabou nějaké "steaky" z kuřecích prsou? ;)

Tentokrát jsem měla cestu kolem MyFoodMarket v Brně. Podívejte se tam někdy, stojí to za to.

Příprava je ideální pro líné odpoledne. Téměř bez práce a lahodné.

Budeme potřebovat:
cca kg bůčku s kostí
2 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
2 lžičky uzené papriky
2 lžičky medu
0,5 lžičky chilli
1 lžíci sušené cibuli
1 lžičku sušeného česneku
3 kuličky nového koření
pepř
sůl

Koření zamícháme s olejem a touto pastou maso důkladně promasírujeme. Vložíme do pečícího sáčku, uzavřeme a pečeme na 160 stupních cca 1,5-2 hodinky.

Mezitím připravíme zelí. Existuje spousta receptů, můj je snad nejjednodušší:

1,5 kg zelí nastrouhat najemno
2 lžíce sádla
2 dl vody
sůl
pepř
kmín
ocet

Zelí podusíme na sádle, okořeníme, podlijeme vodou a necháme změknout. Když už je měkké, dochutíme octem a stáhneme z ohně.
Dobrou chuť,


Beáta