sobota 1. března 2014

Čínské kuře s bok choy




Ve stopách Ferrisse zkouším jeho recepty. Čtyřhodinový šéfkuchař je opravdu bohatou inspirací, kupodivu i pro ten můj striktní jídelníček, který jsem poslední dobu přestala vůbec vnímat a řešit, prostě jsem se s ním sžila, což znamená, že je bez stresu a plánování. 

Je zajímavé zjistit, jak jsou naše předsudky nepravdivé. Přiznávám se, kuřecí prsa moc nekupuji, nechápu jejich zbožňování, v porovnání s ostatními druhy je to suché maso bez chuti. Klíčovou je ale příprava, a pokud postupujete dobře, i kuřecí prsa zůstanou šťavnaté a chutné. Můj vlastní objev je elektrický gril, na kterém griluji všechno bez tuku a objevuji nové rozměry chuti a textury. Vyzkoušejte to: kvalitní maso na suchou plotýnku grilu, bez koření a dosolit stačí před podáváním. 
Druhý postup na přípravu jsem si zjistila z Ferrissovi knihy: dušení v páře. Pokud si říkáte, "kuřecí prsa bez koření a ještě k tomu v páře, to je snad vtip!", já vás chápu. Ale funguje to! 

Recept na čínské kuře jsem si samozřejmě trochu upravila, moje varianta pro 2 osoby: 

2 porce kuřecích prsou bez kosti a kůže
2 ks čínské zelí bok choy (vřele doporučuji vietnamskou tržnici v Brně na Olomoucké)

omáčka: 
olivový olej
citron
čerstvý nastrouhaný zázvor
nadrobno nakrájená šalotka


Budeme potřebovat větší kastrol s parní vložkou. Na spodek kastrolu si připravte tolik vody, aby vložka zůstala ještě suchá. Uveďte do varu.
Na vložku poskládejte kuřecí prsa a na prsa omyté a rozpůlené zelí. Zakryjte a nechte nad mírným ohněm 15 minut. 
Zkontrolujte, zda je kuře hotové (rozkrojte v nejsilnějším místě). Před podáváním naservírované kuře i zelí  bohatě zalijte zálivkou.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásný recept, zkusím v parním hrnci, musím ale nejdřív sehnat to zelí. Jindra

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to lahodně, jen se chci zeptat - tady používají Vietnamci výraz Pak Choi(y), je to totéž, nebo jiný typ salátu? Díky a krásný den! Jana

Veselé Borůvky řekl(a)...

Mělo by to být to samé.

Anonymní řekl(a)...

Prosím, kde tu seženu (v Praze) ten bok choy? Jedla jsem ho v Číne a je výborný, ale tady v ČR jsem ho zatím nikde neviděla..:-(

Anonymní řekl(a)...

O tom, kde ho koupím také přemýšlím, asi v Sapě, nebo nějaké čínské tržnici. Myslím, že je na Dejvické ulici, teda spíš doufám, že nezmizela. Jindra

Veselé Borůvky řekl(a)...

Já kupuji na Olomoucké na tržnici.

Anonymní řekl(a)...

Slečno borůvko, vy se stravujete jen podle palea?

Veselé Borůvky řekl(a)...

Momentálně ano, jsem na jídleníčku, který je jednak paleo, dodržuji program whole30 a doporučení pro autoimunitní onemocnění.

Anonymní řekl(a)...

Ad prsíčka- to jsem okoukala kdesi v TV už dávno, jak udělat chutná prsíčka- protože zatím se nejsem schopna dokopat k tomu, abych si pořídila gril, co mám vyhlédnutý- opéct na pánvi (může být s tukem, ale na teflonce nebo kera lze i bez) zprudka z jedné i druhé strany takto prsíčka vcelku a potom je dát na cca 10 minut dotáhnout do trouby na cca 180-200 stupňů. Jsou šťavnatá a nemají chybu. :-)