sobota 1. března 2014

Čínské kuře s bok choy




Ve stopách Ferrisse zkouším jeho recepty. Čtyřhodinový šéfkuchař je opravdu bohatou inspirací, kupodivu i pro ten můj striktní jídelníček, který jsem poslední dobu přestala vůbec vnímat a řešit, prostě jsem se s ním sžila, což znamená, že je bez stresu a plánování. 

Je zajímavé zjistit, jak jsou naše předsudky nepravdivé. Přiznávám se, kuřecí prsa moc nekupuji, nechápu jejich zbožňování, v porovnání s ostatními druhy je to suché maso bez chuti. Klíčovou je ale příprava, a pokud postupujete dobře, i kuřecí prsa zůstanou šťavnaté a chutné. Můj vlastní objev je elektrický gril, na kterém griluji všechno bez tuku a objevuji nové rozměry chuti a textury. Vyzkoušejte to: kvalitní maso na suchou plotýnku grilu, bez koření a dosolit stačí před podáváním. 
Druhý postup na přípravu jsem si zjistila z Ferrissovi knihy: dušení v páře. Pokud si říkáte, "kuřecí prsa bez koření a ještě k tomu v páře, to je snad vtip!", já vás chápu. Ale funguje to! 

Recept na čínské kuře jsem si samozřejmě trochu upravila, moje varianta pro 2 osoby: 

2 porce kuřecích prsou bez kosti a kůže
2 ks čínské zelí bok choy (vřele doporučuji vietnamskou tržnici v Brně na Olomoucké)

omáčka: 
olivový olej
citron
čerstvý nastrouhaný zázvor
nadrobno nakrájená šalotka


Budeme potřebovat větší kastrol s parní vložkou. Na spodek kastrolu si připravte tolik vody, aby vložka zůstala ještě suchá. Uveďte do varu.
Na vložku poskládejte kuřecí prsa a na prsa omyté a rozpůlené zelí. Zakryjte a nechte nad mírným ohněm 15 minut. 
Zkontrolujte, zda je kuře hotové (rozkrojte v nejsilnějším místě). Před podáváním naservírované kuře i zelí  bohatě zalijte zálivkou.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásný recept, zkusím v parním hrnci, musím ale nejdřív sehnat to zelí. Jindra

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to lahodně, jen se chci zeptat - tady používají Vietnamci výraz Pak Choi(y), je to totéž, nebo jiný typ salátu? Díky a krásný den! Jana

B V řekl(a)...

Mělo by to být to samé.

Anonymní řekl(a)...

Prosím, kde tu seženu (v Praze) ten bok choy? Jedla jsem ho v Číne a je výborný, ale tady v ČR jsem ho zatím nikde neviděla..:-(

Anonymní řekl(a)...

O tom, kde ho koupím také přemýšlím, asi v Sapě, nebo nějaké čínské tržnici. Myslím, že je na Dejvické ulici, teda spíš doufám, že nezmizela. Jindra

B V řekl(a)...

Já kupuji na Olomoucké na tržnici.

Anonymní řekl(a)...

Slečno borůvko, vy se stravujete jen podle palea?

B V řekl(a)...

Momentálně ano, jsem na jídleníčku, který je jednak paleo, dodržuji program whole30 a doporučení pro autoimunitní onemocnění.

Anonymní řekl(a)...

Ad prsíčka- to jsem okoukala kdesi v TV už dávno, jak udělat chutná prsíčka- protože zatím se nejsem schopna dokopat k tomu, abych si pořídila gril, co mám vyhlédnutý- opéct na pánvi (může být s tukem, ale na teflonce nebo kera lze i bez) zprudka z jedné i druhé strany takto prsíčka vcelku a potom je dát na cca 10 minut dotáhnout do trouby na cca 180-200 stupňů. Jsou šťavnatá a nemají chybu. :-)

yanmaneee řekl(a)...

kyrie 6
yeezy shoes
lebron 18
golden goose sneakers
curry 6 shoes
michael jordan shoes
cheap jordans
curry 7 shoes
yeezy shoes
jordan sneakers

theighn řekl(a)...

b7t74i6q15 y2a94q6f64 d8x37c2d03 b9t01y9t19 d5w01b4q06 x3a21k4o22