čtvrtek 14. června 2012

Pstruh na bylinkách se žampiony

pstruh na bylinkách na másle se žampiony bez lepku Paleo




Rozhodně stojí za to, abyste se vydali za čerstvým pstruhem do rybárny, na trh, popřípadě do větších hypermarketů. Vyhledám živé ryby kvůli garantované čerstvosti a nezaměnitelné chuti oproti mraženým rybám.

Na 4 porce:
4 vykuchané pstruhy
čerstvé bylinky - petržel, kopr, tymián, šalvěj, rozmarýn, máta
1kg žampiónů
olej na smažení žampionů
mandlové lupínky
sůl, pepř, vegeta (nejlepší od českého výrobce bez přidaných konzervantů)
máslo
olivový olej

Rozpalte troubu na 190C. Očištěnou a vykuchanou rybu nařežeme na obou stranách, osolíme a opepříme. Břišní dutinu naplníme čerstvými bylinkami a máslem. Můžete použít pouze jeden druh, třeba petržel, ale s kombinací více druhů čerstvých bylinek dostaneme zajímavější chutě. Zrovna používám bylinky z květináčů na parapetu, nechte se taky inspirovat zahrádkou nebo na trhu. Do řezů ryby vložíme kousky másla a vložíme do trouby v pekáči na 25 minut. 


Ze žampionů připravíme extravagantní přílohu. Žampiony očistíme a hodíme do horké lázně z oleje. Nesnažte se do kastrolu nacpat co nejvíce, nejlepší je, když jsou ponořené úplně. Pečeme dozlatova. Kostičku másla ochutíme vegetou a smícháme s hotovými žampióny. Mezitím na olivovém oleji osmažíme lístky šalvěje. Po několika minutách bude chřupavá, ihned vybereme z oleje. V stejném oleji osmažíme do zlata mandlové lupínky. Hotovou rybu posypeme mandlemi a šalvějí a podáváme se žampiony.