neděle 12. srpna 2012

Zavařování pro začátečníky


Z nějakého důvodu se zavařování vytratilo z běžné kuchyňské praxe hospodyň, hlavně těch mladších. Docela to chápu. Na první pohled se to zdá zbytečné, všechno lze koupit. Ovoce se každým rokem zdražuje, jeho kvalita je rozčarující, obsah přirozeného cukru ubývá. Pokud tedy někdo nepěstuje doma, nebo nemá čas/energii na shánění kvalitních plodů, tak se nedivím, že se do toho na první pohled chce čím dál méně ženám. Je proto jednodušší koupit skleničku marmelády, když na ni máme chuť.

Zas na druhé straně, není to tak složité, jak se na první pohled zdá a domácí zavařené dobroty mají své výhody. Bez toho, abychom se moc zaměřily na široké a pestré spektrum zavařenin dostupných v supermarketech, lze obecně říci, že jsou ty domácí mnohem lepší. Neobsahují nepřiměřené množství cukru, zahušťovadla, neobsahují ovoce nevhodné kvality, nebo není ovoce nahrazeno něčím jiným, levnějším druhem třeba. Ani cenu bych nezanedbala, kvalitnější marmelády s vyšším obsahem ovoce nejsou nejlevnější.

Kdysi jsme zavařovali ve velkém. Bedna třešní, dvě bedny meruněk, tuny okurek, lečo, rajčatový protlak, atd, na zahradě toho bylo hodně, bylo samozřejmostí, že se v létě o víkendu od rána do večera zavařuje. Teď v tom vidím moře práce a přiznávám se, že se mi moc nechce začít, ale ten výsledek stojí za to. 

Vzhledem k tomu, že jsem snad 10 let (možná i více) nepomáhala v takovém tom zavařovacím procesu, jsem tak trochu mimo a nevím, kde bych začala. Tak jsem trochu pátrala, jak postupovat správně. 

1) Tak nejprve, sbírat během roku vhodné skleničky s víkem. To už dělám třetím rokem, už by bylo na čase něco i udělat.

2) Udělat si plán, co by se na zimu hodilo. Někdo marmeládu nejí vůbec, někomu nechutná kompot, raději si počká na sezonální ovoce. Osobně mám ráda marmeládu, okurky, čalamádu, lečo, rajčatové pyré, papriky v oleji, zelí s červenou řepou. Letos jsem objevila, že mi strašně chutná dýňová polévka, tak bych zkusila zavařit dýňové pyré. 
Na marmeládu budu potřebovat sezonální sladké, zralé ovoce. Může být i trochu pomačkané. Na kompoty bych potřebovala pevnější ovoce bez vad a otisků. Takže pátrám po ovoci.
Okurky mají právě sezonu, je nejvyšší čas se podívat na trh.
Čalamáda a zelí s červenou řepou může počkat.
Rajčatové pyré nemá cenu zavařovat, kvalitní protlak lze sehnat za celkem slušnou cenu. Možná kdybych měla vlastní rajčata, možná příští rok ze zahrady. 
Papriky v oleji budou aktuální, až bude zdravá kapie levnější.
Dýně ještě nezrají, taky si můžu počkat.


3) Takže mám úkol shánět ovoce a okurky. Nedělám si iluze, nemám chuť věnovat zavařování celý víkend. Kupuji tedy po několika kilech. To se ještě dá zvládnout celkem v pohodě. Bylo by dobré zjistit, kde můžete sehnat kvalitní ovoce/zeleninu za slušnou cenu. Zavařovat hrušky za 50 korun za kilo, které jsou odněkud z Itálie, nedejbože z Afriky, nemá smysl. Jsou drahé a sbírají se ještě nezralé, z toho se může vyrobit maximálně sladký kompot hruškového vzhledu. Takže si dejte práci sehnat kvalitní ovoce pěstované nablízku, které bylo sklizeno už zralé. 

4) Samotné zavařování může začít. Nejprve sterilizujeme. Babička to dělala jinak, každá hospodyně na to má jinou osvědčenou metodu. Tak jsem se podívala na internetu, co a proč doporučují a svolila jsem tento postu:
Sklenice i víčka umýt a opláchnout. Pak vložit do hrnce, nalít do hrnce do výšky 3 cm vodu a nechat vařit. Dokud dosáhne bod varu, nechat ve varu asi 5 minut. Takto se zničí bakterie. Víčka stačí pomořit do této horké vody. Četla jsem i o sterilizaci v mikrovlnce, někdo třeba ani nesterilizuje, mně se tento postup docela zamlouvá. 

4) Příprava ovoce/zeleniny. Takže omýt a připravit dle receptu.
Moje pokusy a úspěchy: 

Ještě plánuji:
Okurky
Čalamáda
Červená řepa
Papriky v oleji

Není to tak těžké, jak se zdálo na první pohled. Pracovat s menším množstvím nedá tak zabrat, jako s celou bednou. Mám z toho dobrý pocit. Nahradím tím drahé marmelády nacpané cukrem (v lepším případě), vyvaruji se konzervantům a mám jistotu, že jsem použila kvalitní suroviny. Chuť vlastních zavařenin je nezaměnitelná, za tu práci to stojí.