pondělí 3. září 2012

Jehněčí vývar se zeleninou a estragonem

jehneci


Poctivá polévka, která je překvapivě jemná a zajímavá.

V mrazáku jsem objevila kosti od jehněčího stehna, bylo na něm i nějaké maso, ale nic moc. Taková dobrota se nevyhazuje, ale chce to nápad, aby se kompenzovalo nedostatek masa. 
Bylo teda jasné, že v nejhorším bude vývar a pak se uvidí. Možná se použije na rizoto nebo do nějaké polévky. Tak jsem zvolila poctivou polévku plnou zeleniny. 

Na 4-6 porcí:
Na základní vývar
jehněčí kosti (v tomto případě ze stehna)
4 mrkve
3 petržele
1 kedlubna
1 zelená paprika
1 cibule
menší bulva celeru (100 g)
rozmarýn
sůl
nové koření (3 kuličky)
celý pepř (10 kuliček)
bobkový list (2 ks)

Na polévku:
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
1 čajová lžíce sušeného estragonu
2 dl bílého vína
400 g mraženého hrášku
1 řapík celeru
1 cibuli
olivový olej nebo máslo
sůl

Budeme potřebovat velký hrnec (minimálně 5 l). Kosti jsem zalila vodou (2 l) a začala vařit. Vzniklou pěnu jsem odstranila a přidala zeleninu v celku (mrkev, petržel, kedlubnu, papriku, cibuli, celer) a koření (rozmarýn, sůl, nové koření, pepř, bobkový list). Vaříme pomalu, občas kontrolujeme, zda zelenina není měkká. Uvařenou zeleninu vybereme a kosti vaříme dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat 2-3 hodinky. Oddělíme maso a nakrájíme na menší kousky, v tomto případě to je asi 200 g čistého masa. Kosti a tuk vyhodíme. Vývar scedíme. 

Ve větším hrnci osmažíme cibuli, přidáme mražený hrášek a nakrájený řapík, trochu spolu podusíme. Zalijeme bílým vínem a dusíme cca 5 minut. Nakrájíme zeleninu z vývaru (mrkev, kedlubnu a petržel) a přidáme spolu s masem a vývarem. Nakonec dochutíme citronovou kůrou a estragonem, přivedeme do varu a vaříme dokud hrášek nezměkne.