pátek 14. září 2012

Manhattenská rybí polévka




V prodejně Oceán 48 jsme objevila lososové odřezky, tak jsem si říkala, že udělám rybí vývar. Z kilového balení masitých rybích kousků budou 2-3 porce na polévku. Skladuji v mrazáku.

Základní rybí vývar:
1 kg rybích kostí s masem
1 cibule
3 mrkve
3 petržele
2 řapíky celeru
1-2 dl bílého vína
3 kuličky nového koření
10 kuliček pepře
čerstvé bylinky dle chuti
olej nebo máslo
sůl

Budeme potřebovat větší hrnec, cca 5 l. Cibuli a celer nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na másle nebo na oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, dusíme spolu 3-5 minut. Zalijeme bílým vínem a pokud se odpaří alkohol, přidáme omyté rybí kosti s masem. Zalijeme vodou, přidáme koření, bylinky a sůl, vaříme 20 minut od varu. Scedíme, necháme vychladnout a skladujeme v mrazáku. Pro dva stačí připravit 0,3-0,5 litrové porce v sáčcích, je to perfektní základ, který se pak používá pohodlně.

Rybí kosti byly dosti masité, obrala jsem 300 g čistého mařeného lososového masa. Použila jsem ho na karbanátky.

A teď Manhattanská rybí polévka:
3-4 porce

0,5 l rybího vývaru
1 červená cibule
1-2 řapíky celeru (můžeme použít zeleninu z rybího vývaru, pokud se nerozvařila)
2-3 rajčata
čerstvý petržel kudrnka
máslo nebo olej
uzená prorostlá slanina nebo uzený bok
pár kapek citronu
bobkový list

Cibuli nakrájíme na tenké plátky (mně se líbí větší kousky:), dusíme na másle. Přidáme řapíky nakrájené na kolečka, nakrájené čerstvé rajčata a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme nadrobno nakrájenou kudrnku, bobkový list a pár kapek citrónu. Vaříme krátce, stačí 10 minut od varu. Podáváme smaženými slaninovými proužky.