čtvrtek 27. září 2012

Steak z vyzrálého hovězího




Vyzrálé maso jsem potkala poprvé na soutěži grilování. Tam nám bylo řečeno, ať se nelekáme, maso není tak červené, ale to není tím, že by bylo zkažené, je prostě vyzrálé. Hm.

Co to je vyzrálé maso? Na stránkách Biofarmy Sasov se píše: 

Obecně se říká, že „čím čerstvější, tím lepší“. Například mrkev čerstvě vytažená ze země má nejvíce vitamínů, je nejhezčí, nejlépe voní i chutná. S masem je to ale jinak. Pravá kulinářská i nutriční hodnota přichází až po určité době zrání. Hovězí maso by si na nejvyšší kvalitu mělo počkat a zrát až dva měsíce!

Takže tak. Dva měsíce.

Každopádně, chuťově to bylo něco úžasného. Od té doby se snažíme najít způsob, jak nechat vyzrát hovězí v domácích podmínkách. O procesu a výsledku někdy jindy.

Vyzrálé maso zatím kupujeme. Zas ne tak často, ale třeba v prodejně Sklizeno mají pěkný výběr. Výše vyfocený steak je taky z masíčka ze Sklizeno. 

Úprava byla jednoduchá: Celý kus masíčka (cca 1 kg) opepřit čerstvě mletým barevným pepřem a v celku osmažit na másle nebo oleji z každé strany, ať se vytvoří kůra. 

Pak se maso vložilo na dvě hodinky do trouby na 50 stupňů.

Pak se nakrájelo na steaky (tloušťky asi 2-3  cm) a stačilo z každé strany opéct. Délka pečení záleží na chuti. Někdo rád well done (zcela propečené), někdo rád medium. 

Naše oblíbená příloha: fazolové lusky na slanině. 

Omáčka: šťáva masa (z trouby) se trochu povaří, přidá se máslo a hodně barevného pepře v celku, trochu soli a bylinky (třeba rozmarýn dle chuti). 

No uznejte, není to krásné?


P.S.: za foto se omlouvám, musím si sestavit malý fotokoutek pro případ, že by sluníčko nesvítilo. 

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To je právě ten problém,že v Ostravě je minimální možnost dobrého a kvalitního masa a uzenin.Zatím musím anglickou kupovat v globusu.Což není vůbec dobré.Maso budu zkoušet objednat z www.farma-obchod.cz.Je to jediné co jsem zde našla nejblíže, abych neplatila za dovoz.:-( Vozí to na prodejny v Havířově a Ostravě,tak si tam dojedu.

B V řekl(a)...

Šárko, máš pravdu, není to všude ideální, ale věřím, že poptávka tvoří nabídku. Možná to ještě bude trvat, než se všude objeví obchody nabízející kvalitu. Kdyžtak prosím napiš svoji zkušenost s nákupem.

seseth řekl(a)...

Continue Reading here are the findings read gucci replica go now visit homepage

soatot řekl(a)...

official website see this website click here for more info why not find out more check my source view it