středa 21. listopadu 2012

Kuře v kachním sádle a fazolový salát

konfitovane



Na 2 porce:
2 velké kuřecí stehna (spodní a vrchní spolu)
sůl
3 lžíce kachního sádla

zavařené fazole (1 sklenička nebo konzerva, odkapaná)
4 cherry rajčata
půlka větší cibule
olivový olej pro smažení cibule
sůl
pár kapek salátového octu dle chuti
čerstvá bazalka


Miluji jednoduchá řešení. 

Kuřecí stehna se můžou zdát příliš obyčejné, stačí ale malý trik: místo koření použijte voňavé kachní sádlo.

Možná to nevíte, ale pokud pečete maso na nízké teplotě po delší dobu, provozujete vlastně konfitování. To je hned na jiné úrovni, než pečení :)  

Konfitovat je teď v módě. Je to jako péct red velvet cake, cake pops (lízátka z buchty), mille fueille...
Je to prostě in! Tak proč se trochu neopičit...

Dietní víly můžou tento článek zavřít, omlouvám se za mrhání jejich času. 

Vy ostatní, kteří si vážíte vzácných a lahodných surovin, jako je i domácí zlaté sádlo, rozhodně čtěte dál. Konfitování je vlastně sofistikovaný výraz pro úpravu masa, jak to dělá moje babička: peče kachničku na nízké teplotě v sádle, které se z kachny pomalu uvolňuje. Teď bych upozornila, že kupovanou kachnu v životě takto nepřipravíte. Slušná kachna má cca 4 kila a špeky jak menší vykrmené prasátko, z kterého roztaje zhruba litr sádla. Fitness kachna kupovaná v obchodech je ubohým vyhladovělým stvořením, které vypotí tak maximálně tuk o množství slušnějšího panáka. Pak je tam rozdíl i v tom sádle, poctivé kachní sádlo je žluté a voní. Tuk wellness kachny nelze definovat a porovnávat je je vlastně rouhání. Abych nebyla zlá, takový kachna se hodí na jinou přípravu, třeba ji můžete naplnit pomerančem, jablkem a bylinkami.

I obyčejné kuřecí stehna je možné konfitovat v kachním sádle. Prostě je osolte, poskládejte do pekáče, přidejte kachní sádlo a panáka vody. Zakryjte a strčte do trouby na 140 stupňů na 2 hodinky.  Pokud jsou stehna měkká, bez poklice nebo alobalu pečeme dál na 180 stupních, dokud se voda neodpaří. Občas obracejte, ať se stehna namočí v sádle z obou stran. 

Není to nic rychlého, ale na druhou stranu, skoro bez práce a výsledek je neuvěřitelně působivý.

Nemůžu nepřipomenout, že se při nejjednodušších receptech ukáže rozdíl mezi masem a masem. Oplatí se najít si zdroj kvalitnějšího kuřete, rozdíl je obrovský. Teď kupuji kuře buďto v Brně ve Sklizeno nebo u Řeznictví Janíček a Čupa. Nenechte se ošidit křehčeným a vodou napuštěným masem, to pak nestojí za to mrhat sádlo na s prominutím smrdící kuře.

Příloha je tak jednoduchá, přitom se skvěle hodí k hutnějšímu masu.

Fazolový salát se skládá z jednoduchých surovin. Rajčata nakrájíme, cibuli taky nakrájíme na kroužky a opečeme na olivovém oleji.  Rajčata, opečenou cibuli a fazole zamícháme, přidáme nasekanou čerstvou bazalku. Osolíme, pokapeme octem  a podáváme jako barevnou, pestrou přílohu. Salát není jenom nudná zelenina a určitě si pochutnají i ti, co se jim zeleninové přílohy moc nezamlouvají.

Žádné komentáře: