středa 28. listopadu 2012

Vánoční pečení 1. - Plněné ořechy

vanocni




Jako malá jsem byla pořádný jedlík a vůbec jsem nebyla vybíravá, mně chutnalo všechno. Když bylo cukroví, ochutnala jsem od všeho, a pak jsem si dala další kolo.

Bratránek jednou řekl, že on má nejradši ořechy. To jsem moc nepochopila, já si teda nemohla vybrat, ale zapamatovala jsem si, že jsou plněné ořechy něco extra, bratránkovi chutnají nejvíc, to musí být něco výjimečného. On totiž (na rozdíl ode mně) nesní všechno co se před něho dostane.

Už nejsem malé dítě, plněné ořechy mi ale pořád připomínají výjimečné cukroví. Z toho už asi nevyrostu.

Bezlepkový recept bez škrobu jsem nikde nenašla, tak jsem si ho musela vymyslet a otestovat.

Jen bych upozornila, že čas a teplota pečení se může měnit, záleží na troubě, spolehněte se na zkušenosti s lineckým nebo jiným jemným cukrovím. Ořechové těsto se lehce spálí, začněte raději na nižší teplotě a prodlužte dobu pečení, pokud je to potřeba.   

Na 25-30 ořechů:

200 g jemně mletých mandlí
100 g jemně mletých vlašských ořechů
100 g erythritolu (0 kalorické krystalické sladidlo bez pachuti, nahraďte cukrem nebo medem)
140 g másla
30 g kakaa
2 žloutky

Krém rum-kakao:
100 g másla
2-3 lžíce medu med
kakao
rum

Měkké máslo a všechny ingredience na těsto důkladně zamícháme. Plechové skořápky jsem pro jistotu vymazala tekutým máslem, v druhé a třetí várce už to nebylo potřeba. Těsto namačkáme tak, aby byly formičky plné a zároveň vytvoříme důlek pro krém.
Pečeme v předehřáté troubě na 140 stupních 30 minut, průběžně kontrolujeme. Po 20 minutách jsem je vybrala jak těsto trochu nakynulo, důlky se ztrácely, proto jsem je do měkkého těsta ještě upravila mokka lžičkou a pekla dál. Opravdu si těsto hlídejte, jak je trouba rozehřátá, pozdější várky se pečou rychleji, doporučuji i teplotu malinko upravit.

Ořechy jsem vyklepla ještě teplé. Nebojte se toho, stačí důrazně klepnout lžičkou na skořápku, kterou držíte lehce nad talířem.

Ořechy jsou ještě měkké, jak vychladnou, už se nedrobí. Můžete je naplnit libovolným krémem, já jsem zvolila rumový.

Měkké máslo, med a kapky rumu nechám vyšlehat kuchyňským robotem (jde to i ručně) a přidám lžičku kakaa, jen pro barvu.

Ořechy naplním krémem a nechám je odstát, ať krém nasákne i do skořápek.

Sladkost ořechů odráží můj vkus, pokud máte raději sladší cukroví, před pečením těsto ochutnejte a dle potřeby doslaďte. 

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, pokud bych chtěla dělat světlou bezlepkovou variantu, bude fungovat stejné množství mouky namísto kakaa? Nemáte tu zkušenost? Moc děkuji. Bára

B V řekl(a)...

Tak to bohuzel netusim, je potreba vyzkouset, teoreticky ano.

Anonymní řekl(a)...

Těsto dobré, ale vyklápět to tedy šlo velmi špatně, nevím kde se stala chyba. Postup byl dodržen.