čtvrtek 13. prosince 2012

Krémová polévka jinak: Topinambury a kokos

topunambury



Jsem asi konzervativní. Mám ráda sice novinky, ale některé věci bych jen tak sama od sebe nevykombinovala. Jako třeba tento recept z paleo blogu, který jsem dříve ráda četla, teď je bohužel delší neaktivní. Topinambury jsou jako malé brambory, chuťově jsou bramborám taky podobné. Objevila jsem je náhodou v nabídce bedynky.cz, tak jsem si říkala, za pokus to stojí.

Jestli jsou topinambury paleo? Názory jsou odlišné. Pokud porovnáte nutriční hodnoty brambor a topinambury, jsou si celkem podobné, jestli mají na organizmus stejný účinek, to nevím. Každopádně jako zpestření jídelníčku se můžou hodit, zeleniny není nikdy dost. Co se mi moc líbí, že jsem dosáhla husté krémové konzistence, a to bez zahuštění, tak je za tímto účelem budu ráda používat i k jiným krémovým polévkám.

Na 2-3 porce:
1/2 kg topinambury
2 dl kokosového krému (husté krémové kokosové mléko v plechovce)
máslo
2 stroužky česneku
1 lžička mleté skořice
chilli
čerstvě mletý černý pepř
muškátový oříšek
1 dl vody
uzená slanina
sůl

Topinambury se škrábat nemusí, pokud jsou ale moc špinavé a kartáčku na zeleninu nevěříte, klidně je oškrabte, taky mi to připadalo lepší, než je máchat ve vodě a drhnout.

Na másle jsem lehce osmažila plátky česneku a pak jsem přidala na kostičky nakrájenou zeleninu a všechny další ingredience (mimo slaniny). Za občasného míchání jsem vařila cca 10 minut, dokud nezměknou. Nakonec jsem rozmixovala tyčovým mixérem a podávala čerstvě smaženou slaninou.






Žádné komentáře: