úterý 2. dubna 2013

Inspirace z Indie

zdroj foto

Indická kuchyně se vyznačuje charakteristickou chutí, za které ručí bohaté spektrum voňavého exotického koření. Vzhledem k obrovské rozloze Indie rozlišujeme několik desítek základních indických kuchyní dle teritoria a další speciální odvětví, které jsou smíchané s dalšími kulturami, například s anglickou. Navíc díky vegetarianizmu z náboženských důvodů zná tato kuchyně milion způsobů na přípravu zeleniny, která okouzlí i masožravce.



Z mého blízkého okolí mám zkušenost, že je indické jídlo otázkou lásky na první pohled. Buď ta jiskra přeskočí, nebo je zbytečné se snažit dál. Prostě není lhostejná a vlažná, buďto se jí nemůžete nabažit, nebo prostě nemůžete směsi všech těch koření přijít na chuť. 

Prvně jsem chutnala v restauraci Goa Chicken Tikka Masala asi před dvěma lety a hned jsem věděla, že tam nesedím naposledy. Od té doby otevřela v Brně restaurace Satyam a restaurace Anapurna, jsem moc ráda, že si takto konkurují, chodíme tam dost často a zdá se mi, že si lidi tyto restaurace dost oblíbili. Každá vaří trochu jinak a vždy jsem byla moc spokojená, těžké je vybrat si favorita. V Goa proběhla sice změna a naposledy jsem tam známé vytoužené chutě darmo hledala, proto bych asi za chuťově nejlepší hodnotila restauraci Anapurna. Mají tam tak úžasné vrstvené máslové placky, že jsem ihned zapomněla na můj nejhorší zážitek v restauraci, z které jsme utekli do známé Anapurny. 

Na jídelním lístku mně zaujalo, kolik zeleninových jídel připravují a že tyto jídla jsou opravdu výborné. Obecně platí, že si v běžné restauraci můžete zeleninu objednat maximálně smaženou, zeleninové přílohy jsou luxusem, i když musím uznat, už se kreativita kuchařů rozvíjí, výběr se rozšiřuje. 

Pokud vás indická kuchyně taky nadchla jako mně a rozhodnete se, že by jste rádi vařili i doma, doporučuji se na to trochu připravit.

Nejprve se vystrojte pravým kořením. Navštivte indické/arabské obchody, kde vám za opravdu příznivou cenu nabídnou kvalitní koření, bude to diametrální rozdíl oproti koření ze supermarketu. Nekupujte žádné směsi s bramborovým škrobem, zahušťovadlem a umělou chutí. Navíc jsou tyto směsi drahé. Doporučuji obchod v brně na Celní, jejich koření je zážitek! Pokud máte jiné tipy, neváhejte, podělte se.

Moje indická polička s kořením, všechno z indického/arabského obchodu:
kmín celý
garam masala
mleté mango
skořice celá
chilli
tandori masala
kurkuma
koriandr
kmín mletý
bobkový list (větší ale jemnější listy s neobvyklou vůní)

Je zbytečné si kupovat směs dle každého pokrmu, snadno si smícháte, co právě potřebujete.

Dále se vám bude hodit:
zelené chilli papričky (koupíte v orientálním obchodě mražené)
zázvor (skladuji mletý a mražený ve formě na led  v mrazáku)
česnek (ten se doma vždy najde)
cibule (taky)
šalotka (naleznete v supermarketu)
čerstvý koriandr a čerstvá nať petržele (koupíte v květináči v supermarketu, popravdě řečeno ho občas vynechávám)

Jako základní tuk se používá:
ghí (čištěné máslo)
máslo
olivový olej
jiný rostlinný olej

Praktické rady:
Nesnažte se pravé indické koření ošidit.
Recepty si nejprve pozorně přečtěte, podívejte se na případné video, vše si připravte, odměřte, nakrájejte.
Pokud vám chuťově něco nesedí nebo by jste něčeho přidali více, klidně si recept upravte dle sebe. Narazila jsem na několik kuchařů, kteří to doporučují.
Opatrně s chilli, upravte si ostrost dle vlastní chuti. Pro zmírnění odstraňte semínka chilli nebo chilli vynechejte, ne všem sedne ostrá chuť a mohlo by to pro vás zabít celé jídlo.
Vyhledávejte pouze zaručeně funkční recepty, nejlépe v podobě videa, videojug je perfektní zdroj.
Dodržujte technologické postupy a rady, na maličkostech opravdu záleží. Buďte trpělivý a nechte cibuli zkaramelizovat, cibuli rozmixujte, pokud to je potřeba, koření nechte vyluhovat v teplém oleji, atd. Můžete sice všechno namíchat do jednoho kastrolu, výsledek ale nebude stejný.

Indická kuchyně je nesmírně bohatá a stojí za to ji vyzkoušet. Nebojte se koření a nechte se překvapit kombinací, která by vás ani ve snu nenapadla.

Žádné komentáře: