úterý 21. května 2013

Čokoládový dort bez lepku

cokoladovy dort bez lepku



Pořád se mi honí hlavou nějaký dort a to povinně... tento jsem pekla na narozeniny bráchy.

Péct dort je jednoduché, péct ale pro někoho, kdo na sladké moc není, to už je oříšek.

Obecně peču bez lepku, už jsem snad léta neupekla nic s moukou, s výjimkou plechu jablečného dortu pro kamaráda, který byl po operaci. A proč bych vůbec použila mouky, když zrovna toto piškotové těsto je mnohem lepší, než klasické těsto z mouky?! Prosím, jednou ho vyzkoušejte, s kakaem nebo bez. Je to parádní základní těsto, mouční piškotové se mu nemůže vyrovnat!

Můj bratr, jako většina chlapů kolem mně, není na sladké věci, no přece měl narozeniny. Tak jsem se vyhecovala a udělala kompromis. Korpus je kakaový od vyzkoušeného receptu na kakaové řezy. Výborně se s tímto těstem pracuje, je opravdu báječné a chutná božsky. Upekla jsem dvojitou várku, tedy dva plechy (můj plech je 20 x 35 cm) a vykrojila 2x  2 = 4 vrstvy o průměru 16 cm kakaového mandlového těsta. Tento postup se mi u dortů osvědčil mnohem lépe, než rozkrojit tlusté těsto z dortové formy. Zbytky se sní samotné, nebo jsem je minule natrhala na menší kousky, rozdělila do hezkých skleniček a přidala marmeládu a zbytky krému. Elegantní řešení a vypadá to, jako kdybych otročila v kuchyni, přitom je to bez práce :)

Toto kakaové těsto je dokonalé, vláčné, přitom není příliš nadýchané a udrží vlastní formu i tíhu krému a dalších vrstev. Mleté mandle nejsou výrazné, spíš bych řekla, že je těžké uhodnout, že těsto vůbec neobsahuje pšeničnou mouku. Nemám ráda zákusky, kde je těsto bez chuti a zbytečné, slouží jen podklad pro krém. Těsto by mělo být taky součástí dezertu a nemělo by se odfláknout (ža ano, vážené cukrárny...).

Krém jsem teď zvolila netradičně tradiční. Tento základní cukrářský krém jsem se učila od babičky před patnácti lety a je sice s pudinkem, pro oslavence ale všechno ;)

250 g měkkého másla se rozšlehá s medem nebo práškovým cukrem (100 g) a přidá se holandské kakao (50 g) a uvařený kakaový pudink, který je hustý a vychladl za stálého míchání. Hustý pudink byl z 3 dl plnotučného mléka a balíčku kakaového pudinku.

Krém není paleo, ale teď to ani nebylo cílem. Je to klasika, která do repertoáru občas patří. Pudink není vždy bez lepku, pokud tedy chcete dort s paleo krémem a 100 % bez lepku, doporučují máslový kakaový krém uvedený v receptu na kakaové řezy

Pro mně je objevem století "nahý" dort, kde se boky nepatlají a dort zdobí vlastně samotné vrstvy krému a těsta. Bohužel jsem ve zdobení (zatím) nešikovná a proto ocením každou jednoduchou praktiku.

No uznejte, ten se povedl :)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zkoušela si někdy péct s avokádem? Já ho používám místo másla nebo mléčných výrobků, a když se zamaskuje čokoládou, tak z každé mňamky hned jde udělat paleo verze.

B V řekl(a)...

:) Avokádo je pro mně noční můra. Pokaždé, když jsem ho koupila, shnilo dříve, než stačilo dozrát. Teprve jsem objevila, které by se mělo kupovat, abych ho pořád nemusela házet na kompost. Vyzkouším, díky za nápad ;)

Anonymní řekl(a)...

moc hezky blog :-)... kdybych prece jenom pekla v dortove forme- upravila delku peceni... bude testo take fajn-nadychane atd. nebo radeji pect na plechu?

B V řekl(a)...

To je jedno, těsto bude skvělé :) Já peču v plechu proto, abych měla hezké rovné těsto, nemusím pak nic rozřezávat na vrstvy a zbytky používám do skleniček, nebo se jen tak sní :)