úterý 13. srpna 2013

Muffin s čokoládou a s malinami

muffin bezlepku paleo scd



  
 Tak prosím, další recept, další sladká dobrota :)

Bezlepkové pečení není o nic těžší, než to běžné. Tyto elegantní košíčky jsou naplněné ovocem a čokoládou, těsto je mandlovo-ořechové. Prostě jsem nakombinovala vše, co mám ráda a bylo doma přístupné.

Na 6 muffinů:

2 vejce
2 lžíce datlového sirupu (můžete použít med, jiné sladidlo dle chuti)
5 lžic mletých mandlí
2 lžíce mletých vlašských ořechů
vanilka
špetka jedlé sody
maliny (cca 50 g)
čokoláda min. 70 % (20 g)

Vejce rozšleháme s medem,  přidáme mandle, jedlou sodu a vanilku, důkladně zamícháme. Rozdělíme do silikonových forem a ozdobíme malinami a nasekanou čokoládou. Pečeme v troubě na 160 stupních.

Teď otázka, jestli tento recept uznáte za paleo... datlový sirup je na hraně, čokoláda taky. Já hlasuji pro :)

muffin bez lepku malina cokolada
cokoladovy bezlepkovy muffin
muffiny s cokoladou bez lepku paleo scd


16 komentářů:

A. řekl(a)...

Mňam,strašně se mi líbí,že pečeš bez mouky, jen škoda, že jsou ty ořechy tak drahé :( nicméně přidávej dál! Moc jsem si oblíbila tvůj blog, je to sposutu super receptů,navíc jsem zjistila, že obyčejné ingredience se dají nahradit o mnohem zdravější, což je super!! :)

B V řekl(a)...

Ta cena je trochu zavádějící. Samotné ořechy jsou dražší, než pšeničná mouka, to je pravda, ale to neznamená, že bych utrácela za jídlo obecně desetkrát více. Peču dejme tomu jednou týdně, k tomu potřebuji malé množství, 10-20 dkg. A nekupuji spoustu jiných potravin, takže někde ušetřím, jinde utratím ;)

Má to šťávu! řekl(a)...

Zítra se na ně vrhnu, díky za inspiraci!

Anonymní řekl(a)...

Mnam! Kde a za kolik kupujes mleté mandle a vlasske ořechy?:))

Anonymní řekl(a)...

Mnam! Kde a za kolik kupujes mleté mandle a vlasske ořechy?:))

B V řekl(a)...

Mam mixer, tak si je melu dle potreby sama. Jinak maji mlete mandle v lidlu, urcite i vsude jinde :)

Míša řekl(a)...

Díky za inspiraci! :)

http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

Kristina řekl(a)...

Vypadají krásně, kombinace čokolády a malin je úžasná a funguje vždycky. To mi připomíná, že bych zítra taky mohla něco upéct :)

Cucinare con Amore řekl(a)...

Tak tomu řikám nádherné muffiny :) Mňam

MyWay řekl(a)...

Zdravim, som rada, že som narazila na tento blog. Už piaty rok plynie odkedy mi diagnostikovali UC, a od vtedy bojujem s hladanim tej najvyvaženejšej stravy, ktorá ma udržuje v remisii ako sa len dá. Budem pravidelným sledovateľom. Gabriela

B V řekl(a)...

Přeji hodně štěstí k nalezení vlastní cesty :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Boruvko!

Nechcem pokaziť nikoho náladu, hlavne nie ľuďom na tomto blogu, ale otázka znela, či sa jedná o peleo alebo nie.

Ani žena nemôže byť napoli gravidná, napoli nie. Podľa toho možno konštatovať, že ten nádherný muffin nie je paleo. Ak med či sirup nahradíme iným sladidlom, napr, eritritolom (je vhodná aj na pečenie), potom hlasujem za paleo!

B V řekl(a)...

Ahoj Imre :) Jestli je med paleo, o tom můžeme diskutovat... Med není spasením, ale v malém množství si ho povoluji. Peču jednou za dva týdny a vycházým z benevolence SCD, tato dieta med poholuje a nepřipisuje medu stejný efekt na zdravý, jako cukru.

Ale máš pravdu, správně a striktně doporučuji všem, co si hlídají sacharidy, ať i med nahradí při pečení eritritolem, které je sladidlo nejlépe vyhovující pečení dle zásad paleo.

Bohužel ne všem pečení se sladidlem vyhovuje. Mně chutná, ale těm, co na sladidla nepřejdou, tu chuť prostě nevysvětlím. A nepeču jen pro sebe :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Boruvko!
Ak spojíme med s paleom, potom ľudia si budú myslieť, že kľudne môžu konzumovať med, hoci aj každý deň. To je princíp, prečo som písal, že med nie je paleo, lebo ak sa na med pozrieme z pohľadu reakcie organizmu po jej konzumácii, potom nie je žiadny rozdiel medzi obyčajným stolovým cukrom a medom. Inzulínová reakcia je stejná.
Ale ak už niekto pozná zásady palea, med nemôže robiť, problém. Občas ho použijem aj ja, napr. pri pečení. Dúfam že mi rozumieš.
(pošlem Ti recept na paleo čokoládu)

Mej sa hezky!


Anonymní řekl(a)...

Domáca paleo čokoláda
(s kokosom a mandľami)

Je neuveriteľne jednoduchá a aspoň taká chutná táto hand made chocolate. Nepotrebujete k tomu len kokosovú masť ( niekto tomu hovorí olej; jedná sa o to isté), kvalitné holandské kakao, alebo nejaký organický kakaový prášok, Eritrit alebo Xilit - niekto ju pozná pod menom Birch cukor, podľa chuti škorica – nie je potrebná, drvené mandle, strúhaný kokos.
Nad horúcou parou roztavíme kokosovú masť ( taví sa už nad 25°C), a pridáme kakaový prášok za neustáleho miešania. Podľa chuti pridáme sladidlo prípadne škoricu a miešame tak dlho, aby sa cukor roztavil a dostali bezhrudkovú masu.
Do dopredu pripravenej plastovej formy nasypeme podľa chuti rozdrvené mandle a strúhaný kokos a opatrne nalejeme čokoládovú masu, necháme vychladnúť( môže ju dať aj do chladničky). Po vytvrdení opatrne vyberieme a môžeme servírovať paleo čokoládu.

B V řekl(a)...

Imre, máš pravdu :) Ale já nejsem tady od toho, abych někomu nastavovala hranice. Kdo chce, nastuduje si, co a proč jíst a nejíst a sám si zvolí, do jaké míry si změní jídelníček. Jak říkám, s tím medem máš pravdu, není 100 % paleo. Ale efekt na organizmus je jíný, než u cukru a určitě se to s medem nemá přehánět. Konec konců dorty a sladké vůbec se nemají přehánět, má to být sladká tečka jednou týdně. To víš, pro někoho je paleo muffin a brownie denně, to taky není ono... A medík je pro mně kompromis, který dělám pro své okolí. Já je chápu, ani xilit ani eritritol není ze začátky chutný, musí se k nim člověk přejíst, odvyknout si od sladkého. Recept na čokoládu je prima! Taky jsem dříve něco podobného dělala a je to bomba :)