pátek 1. listopadu 2013

Plněné paprikové lusky - a la Borůvky



Existuje klasika a existují jídla, které mají nejméně padesát originálních variant. Třeba recept na plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou se liší nejen od kraje ale i v závislosti na stát, kde se vám dostane na talíř :)

Moje nejmilejší kamarádka, která mimochodem vaří báječně (i když to u mně není kritérium kamarádských vztahů) se mi jednou svěřila, že se jí paprikové lusky prostě nedaří. Chtěla napodobit recept od maminky. Darmo vyzvídala, co mamka přesně dělá, psala si technologický postup, časy, přesné hodnoty, maminkovské kouzlo se napodobit nepovedlo. Od té doby nechává toto jídlo připravit její maminkou :)

Mám to asi podobně. Naše babička nevaří z knížky, má vše v hlavě. Nic neměří, vše od oka, trochu toho a dáš tam i nějaké to koření a je to... Vždy se jí vše povede, vždy dosahuje stejné vysoké kvality a vždy je tam i to spomínané kouzlo.

Dle mého názoru je potřeba použít i ten třicet let starý kastrol, který násákl vědomostmi a do každého jídla přispívá jedinečnou ingeriencí. Musíte si tedy vypěstovat vlastní třicetiletý kastrol a problém je vyřešen :)

Proto se některé věci nesnažím napodobovat, dělám je po svém. Jako třeba paprikové lusky. A pokud chci kouzlo od babičky, koupím si lístek na vlak...

Zbavme se tedy potřeby napodobit milovanou babičku, trochu se odvázat a dělat něco z radosti většinou stejně přivodí největší úspěch. A teď se mi to opravdu povedlo!

Na 4 porce:

300 g mletého vepřového masa
500 g rajčatového protlaku (hledejte kvalitu, nejlépe ve skleničce)
100 g mozarelly
4 menší bílé papriky na plnění
1 větší cibule
sádlo
pepř
mletý kmín
2 bobkové listy
sůl
1-2 dl vody

Ve větším kastrolu osmažíme na sádlee cibulku. Zalijeme protlakem, okořeníme, trochu spolu povaříme. Rozmixujeme, ať je naše omáčka jemná krémová. Papriky vydlabeme. Mleté maso zamícháme s na drobno nakrájenou mozarellou a osolíme dle chuti. Směs naplníme do paprik, ze zbytků uděláme kuličky o velikosti golfového míče (mně zůstaly dvě). Papriky a masové koule naložíme do rajčatové omáčky, přidáme bobkový list. Zalijeme vodou do úrovně paprik a vaříme na slabém ohni 45 minut. Nemícháme, ať se kuličky nerozpadnou. Servírujeme samotné nebo s hokkaido pyré.


Pokračujeme v představování maďarských vín :) Vinorum doporučilo Rosé 2011 od vinařství Figula, které je taky součástí aktuálního Kvartetu. Snad nebude velká drzost, když se vám svěřím, že mi párování tentokrát nepřipadá stoprocentní. Nebude to ale vínem, k rajské omáčce s vepřovým masem si neumím představit žádné víno. Ale po jídle, to je jiná! Rosé  je dokonalé pro nádherné slunečné odpoledne s kamarádkou na terásce. Je lehké, svěží, kyselinek je v něm v příjemném množství a sladká chuť zůstává v pozadí, tím se příjemně popíjí a stává se lahodným doplňkem pátečního odpoledne. Jahodová barva a chuť, krásné růžové víno. 

Žádné komentáře: