úterý 10. prosince 2013

Zavařování: Hokkaido pyré







Rozhodla jsem se usnadnit si život. Jednak nám narostlo na naší malinkaté zahrádce takové množství dýně, že ji nemůžeme sníst najednou. A pak jsme dostali i zásoby máslové dýně a to bychom se už předýňovali... pokud něco takového lze :)

Proto jsem se rozumně rozhodla myslet na horší časy a zpracovat konzervy dýňového pyré, které se pak výborně hodí do spousty receptů na polévku, jako příloha nebo do buchty. 

Dýni jsem jednoduše oloupala, vydlabala a nakrájela na větší kostky. Do hrnce jsem na 3-4 kg dýně přidala 3 dl vody a pomalu dusila pod poklicí, až dýně změkla. Trochu jsem ji pomačkala, ale kousky rozhodně nevadí. 

Připravila jsem si čisté skleničky, naskládala je do pekáče s vyšším okrajem a pekáč jsem doplnila vodou. 15 minut jsem sklenice sterilizovala v troubě na 140 stupních. Do horkých sklenic jsem rozdělila pyré, poprosila pevnou mužskou ruku, aby zatáhla víčka a "pekla" jsem je dalších 15 minut. Ideální je po vypnutí trouby celý pekáč nechat v troubě, aby ochlazení proběhlo postupně, klidně přes noc. Proto je příjemné zavařování dělat večer, do rána skleničky vychladnou a víčka se na skleničky přisají. Pokud se náhoudou některé víčko nepřisálo na skleničku, skladujte v ledničce a spotřebujte během několika dní. 

Hodí se do polévky, do buchty, na dort, na pyré jako přílohu nebo na knedlíky. Na buchtu nebo přílohu necháme chvilku odkapat přes sýrařské plátno. 

3 komentáře:

chalve řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
B V řekl(a)...

Tak to mi je líto, ale nemůžu přestat :) Dostali jsme 30 kg a zatím na ní mame i chuť ;)

Unknown řekl(a)...

Díky za recept. Ale dýně již 30 let neloupám . Pouze perfektně omyji a případně odstraním ztvrdlé místo.