neděle 8. prosince 2013

Cukroví: Mandlové linecké s jahodovou marmeládou


bezlepkove linecke mandlove pale




Linecké je klasické, to ale neznamená, že si ho nemůžeme připravit netradičně. 

Na 2 plechy lineckých srdíček:

400 g mletých mandlí
100 g rozpuštěného másla
50 g medu
40 g xylitolu
3 žloutky (použila jsem vejce XL, pokud máte M-ka, dejte do těsta 4 žloutky)
vanilka
špetka jedlé sody
sůl

Vše zamícháme a rozválíme mezi potravinářskou fólií (ze spodu i z vrchu). Rozválené těsto jsem vložila do ledničky, aby trochu ztuhlo a vykrajovala plné a děravé srdíčka. 
Pekla jsem je v troubě na pečícím papíru na 130 stupních na horkovzdušné funkci, dva plechy naráz. Délka pečení trvá cca 15 minut, v půlce času vrchní a spodní plech vyměňte.

Jahodová marmeláda:

750 g mražených jahod (kupuji v Lidlu)
100 ml vody
1 vleká lžíce medu

(nebo použijte oblíbenou marmeládu)

Jahody s vodou vaříme v pánvičce s vyšším okrajem, dokud se neodpaří dostatek tekutiny. Hustou jahodovou marmeládu necháme vychladnout, a pokud už není horká, přimícháme med. Doslaďte dle chuti, mně lžíce medu bohatě stačí. Je to perfektní alternativa, pokud potřebujete jen skleničku marmelády bez cukru. Diabetici si upraví slazení dle vlastních potřeb. Tato marmeláda mi stačí na tři várky lineckého.


Pustíme se do slepování a celou krabici lineckého schováme, aby nebyla na očích ;) Srdíčka jsou ihned měkké, navádí k okamžitému pojídání :)

linecke bez lepku mandle scd paleo marmeláda





8 komentářů:

||Jar|| řekl(a)...

Táto "ozdravená" verzia sa mi veľmi páči, ak mi zvýši trocha času, myslím, že sa do nich pustím :)
Vypadajú výborne, hneď by som sa zahryzla!

B V řekl(a)...

:) "ozdravená" :D

Anonymní řekl(a)...

sýkorka@Bei, ako sa ti pracovalo s cestom? Predpokladala by som, že bude krehšie ako tradičné linecké, ale podľa výsledku to tak nevyzerá :-) Minulý rok na sviatky som robila makové linecké a bolo s tým treba veľmi veľmi opatrne manipulovať.

B V řekl(a)...

Katka, syrové těsto bylo měkké, lepkavé, i proto jsem ho válela s fólií a člověk si musel dávat pozor, pak když jsem ho dala do ledničky rozválené, bylo to mnohem lepší. Po upečení nebylo vůbec křehké, hezky drží pohromadě a je ihned měkké. Byl to první pokus a měla jsem štěstí, povedlo se. Myslím, že to je díky žloutkům.

Janka řekl(a)...

Toto určite vyskúšam

Janka řekl(a)...

Vyskúšané a sú skvelé :-)

Unknown řekl(a)...

Táák, máme napečeno, skvělej recept ! těsto je tak dobré, že sem ho málem snědla, než sem to hodila do trouby =D a zejtra se de na pařížské rohlíčky =)

B V řekl(a)...

:D příště vymyslím, nějaké cukroví horší chuti, takhle to není ono, taky jsem musela hlídat, ať se ochutnávání nezvrtne ;)