čtvrtek 5. prosince 2013

Cukroví: Pařížské rohlíčky

paleo cukrovi bez lepku parizske rohlicky


Pařížské rohlíčky jsou nejlepší, když jsou co nejmenší. Platí to jinak pro cukroví obecně. V cukrárně lze koupit větší rohlík, na sváteční stůl se ale více hodí roztomile malinké zákusky na jedno zakousnutí. 

Krém jsem trochu změnila, protože se mi zdál moc máslový. A znovu jsem se inspirovala krémem dobošového dortu. Je prostě dokonalý! I když jsem poměry surovin neponechala, vaječný základ s máslem zůstal.  
Trochu jsem ubrala na cukru, původní recepty se mi zdají moc sladké. Na pět bílků 40 dkg cukru je na mně trochu moc. I kdybych ho nahradila medem, ráda bych dopla kalhoty i v lednu ;) Použila jsem nově xylitol, (břízový cukr), sladidlo s nízkým glykemickým indexem, vhodným pro diabetiky. (Více informací o xylitolu)

Opět se osvědčilo míchat ho s medem, protože samotný může mít rušivou pachuť, je to individuální. Xylitol je sladší než cukr, 100 g cukru nahradíte 60-70 g xylitolu.
Pokud použijete kvalitní suroviny, nemusíte tolik sladit a utlačovat pachuť margarínu nebo málo kakaa. 

Příprava není náročná a výsledek je zaručený. Ořechové těsto a čokoládový krém namočeným do čokolády se stane určitě oblíbeným cukrovím. 

Ještě bych upozornila na poměr krému a těsta: Já mám ráda hodné krémové rohlíčky. Pokud trochu šetříte a nevytváříte tak mohutné krémové kopečky jako já, můžete upéct o třetinu více těsta (použijete tedy 3 vejce, 30 dkg vlašských ořechů, 60 g medu, 60 g xylitolu).

Pokud používáte cukr, upravte suroviny následovně:
med : cukr = 100:100
xylitol : cukr = 60:100


Na základní těsto rohlíčků potřebujeme: 

2 vejce (XL, pokud máte menší M-ka, použijte 3)
20 dkg mletých vlašských ořechů
40 g medu
40 g xylitolu


Nachystáme si 2 velké plechy s máslovým pečícím papírem a zapneme troubu na 120 stupňů. Vejce našleháme (3-4 minuty) a přidáme sladidla a ořechy. Masu naplníme do cukrářského sáčku a vystříkáme na plech malé zaoblené rohlíčky o rozměru 3 cm. Pečeme je tolik, ať jsou ještě světlé. Sundáme je z pečícího papíru, až vychladnou. Klidně můžete těsto napéct předem, schovat ho a pak naplnit a zdobit před použitím. Je to méně práce najednou. 

Krém: 

250 g měkkého másla
40 g kakaa
50 g medu
50 g xylitolu
4 vejce
vanilka

Máslo našleháme s vanilkou, medem a kakaem. Vejce našleháme s xylitem a za stálého šlehání pomalu ohříváme, dokud hmota nezačne být horká. Ihned stáhneme z ohně a šleháme dál, dokud nevychladne, výsledkem je světle žlutá nadýchaná pěna. Do másla přimícháme vaječnou pěnu a důkladně rozšleháme. Naplníme do zdobícího sáčku a ozdobíme rohlíčky. Skladujeme je v ledničce, před máčením do čokolády musí vychladnout a ztuhnout. 

Čokoládová poleva: 

200 g hořké čokolády minimálně 80 %
100 g másla nebo kokosového tuku

Opatrně zahřejeme, necháme roztát a chvilku počkáme, ať poleva není příliš horká. Studené rohlíčky namočíme do čokolády a necháme vychladnout. Rohlíčky skladujeme v ledničce nebo na studeném, suchém místě.

Příští týden se můžete těšit na další další recepty na vánoční cukroví bez lepku a bez cukru :) 

bezlepkove cukrovi pro diabetiky parizske rohlicky


cukrovi bez lepku bez cukru parizske rohlicky

22 komentářů:

Madla řekl(a)...

Vypadají úžasně a moc se těším na další vánoční cukroví bez lepku :-)

B V řekl(a)...

Děkuji, zítra budou kokosky s čokoládou ;)

Le blog de Pipi řekl(a)...

Ahoj Beáto, pařížské rohlíčky se mi hrozně líbily v knize o vánočním pečení s Ivetou Fabešovou, jestli jsem to nepopletla. A teď jak je tady vidím vyfocené, tak také chytám pavlovův reflex.

Ráda bych se tě zeptala, zda máš ke xylitolu plnou důvěru. Sama po něm už delší dobu pokukuji, ale nejsem si ještě úplně jistá, protože ač je to sladidlo původem zcela přírodní, neexistuje myslím příliš dlouho a nějaké dlouhodobější výzkumy také snad nejsou k dispozici. Osobně věřím, že to bude bezproblémové sladidlo až na ty možné průjmy při konzumaci většího množství, ale přeci jen, bála bych se tím cpát svého syna, co když se za pět let objeví nějaké skryté negativní účinky. Co myslíš ty?

Díky,
Pipi

B V řekl(a)...

Ahoj Pipi, taky jsem váhala, jestli xylitol použít, nejprve jsem si načetla, co se dalo. Souhlasím, objevit se může i další studie a člověk se potřebuje informovat. Původně je xylitol z břízové kůry (břízový cukr), teď se ale vyrábí z různých jiných potravin, z rostlinné hemicelulózy (z kukuřice, malin, švestek). Beru to tak, že porovnávám účinek xylitolu a eritritolu s cukrem. Bílý cukr lze běžně koupit, jíme ho, i když jsou dostupné studie, které cukr považují za jed. Existuje potvrzení škodlivého vlivu na orgamizmus, co všechno cukr vyvolává a přesto se ho nebojíme, protože je cukr běžný. Xylitol a eritritol tady nejsou dlouho, v ČR se teprve objevují, v zahraničí se běžně používá, existují jídelny, cukrárny, restaurace, které xylitol nebo eritritol používají. Podezření je vždy na místě, doporučuji si o sladidlech přečíst všechno a pak se rozhodnout, zda je člověk začlení do jídelníčku. Já je do moučníků rozhodně budu používat, v tom množství se nežádoucích účinků nebojím. A určitě to doporučuji více, než cukr. Tady jsou nějaké informace v čestině: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E967
a o eritritolu: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E968
Nejraději bych používala stevii, ale chuťově s ní pořád zápasím. Snad by kombinace s medem taky mohla pomoct :)

Lucule řekl(a)...

Help, prosím fakt 120st jenom? Nic to v té troubé nedělá..
A dala jsem 3 vejce (normální) a bylo to strašně řídké, zahustila jsem kokosem - hodně (ořechy došly).. Tak jsem zvědavá, co z toho vyleze..

B V řekl(a)...

Zrovna teď jsem dopekla, ano, těsto je řídké (když to přeženu, tak teče), ale hezky se tvarují rohlíčky :) Ano, 120. Nevím, čím to je, možná troubou. My máme novou, snad funguje dobře, aspoň doufám :)

B V řekl(a)...

Ale i kdyby byla trouba slabší (ta naše stará byla taky občas neochotná se rozehřát), o nic nejde, nech je v troubě déle... jak to dopadlo?

Lucule řekl(a)...

Vyměkla jsem, zahustila jsem kokosem a pekla na 150. Ale budu dělat ještě jednu dávku, tak zkusím vydržet s nervama :-) děkuji

B V řekl(a)...

Záhada... mně by se na 150 vše spálilo :) Ale je pravda, že manuál píše, že je u horkovzdušné funkce nastavená teplota o 10 až 20 stupňu vyšší. Je nejlepší si upravit teplotu dle vlastní trouby.

Lucule řekl(a)...

Tak dobrý, klaplo to i na těch 120, jen to trochu dýl trvalo :-). Druhá várka hotová, mňam. Musím to schovat daleko od sebe, je to pro radost do domova důchodců, tak aby jim něco zbylo :-)

Maia řekl(a)...

Musím přiznat, že realizace rohlíčkového těsta byl můj největší životní gastronomický neúspěch. Říkala jsem si předem, že ušlehám sníh a do něj pak přidám ostatní ingredience včetně žloutků, abych dosáhla alespoň nějaké hustoty, ale v receptu to tak nebylo, tak jsem to zavrhla. Výsledné těsto mělo (po přidání medu) hustotu vaječného bílku, na peč.papír mi s ním šly tvarovat leda beztvaré louže :) Zahustila jsem kokosovou moukou, z nějakého záhadného důvodu to nemělo kýžený zahušťovací efekt, až jsem tam nakonec ze zoufalství vyklopila neskutečné množství lepkové mouky. Výsledek jsou ohyzdně gumové rohlí(č)ky, o kterých váham, zda na ně dát krém a jaksi je zamaskovat, nebo použít jako munici... Na vyhození je mi ale moc líto použitých surovin. A na tvé fotce vypadají tak krásně a lákavě!
Mé poučení:
1) nesnažit se o pařížské rohlíčky s nulovým cukrářským nadáním
2) s medem krémy/těsta řídnou (smetana, našlehaný sníh či vejce, šlehačka ap.)

B V řekl(a)...

Lucule to mám radost :) Raději ať to trvá chvilku déle, než připustit spálení... aspoň že to dobře dopadlo :)

B V řekl(a)...

Maia, to mně mrzí :( Během 3 minut se pomocí kuch. robota z vajec stane pěna, která už objem drží i po přidání medu a ořechů. Ještě se může stát, že jsou ořechy příliš hrubé a to pak vznikne břečka (popsáno v dalším článku "tipy a rady"). Bohužel, vyzkoušeno. Nepomůže ani zahuštění. Zamaskovat to jde, ale zda to stojí za to... Já jsem je nechala jako sušenky.

Anonymní řekl(a)...

tak já už taky peču (na poslední chvíli, ehm). Výsledek sice zatím nevím, ale jako totální cukrářské (a bezlepkové k tomu) embryo musím říct, že z těsta jsem byla poměrně nadšena, chutnalo mi i syrové :) a navíc nebylo fakt těžké - našlehala jsem vejce do pěny, přidala ještě trochu teplý (jak jsem ho rozpuštěla) med a ořechy a bylo to krásně akorát do toho sáčku a rohlíčky pěkne drží (o tom že je každý jiný pomlčíme..:D )
Jo akorát vlašáky mi došly (resp nechtělo se mi loupat další) tak jsem dala půl na půl s kešu.
Se přijdu pochlubit, jestli jsem to nespálila a bylo to jedlé ;)
Ajla

B V řekl(a)...

Chutný výsledek umožňuje individuální přístup k tvarování :) Taky jsem je neměla úplně stejné, ale při třetím pečení bych zváldla vytačovat stejné rohlíčky i ve snu ;) Pak se nám pochlub :)

Anonymní řekl(a)...

jedlé je to ohromně (až příliš..) . Půlku jsem jen tak obalila ve vanilkovém cukru ala vanilkové rohlíčky. A druhá půlka čeká na to, až se zítra budu pokoušet o krém (prvně v životě)
Takže ohromně děkuju za sdílení takovýchto receptů :) (a že je to tak jiné, než když hledám BZLP recepty a všude do toho cpou ty podivné směsi ala mouka)
Ajla

B V řekl(a)...

držím pěsti s krémem :) jen opatrně s ohříváním a trpělivost při vychlazení... bude to hračka ;)

MyWay řekl(a)...

Ak by som použila iba hnedy cukor, asi ho treba namlet na praskovy vsak, ... kolko dat potom teda iba cukru, nechce sa mi ho miesat s medom, bojim sa ze to nuzhustne......?

B V řekl(a)...

Omlouvám se, trochu jsem se vzdálila :) Med je cca stejně sladký jako cukr, vyměnit za stejné množství cukru, xylitol je sladší jako cukr, doporučuji nahradit v poměru cukr : xylitol = 100 : 60. Hnědý cukr je občas i hrubší určitě je lepší mletý, máš pravdu.

Andrea Smrckova řekl(a)...

Díky za recept, těsto i krém jsou skvělé, jen je to na mě strašlivě sladké! A to jsem už tak ubrala med i xylitol, takže příště dám jen půl dávky.

Unknown řekl(a)...

Ja som mala tej istý problém. Mám z toho také placky... chuťovo je to dobré ale musela som pridať omnoho viac orechov.

gelota řekl(a)...

louis vuitton replica i14 f0j36g0s06 high quality replica bags u06 u8e75t4q71 replica gucci bags g03 u8w76r4m60