čtvrtek 12. prosince 2013

Vánoční cukroví: Paleo ořechové linecké




Je hodně podobné receptu na mandlové linecké a je to vlastně základ na kokosky, mění se pouze poměry surovin. Drží taky krásně pohromadě a jsou ihned měkké. A taky je můžete ochutnat na Fóru Kardamón v Praze. Pokud toužíte naše recepty ochutnat, udělejte si v neděli chvilku času a navštivte náš stánek :) Budu se na vás moc těšit. 

Ořechové linecké (2-3 plechy):

400 g mletých vlašských ořechů

100 g měkkého másla

50 g medu


3 žloutky (použila jsem vejce XL, pokud máte M-ka, dejte do těsta 4 žloutky)

vanilka

špetka jedlé sody

špetka soli


Vše zamícháme a rozválíme mezi potravinářskou fólií, necháme odpočívat v ledničce, lépe se pak s těstem pracuje. Použila jsem malé kruhové vykrajovátko o průměru 2,5 cm. Samozřejmě můžete vytvořit i větší kokosky, já mám ráda drobné. Pekla jsem v troubě na pečícím papíru na 130 stupních na horkovzdušné funkci, protože jsem pekla dva plechy naráz. Délka pečení trvá cca 15-20 minut, v půlce času vrchní a spodní plech vyměňte. Troubu hlídejte, hlavně když máte dva plechy a horkovzdušnou funkci. Ořechové kolečka se nesmí připálit, musí zůstat světlé. Mimochodem, toto těsto je de facto ořechoví cukroví ;)

Pokud chcete použít jiné sladidlo, není problém, upravte suroviny následovně:
med : cukr = 100:100

xylitol : cukr = 60:100
xylitol : med = 60:100

Marmeláda je opět rychlá marmeláda z mraženého ovoce, popis naleznete v receptu na kokosky. Můžete použít i vlastní. 


2 komentáře:

chalve řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jak to že se mi to na plechu rozteklo? Je možné že to bylo ti, že jsem dala jenom med a ne xylitol? teda tam toho medu bylo více. Ale stejne to bylo výborné, chtěla bych dělat znovu, ale jak docílit aby se nerozteklo? dekujuuuu:)))