pátek 31. ledna 2014

Bezlepkové housky chia-kaštany-lněné semínka

bezlepkové celozrnné housky paleo



Doteď jsem pečivo neřešila. Párkrát jsem dala šanci mandlovým houskám, ale nebyl to úspěch s ovací. Mandle a ořechy jsou báječné do buchty, ale samotné do slaného pečiva... nevím, není to ideální řešení. 

Proto nebylo na blogu tolik receptů na pečivo, vynucený kompromis nemám ráda. Revoluční housky a jogurtový chleba jsou jediné, které nám opravdu chutnají, a nemáme z nich pocit, že je to náhražka něčeho. Ale není to klasické pečivo, uznávám... 

Vše má svůj čas a nakonec jsme se dopracovali k lepším výsledkům. Moje představa byla taková, že bych chtěla pečivo "celozrnné chuti" a ať je měkké. Chtěla jsem taky pečivo bez vajec a mléčných výrobků. Experimentů bylo několik a konečně vám můžu představit výsledek, na který jsem hrdá :) 

Na 6 housek:

100 g mletých lněných semínek
10 g psyllia
150 ml vlažné vody
špetka jedné sody
sůl (1 vrchovatá lžička nebo dle chuti)

Začneme přípravou: psyllium zalijeme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočívat. Do rána se vytvoří hustý gel, který bude základním pojivem housek. 
Všechny suché ingredience důkladně smícháme a zapracujeme je do gelu. Vytvoří se nám lepkavá elastická hmota, kterou rozkrojíme na šest porcí a vytvarujeme placaté a kulaté housky (výška cca 1,5 cm). Poskládáme je na plech s pečícím papírem (já ho raději vymažu i máslem) a pečeme v troubě 45 minut na 180 stupních na horkovzdušné funkci. 

Když jsou hotové, hezky nakynou a jsou měkké. A teď přijde zkouška trpělivosti, musíte je nechat úplně vychladnout. Já je totiž několikrát rozkrájela i horké a byla jsem akorát rozčílená. Když jsou ještě čerstvé, uvnitř jsou gumové, lepkavé, jako nedopečené. 

Housky jsou menší, ale díky nutričně hodnotným surovinám dobře zasytí. Chutnají, jak jsem přesně chtěla, jako celozrnné pečivo. Díky kaštanové mouce se chuť zjemňuje. Hodí se především jako pečivo na obložené housky.


Chia mouka




Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku ze semínek rostliny Salvia hispanica. Obsahují vápník, draslík, železo, zinek a spousta dalších vitamínů a minerálních látek. Chia mouka se považuje za nutričně hodnotnou surovinu. Více zajímavých informací naleznete na stránkách Adveni Medical.

Jen pro pořádek, chia semínka jsou primal, vysvětlení na Marks Daily Apple. Dle SCD diety jsou povolené.

Poznámka:

Psyllium lze považovat za primal surovinu, pokud chcete vědět více, podívejte se na vysvětlení. Dieta SCD psyllium nedoporučuje. U mě platí, že co nepovažuji za škodlivé, v moderovaném množství neublíží.  Pokud ale máte striktní jídelníček, doporučuji konzumaci zvážit. Pokud dodržujete SCD jídelníček v období nepříjemných příznaků a chcete se jich zbavit, není to pro vás nejlepší doba pro experiment. 



paleo bezlepkové pečivo

paleo bezlepkové chia lněné pečivo

bezlepkové pečivo bez škrobů

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Super recept opravdu!:) škoda jen, že to není z běžně dostupných surovin, štve mě že je za ty mouky tak velké poštovné, ale tak třeba se někdy trochu rozšoupnu a nakonec je koupím,rpotože bych tyto housky rozhodně ráda ochutnala!!:)

Andullie řekl(a)...

Vypadají dobře, ale jak již bylo zmíněno v komentáři výše-suroviny jsou trochu složitější :) nicméně to určitě stojí za to.

B V řekl(a)...

hm, z běžných surovin :) tak to je výzva! já mám výzvy moc ráda ;)

Anonymní řekl(a)...

hehe, tak jsem je teda dneska zkusila vyrobit a rano me pobavila ta hmota s psylia- neco mezi panna cotta a amarounem :o) no sice je nemam takove "mekke" jako na obrazku s prstem, asi mi trouba vic pece. ale jinak jsou dobre, chut je vazne skoro jako celozrnne housky. ja souhlasim s tim, ze ty z mandlove mouky se nedaji jist porad - me vadi ta trochu nasladla chut. ale ja jsem trochu obmenila treba recept z boruvek na chlebove placky, ktere delam teda misto s vlaskych orechu z mandlove mouky, ale misto "italskych bylinek" tam dam cesky drceny kmin a to uplne psehlusi tu mandlovou chut a je to bomba se kterou slavim uspechy i u "ne-bezlepkaru". myslim, ze priste zkusim prodat drceny kmin i tady do tehle housek. take me napadlo, ze se ta hmota da dat do susicky a udelat to jako raw placky. drzi to pekne pohromade, az jsem byla prekvapena! lucie

Unknown řekl(a)...

Právě jsem je dopekla a jsou dobré a měkkoučké, jako na obrázku :).

cara menggugurkan kandungan řekl(a)...

now present in your city