středa 5. září 2012

Jogurtový chleba bez lepku






Na začátku bezlepkové diety jsem si říkala, že se nebudu chlebem trápit, raději vynechám pečivo totálně a tím i všechny pomazánky. Nechtělo se mi prostě zkoušet bezlepkové pečiva a sama si něco upéct už vůbec nepřipadalo do úvahy. 

Názory se ale mění a když jsem objevila recepty paleo a později scd, upéct chleba se zdálo být pěknou výzvou. Tak jsem objevila, že základem pro pečivo můžou být oříšky, semínka, zelenina, jogurt, tvaroh,  sýr i vejce. Pustila jsem se do experimentování, pojala jsem to jako otázku: co bych dala do chleba? Když se to tak vezme, není to nic úchylného, na trhu se objevuje pečivo s různou příchutí, tak proč nezkusit něco originálního!

Mám několik oblíbených receptů na chleba, různé chuti a textury. Pokud se pustíte do experimentování s novým druhem pečiva, nesnažte se vytvořit něco, co se strašně moc podobá vašemu oblíbenému pečivu, je mnohem lepší cesta najít složení, které vám chutná a je ze zdravých surovin.

Jogurtový chleba

na menší pečící formu (26 x 12 cm)

400-500 g domácího jogurtu
100-150 g neloupaných namletých mandlí
100 g másla
3 žloutky
3 bílky
špetka jedlé sody
sůl

+ semínka na ochucení (sezam, slunečnice...)

Jogurt necháme odkapat, nejjednodušší je použít sýrařské plátno nebo kuchyňskou utěrku. Odkapaný jogurt, mandle, měkké máslo, žloutky, jedlou sodu a sůl důkladně zamícháme. Z bílků našleháme hutný sníh a opatrně zapracujeme do těsta. Přidáme semínka a nalijeme těsto do formy 26 x 12 cm. Pečeme na 170 stupních minimálně 40 minut, dokud se nevytvoří pěkná zlatohnědá kůra. Pak necháme vychladnout a skladujeme v utěrce.

Vydrží cca týden, nejlépe chutná jako toust opečený z obou stran na pánvičce nebo na kontaktním grilu.

Důležité!
Několik čtenářek tento recept vyzkoušelo a výsledek byl následující:
Použijte kvalitní jogurt, obsah tuku minimálně 3 %, pokud možno bez zahušťovadel, škrobů, atd. Řídké nízkotučné jogurty obtížně odkapávají, může se stát, že bude těsto příliš mokré. Jogurt se musí nechat důkladně odkapat, klidně i vymačkat, jinak nedosáhnete výsledku na obrázku.