čtvrtek 6. února 2014

Knižní novinka týdne: Jídlo na prvním místě

 



Tento týden vyšla kniha s názvem Jídlo na prvním místě, podělím se s vámi, co si o ní myslím.

Originál v angličtině, It starts with food si klade nemalé cíle: Vypracovat  systém stravování, který je pro naše zdraví maximálně prospěšný a eliminovat jídla, která jsou určitě nezdravá, a taky se zbavit možných viníku našeho jídelníčku.

Kniha je založena na principech paleolitického stravování. Příjemným zjištěním je, že se v knize neobjeví ani jeden pračlověk. V 21. století mi připadá směšné se odkazovat na to, co jedl, dělal, nedělal pračlověk, kdy zemřel, kolik měl zubů, jak velký mozek a zda měl alergii.

Koncept knihy je jednoduchý a zůstává po celou dobu čtení přehledný. Vysvětluje nejprve klíčový problém nerovnováhy našeho organizmu, systémový zánět, a dále se zabývá tím, co našemu tělu nejlépe prospívá, a naopak, čeho bychom se měli vzdát.

Program Whole30 je třicetidenní restart organizmu, snad neprozradím nic překvapivého: během 30 dnů se dodržuje jídelníček na bázi opravdových, plnohodnotných, prospěšných jídel.

Tuto knihu považuji za užitečnou ze tří důvodů:

1) Já vím, opakuji se, ale žádná zmínka o pračlověkovi. Ještě jednou díky, že jste je z hry vynechali.

2) Jednoduché vysvětlení a používání vtipných analogií pro odlehčení pochopení biologických jevů.

3) Lidský přistup.

Autoři jasně vyslovují svůj názor, že je tento program pouze začátkem nového životního stylu a vodítkem by měla být individuální potřeba. Žádné doživotní omezování, program slouží na to, abyste si uvědomili, co vám prospívá a co ne. Opravdu se mi líbí myšlenka, že si můžete stanovit vlastní hranice a nemusíte se cítit provinile. Po třiceti dnech si můžete vyzkoušet, jak reagujete na jednotlivé nedoporučované potraviny a zvážit, zda je opravdu potřebujete a zda jsou pro vás problematické. Jídelníček si tím pádem sestavujete vy a máte stoprocentní jistotu, že se nedržíte omezování v něčem, co by vám eventuálně nemuselo vadit. Odpadá tím nepříjemný pocit pochybností, že se držíte něčeho pouze z důvodu doporučení. Po Whole30 dostanete jasný důkaz o tom, co je pro vás to nejlepší. Žádné obecné pravdy a pravděpodobné možnosti, jen čistý výsledek.

Bonus: Kniha není černobílá, je vidět, že ji psali odborníci z praxe. Oceňuji každou snahu vytvořit zdravější stravovací návyky a nechat při tom čtenáři volnou ruku a odpovědnost. Nebojí se ani vyslovit možnost, že by vám třeba luštěniny vůbec nemuseli vadit, dávají vám naopak nástroj, jak zjistit vliv jednotlivých sporných potravin na vaše tělo.

Osobně mi tato knížka pomohla hodně. Současně se stravuji dle autoimunitního protokolu a dala mi pár tipů, jak si svůj jídelníček vylepšit. Pomohla mi taky pochopit některé složitější biologické procesy. Myslím, že se Jídlo na prvním místě hodí nejen pro paleo nadšence, principy programu Whole30 může využít každý, kdo chce pro sebe něco udělat. 

Přeji krásné čtení a těším se na vás na FB stránkách knihy, kde se můžete podělit o vaše dojmy.

Bea


4 komentáře:

chalve řekl(a)...

po téhle knížce se určitě kouknu

Capsonka řekl(a)...

objednáno :D něco takového přesně potřebuji :)

Martina řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Martina řekl(a)...

Dobrý den,nabízím tuto knihu za 290,- včetně pošty.Dostala jsem ji včera a nevyužiji...info na Paris17299 seznam