úterý 29. května 2012

Grilujeme: Hovězí roštěná na víně

grilovaná hovězí roštěná na víně Paleo




Hovězí steak je jako stvořený na gril. Je to pořádná bašta pro chlapy, ale vlastně nejen pro ně, pro každého.  Steak lze připravit z roštěné nebo ze svíčkové, popřípadě z falešné svíčkové. Upřednostňuji použít ze zadního roštěnce, je to krásné mramorové maso, prorostlé rovnoměrně tukem, tedy vzoru "mramor". Pokud  si budete maso prohlížet, důraz bude tedy na rovnoměrném rozdělení tuku. V ideálním světě by bylo dobré, kdybyste měly k dispozici uzrálé maso. Nejlepší steaky dozrávají i několik týdnů. Jako přílohu jsem zvolil lilkové špagety na italský způsob. Můžete ještě připravit i grilované rajčatové plátky s parmazánem, ty budou v kombinaci s vínovým hovězím taky ladit.

Na 4-5 porce:

1kg zralé hovězí roštěné
1 dl červeného suchého vína
pepř celý
1,5 dl olivového oleje
máslo

2-3 lilky
rajčatové pyré
4 stroužků česneku
3 rajčata
čerstvá bazalka

Prvním krokem si prohlídneme maso a odstraníme tuk z povrchu. Připravíme marinádu z 1,5 dl olivového oleje a 1 dl vína, přidáme 10-15 ks celého pepře. Je důležité, abychom ještě nesolili. Maso marinujeme v celku a necháme v marinádě 2 hodiny, nejdéle však jeden den. Nálev není určený pro dlouhodobé, víno  totiž rychle ztratí vůni. Maso několikrát obrátíme a marinádu masírujeme do masa. Dokud maso odpočívá ve víně, nachystáme přílohu. Nakrájíme lilky na tenké plátky, posypeme solí a dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečnou vodu z lilku. Vrátíme se k masu, které po dvou hodinách vyndáme z nálevu, a papírovou utěrkou utřeme na sucho. Na rozpáleném grilu pečeme v celku každou stranu, na nejvyšším stupni, celkem cca 10-12 min. Maso zabalíme do alobalu a necháme hodinu odležet. Vrátíme se k příloze. Ohřejeme olivový olej, odkapané lilky nakrájené na nudličky smažíme na mírném ohni několik minut. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, pak rajčatové pyré, mletý pepř a sůl. Spolu dusíme 10-15 minut a na konci přidáme natrhané listy bazalky.
Vrátíme se k našemu masu. Nakrájíme na 1,5 cm tloušťky plátky a ogrilujeme steaky. Medium, tedy středně propečený steak potřebuje z každé strany 4 minuty. Hlídáme si ale čas, ani z jedné strany by nemělo přesáhnout pečení 5 minut. Maso osolíme a pepříme po otáčení a před servírováním ozdobíme kouskem másla.

Pokud máte ještě vedle masa na grilu místo,  můžete ho využít na grilované rajčatové plátky, které po otočení posypeme parmazánem.