úterý 15. května 2012

Vepřový maďarský guláš (perkelt)

maďarský guláš perkelt bez lepku



Poctivý maďarský guláš (a i jiné jídla) začínají následovně: Na sádle podusit cibuli, stáhnout z ohně a přidat mletou sladkou červenou papriku. Pokud tomu tak není, nejedná se o maďarský guláš a v hospodě vás mystifikují. 

Na 4 porce:

600 g vepřového masa, plec
1 velkou cibuli
1 velkou lžíci sádla
sůl
1 bílá paprika, 1 rajče (pokud není, stačí 2 lžíce rajčatového protlaku)
2 čajové lžíce maďarské červené sladké papriky
půl čajové lžíce kmínu
čtvrť čajové lžíce pepře
pepř celý (10 kuliček)
nové koření (3 kuličky)
bobkový list (2 ks)
jogurt, smetana na zdobení

Takže, jak jsem říkala, v kastrolu podusit na sádle cibuli, stáhnout z ohně, přidat papriku. Vložíme na kostičky nakrájené vepřové maso, promícháme a vrátíme zpátky na plotnu. Ve vlastní šťávě podusíme pod poklicí, občas promícháme. Pokud už není povrch masa měkký, přidáme sůl, všechno koření, nadrobno nakrájenou zeleninu nebo protlak. Zalijeme horkou vodou, stačí pouze po povrch. Pod poklicí vaříme cca hodinku, dokud není maso měkké. Podáváme se smetanou nebo s jogurtem.