sobota 9. června 2012

Francouzská kedlubna

kedlubna se sýrem francouzská kedlubna bez lepku Paleo




Většina receptů se tvoří obsahem ledničky. Potřebovala jsem jí trochu vyprázdnit, tak jsem použila, co jen šlo. Francouzské brambory se u nás kdysi dělávaly snad každý týden. Pokud vyměníte brambory za kedlubnu, jídlo bude lehčí a dietnější. 

Na menší zapékací mísu na 4 porce:
2 velké kedlubny (3 menší)
6 vajec natvrdo
100 g anglické slaniny nebo šunky
1 dl jogurtu
2 vajíčka
100 g ementálu nebo jiného sýru
sůl
olej nebo máslo

Kedlubnu oloupeme, nakrájíme na plátky tloušťky zhruba 3 mm. V osolené vodě povaříme, až trochu změkne, scedíme. Menší zapékací mísu vytřeme máslem, navrstvíme třetinu kedlubny, polovinu nakrájených vajec a polovinu nakrájené anglické slaniny. 2 vajíčka našleháme s jogurtem, trochu osolíme. Půlku rozlijeme na první vrstvu. Poskládáme druhou vrstvu stejně jat tu první. Zakryjeme kedlubnou, posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.