pondělí 4. června 2012

Hořčice

domácí hořčice bez lepku bez laktózy bez konzervantů Paleo
Četli jste někdy, co obsahuje kelímek hořčice z obchodu? Domníváte se taky, že umělá barviva, stabilizátory a ostatní chemikálie Váš organizmus až tak moc nepotřebuje? Tak proč nezkusit domácí hořčici! Je to jednoduché. Připravte se na opravdovou, výraznou chuť.

Na menší skleničku potřebujeme:

30 g světlých hořčičných semínek (1 sáček)
3 dl olivového oleje
1 dl jablečného octu
6 stroužků česneku
sůl, pepř
3 polévkové lžíce medu
1 dl vody

Hořčičné semínka rozdrtíme v hmoždíři. Pokud máme doma mlýnek na mák, můžeme si ušetřit trochu práce. V mlýnku doporučujeme rozmělnit semínka dvakrát. Chceme totiž dosáhnout konzistence prášku. Následně všechny ingredience dáme do mixéru kromě vody. Směs rozmixujeme a na konci přidáme tolik vody, abychom dosáhli požadovanou hustotu. Hotová hořčice se může zdát pikantní, záleží na osobní chuti a taky na tom, jaké semínka se povedlo koupit. Jestli tuto chuť chcete zjemnit, můžete chvilku hotovou směs povařit, ale opatrně, ať se nevytratí veškeré aroma. Mlsní čtenáři můžou použít více medu. Experimentovat můžete dál, třeba dochucením estragonem, koprem.