sobota 2. června 2012

Vepřová panenka v slanině

vepřová panenka v slanině





Vepřová panenka je výtečné maso, hlavně když je prase z domácího chovu. Samostatné je možná trochu suché, ale medailonky můžeme rychle zabalit do slaniny.

Na 4 porce:
1 vepřové panenky
20 dkg nakrájené slaniny
2-3 cukety
parmazán
olivový olej
koření: sůl, pepř, paprika, chilli
čerstvá zelenina na salát

Maso omyjeme pod studenou vodou, utřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na 4 cm tlusté medailonky. Osolíme a opepříme. Steak z panenky nepotřebuje žádné jiné koření, bylo by škoda zakrýt přirozenou chuť masa. Medailonky zabalíme do slaniny a pečeme na olivovém oleji 5-6 minut z každé strany. Kdo má rád maso nepropečené, třeba medium a rare steaky, peče 4 minuty dle vlastní chuti a tak uprostřed zůstane maso růžové.
Příloha: opět jsme zvolil něco rychlého a lehčího. Cuketu nakrájíme na plátky. Namícháme z koření grilovací směs (sůl, pepř, paprika, chilli) a zeleninu posypeme z obou stran. Ogrilujeme (použijeme elektrický gril nebo nepřilnavou pánev), pak poskládáme v jedné vrstvě na plech na pečící papír. Posypeme nastrouhaným parmazánem a pečeme v troubě 10 min na 200 stupňů, až dokud bude sýr na povrchu křupavý.
Jestli nám zbyla v nějaká syrová zelenina (okurky, paprika, cibule...), nakrájíme, přidáme sůl, pepř, pokapeme olivovým olejem a podáváme jako salátovou přílohu.

Tip pro příště: Slaninou zabalíme jenom okraje medailonek. Pokud si chceme pochutnat na královském pokrmu, mezi slaninu a panenku namažeme pyré z hub portobello (steakové houby). Pyré je na přípravu jednoduché: drobné kousky hub a šalotky osmažíme na másle.