sobota 30. června 2012

Květáková polévka


květáková krémová polévka bez lepku





Zeleninové polévky nejsou nudné a nejsou ani bez chuti. Použijte hodně zeleniny, bylinky a vývar. Zahušťujte vždy rozmixovanou zeleninou, je zbytečné používat mouku nebo škrob.

Na 2 poctivé porce:
1 velká kedlubna
půlka menšího květáku
čerstvá petržel
sůl
vývar (mražené kostky)
100 ml kokosového mléka

Kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme ve vývaru, dokud trochu nezměkne, ale aby se nerozvařil. Přidáme petržel a rozmixujeme. Pak přidáme květák a vaříme, dokud květák nezměkne. Přidáme kokosové mléko a osolíme dle potřeby.


Poznámka: Vývar mám většinou rozporcovaný v mrazáku. Slepičí polévku vařím ve velkém a pokud dojde maso a zelenina, vývar povařím, nechám odvařit hodně vody a hustý koncentrát nechám vychladnout. Naliju do sáčků na led a schovám do mrazáku. Nezabere moc místa a je to mnohem chutnější, než vývar z kostek. Neměla bych nic proti bujónu, některé jsou docela chutné, ale moc jich nespotřebuji a bohužel se do nich rádi nastěhují moly. Pokud je v mrazáku víc místa, vývar nekoncentruju, jednoduše naliju do silnějších sáčků a mrazím v půllitrových dávkách.