pátek 24. srpna 2012

Bezlepkový čokoládový dort na první pokus



bezlepkový





Toto je můj první experiment, provedený před půl rokem. Fotku jsem našla při mazání fotek z paměťové karty a vzpomněla jsem si, jak jsem mlsala asi tak poprvé bez hřešení. A navíc vůbec nepřipomínal nějakou náhražku dortu. Byl nadupaný kakaem, šťavnatý, krémový.  

Těsto je z mandlí. Klasický recept piškotového těsta se jen trochu přepsal, nebylo v tom nic těžkého.

Těsto:
150 g namletých mandlí
4 vejce
50 g datle bez pecek (šťavnaté nebo namočené do teplé vody)
jedlá soda

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky a datle vložíme do mixéru a necháme mixér pracovat, dokud datle nebudou ve vajíčku rozsekané na malé kousky. Tuto hmotu vlijeme do větší misky. Přidáme namleté mandle a jedlou sodu a promícháme. Z bílků našleháme sníh a opatrně vpracujeme do mandlového základu. Nalijeme do dortové formy s pečícím papírem a pečeme cca 20 minut v troubě na střední teplotě, záleží od trouby, jak při pečení klasického piškotového těsta. Vpichem párátka kontrolujeme těsto. Pokud je hotové, vybereme z trouby a necháme odstát.

Krém:
100 g datlí  (šťavnaté nebo namočené do teplé vody)
1 banán
3 polévkové lžíce kakaa

Vše vložíme do mixéru a zpracujeme. Může se stát, že je hmota příliš tuhá, až se třeba kakao nemůže vpracovat, pak přidáme ještě banán. Pokud krém teče, přidáme ještě kakao. Záleží na datlích a velikosti a zralosti banánu. Pokud jsou datle šťavnaté, dostanete jemnější krém, mixér totiž datle opravdu rozmixuje, pokud jsou ale suché, pouze je naseká a budou v krému víc vidět. To je otázka estetiky, na obrázku je vidět můj první pokus.
Nakonec chladné těsto rozřežeme a naplníme-nazdobíme krémem. Použijeme mandle na zdobení.
Esteticky byl tento dort rustikální, chuťově ale neměl chybu. Příště se budu snažit krém lépe rozmixovat a celý dort sestavit krásně, jak se patří.

PS: fotky nic moc, měla jsem můj první kompakt snad poprvé v rukách


bezlepkový