Toto je můj první experiment, provedený před půl rokem.
Fotku jsem našla při mazání fotek z paměťové karty a vzpomněla jsem
si, jak jsem mlsala asi tak poprvé bez hřešení. A navíc vůbec nepřipomínal
nějakou náhražku dortu. Byl nadupaný kakaem, šťavnatý, krémový.
Těsto je z mandlí. Klasický recept piškotového těsta se
jen trochu přepsal, nebylo v tom nic těžkého.
Těsto:
150 g namletých mandlí
4 vejce
50 g datle bez pecek (šťavnaté nebo namočené do teplé
vody)
jedlá soda
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky a datle vložíme do
mixéru a necháme mixér pracovat, dokud datle nebudou ve vajíčku rozsekané na
malé kousky. Tuto hmotu vlijeme do větší misky. Přidáme namleté mandle a jedlou
sodu a promícháme. Z bílků našleháme sníh a opatrně vpracujeme do mandlového
základu. Nalijeme do dortové formy s pečícím papírem a pečeme cca 20 minut v
troubě na střední teplotě, záleží od trouby, jak při pečení klasického
piškotového těsta. Vpichem párátka kontrolujeme těsto. Pokud je hotové,
vybereme z trouby a necháme odstát.
Krém:
100 g datlí (šťavnaté nebo namočené do teplé vody)
1 banán
3 polévkové lžíce kakaa
Vše vložíme do mixéru a zpracujeme. Může se stát, že je
hmota příliš tuhá, až se třeba kakao nemůže vpracovat, pak přidáme ještě
banán. Pokud krém teče, přidáme ještě kakao. Záleží na datlích a
velikosti a zralosti banánu. Pokud jsou datle šťavnaté, dostanete jemnější
krém, mixér totiž datle opravdu rozmixuje, pokud jsou ale suché, pouze je
naseká a budou v krému víc vidět. To je otázka estetiky, na obrázku je
vidět můj první pokus.
Nakonec chladné těsto rozřežeme a naplníme-nazdobíme
krémem. Použijeme mandle na zdobení.
Esteticky byl tento dort rustikální, chuťově ale neměl
chybu. Příště se budu snažit krém lépe rozmixovat a celý dort sestavit krásně,
jak se patří.
PS: fotky nic moc, měla jsem můj první kompakt snad
poprvé v rukách