úterý 21. srpna 2012

Focení - na co si dávat pozor





K tomu, aby se člověk stal profesionálním fotografem, je potřeba se vzdělávat, studovat, není to tak jednoduché, jak se to na první pohled může zdát.

K tomu, abych vytvořila obstojné fotky, stačí ale mnohem méně.

Dříve jsem psala o technické výbavě, teď bych se ráda zaměřila na samotné focení. Tyto tipy a triky mám z webu, a i když jsem se opravdu nestala fotografem, pomohlo mi to vyvarovat se základním chybám. Znáte ten ubíjející pocit, když máte krásné jídlo a na fotkách to vypadá příšerně? Nemá to barvu, ani se to tomu nepodobá...

Přitom stačí tak málo. Pokusím se shrnout, na co si dávat pozor. Pokud máte nějaké tipy navíc, nebo jste fotograf, který by rád upřesnil můj laický výklad, neváhejte :)

1) Světelné podmínky

Bez světla prostě nenafotíte krásné fotky, pokud nemáte ateliér nebo alespoň malý koutek s vybavením. Nekomplikujte si život, foťte v dobrých světelných podmínkách. Podívejte se v bytě, kde máte světlé okno, přichystejte si tam malý stůl, židli, na kterou můžete položit talíř s jídlem. Zvolte dobu, kdy se do okna světlo přímo nehrne. Pokud ano, zjemněte světlo závěsem. Stačí jednobarevní bílý nebo krémový závěs, ať ale není příliš hustě tkaný. Já třeba fotím ráno. Zkoušejte fotit se závěsem, v ostrém světle, když je zamračeno. Nepoužívejte blesk.

2) Stativ a samospoušť

Kompakty mají sice vestavěný stabilizátor, stejně je těžké se soustředit na to, aby se vám netřepala ruka. Obyčejný stativ pomůže hodně. Pohodlně si tak nastavíte kompozici. Aby jste se vyvarovali i minimálním otřesům, používejte samospoušť. U kompaktu dokáže stativ a samospoušť zázraky. 

3) Prostředí

Bordel po vaření fotky rozladí, zbytečné předměty odvádí pozornost. Vytvořte si koutek, kde bude čisto, kde bude jednoduchý povrch. Mně se osvědčil starý stůl, kupovala jsem ho na Aukru a natřela jsem ho jen tak pozvolna na bílou. V pozadí je bílý parapet a okno, občas tam nechám kytky nebo bylinky, z boku mám bílé stěny. 

4) Kompozice a doplňky

Nejvíce se mi osvědčily bílé talíře a misky bez vzorů. Jsou hezké ale neodvádí pozornost, sázím na jistotu. Můžete samozřejmě experimentovat s barvami, koupit si zajímavé extravagantní doplňky, plechové talířky, malované, zdobené, barevné misky. Bílý rustikální dřevěný podklad vypadá dobře, občas použiji dřevěnou desku. Mám v plánu koupit nějaké zajímavé barevné utěrky, ubrousky. Pro kompozici se inspirujte časopisy. Vyzkoušejte focení z blízka, z větší dálky, poskládejte sušeny na sebe, položte na talíř více muffinů,  foťte z neobvyklých úhlů. 


5) Foťte!

Je zbytečné se pokoušet nafotit krásné fotky na první pokus, když to prostě člověk neumí. Naučte se používat foťák tím, že vyzkoušíte, jak se jednotlivé funkce chovají. Nafoťte klidně třicet snímků.

Tip pro kompakty: váš foťák má s velkou pravděpodobností funkci "jídlo a pití", využijte ji, dělá krásné barvy. Používejte marko a hrajte si s WB a se světlem.

Tip pro zrcadlovky: Prosím, dejte mi nějaký :) Zrcadlovka a já se teprve poznáváme, ještě jí neovládám, jak bych chtěla.

Možná teď řeknu ohromnou blbost, ale nejvíce se hraji se světlem a s funkcí WB (White Ballance). Nafotím prostě několik snímků v různých světelných podmínkách v různém režimu WB. Na obrazovce počítače je pak vidět krásně rozdíl. Některé fotky se povedou, některé ne. Vždy se pak na fotky podívám na velké obrazovce za přirozeného světla. Z dvaceti fotek se povede asi jedna.

Mám v plánu se zapsat na nějaký kurz, hodně pomůžou i videa a příručky. Hlavně ať má člověk chuť a trpělivost.