úterý 21. srpna 2012

Bezlepková makovo-švestková bublanina

bezlepková



Tato maková buchta vznikla z vlastního experimentu a povedla se hned poprvé dle vymyšlené představy. Je otestovaná a ukázkou toho, že péct bezlepkově může být parádně jednoduché.

Na rozměr cca 30x20 cm potřebujeme:
200 g máku
100 g loupaných mandlí
150 g sušených šťavnatých švestek
3 vejce
4 polévkové lžíce bílého jogurtu
4 polévkové lžíce medu
špetku jedlé sody (cca 1/4 kávové lžíčky)

Rozemletý mák a mandle smícháme s ostatními indrediencemi (mimo švestek). Na mák používám mlýnek, na mandle šikovný mixér. Tato hmota by měla být hustá. Příliš hustou můžete zředit jogurtem, příliš řídkou zahustíme přidáním mletých mandlí nebo máku. Nic si z toho nedělejte, záleží na vlhkosti mandlí, na velikosti vejce, neexistuje ideální předepsaná hustota. Toto krásné černé lesklé těsto nalijeme do pekáče s pečícím papírem. Nastrkáme do něho švestky. Pokud jsou šťavnaté, nemusí se máčet do teplé vody, ale pokud koupíte hutné a suché, nechte je trochu odstát ve vodě, kým nasáknou a změknou. Pečeme v troubě cca 30 minut na 170 °C.


PS: nafoceno ještě starým foťákem :)