pondělí 20. srpna 2012

Indický špenát - Palak

palak indický špenát bez lepku bez laktózy


Kouzlo indického koření v jednoduchém vegetariánském jídle.
Když jsem recept četla poprvé, zdálo se mi, že to nemůže chutnat dobře, je tam toho koření příliš. Teď si to už nemyslím :) Miluji, jak krásně voní celá kuchyň, když vařím indickou večeři.
Podává se s rýží (basmati nebo jasmínová) nebo indickou chlebovou plackou čapati.

Pro 2-3 osoby

mražený listový špenát 400 g
1 dl vody
2 polévkové lžíce oleje
2 středně velké cibule rozmixované
4 stroužky česneku
kousek strouhaného zázvoru (asi 2 cm)
2 velké rajčata bez slupky nakrájené na drobno (rozmixované)
koření garam masala: 2 kávové lžíce
mletý kmín: 1 čajová lžíce
mletý koriandr: 2 čajové lžíce
mletá kurkuma: 1/4 čajové lžíce
sůl a chilli dle chuti
2 polévkové lžíce smetany s 30 % tuku nebo kokosového krému

Vše připravíme, ať se nám pak pracuje pohodlně. Koření doporučuji koupit v indickém/arabském obchůdku. Jednak je chuť koření úplně jiná, a na druhé straně v supermarketu nekoupíte všechno, pokud ano, nemusí to být ani kvalitní a malé specializované obchody jsou mimochodem i mnohem levnější. Obzvlášť bych upozornila na kmín, nepoužijte klasický kmín, ten nemá s indickým kmínem nic společného. V Brně doporučuji navštívit prodejnu na adrese Cejl 52, tam mají úžasný výběr koření.

Rozmrazíme špenát, v mikrovlnce nebo přes noc v ledničce. V hrnci s trochou vody vaříme pod poklicí špenát asi 5 minut. Vodu neodlíváme, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme špenát s vodou. V pánvičce s vysokým okrajem ohřejeme olej a přidáme rozmixovanou cibuli, pod poklicí dusíme 2 minuty na mírném ohni, občas zamícháme. Přidáme strouhaný zázvor a strouhaný česnek* Dusíme spolu cca 4 minuty, občas zamícháme. Přidáme rajčata, zakryjeme a dusíme dalších deset minut, dáváme pozor, ať se cibulovo-rajčatová pasta nepřipálí. Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme. Následuje koření: kurkuma, mletý koriandr, mletý kmín, garam masala, chilli a sůl. Za stálého míchání dusíme spolu 3 minuty, na konci přidáme smetanu nebo kokosový krém. Opatrně s chilli, koření garam masala může být taky pálivé.

Původní recept je z pořadu Show me the curry, na recepty dvou roztomilých kuchařek se oplatí podívat, jsou šikovné a vysvětlují každý recept do detailu s širokým úsměvem.


*Česnekovo-zázvorovou pastu lze připravit ve větším množství a skladovat v mrazáku v boxu na led. Je to pohodlnější.