sobota 18. srpna 2012

Technology update No. 2



Měl mně někdo upozornit, že se do focení nemám pouštět, pokud tomu jednou člověk propadne, není cesty zpátky.

Snažím se, aby byly fotky k receptům pěkné, nerozmazané, zajímavé, ať dostanete chuť k vaření. Nikdy by mně nenapadlo, že bych věnovala focení tolik pozornosti, jak se snažím teď. Vždyť je to jen klik na mašince a je to. Hahaha...

Teď to ale vypadá tak, že si čtu články o tom, co používat, jak sestavit kompozici, jak se vyvarovat chybám, no prostě záhul pro moje mozkové buňky. Přísahám, to vaření je hra, no ale to focení... to je vážná věc.

Na to, abych se stala profesionálem, se rozhodně necítím. Proto si cíleně čtu články pouze týkající se focení jídla. To mně je skoro jedno, jaké budou fotky z dovolené. Naposledy jsem na dovolené ani nefotila, když tam není jídlo před objektivem, ani múza mně neklepne.

Nejpřínosnější zatím byly články jsem zatím četla na foodblogu Bakarella a Matt Wright. Říkám si, když mají stránky tak krásné, snad se v tom i vyznají a každá rada se může hodit. Nepotřebuji kouzlo, chci výsledek, ať mi prosím někdo řekne, co a jak mám dělat. Děkuji teda za doporučení objektivu. Oba doporučují pevnou ohniskovou vzdálenost (terminus technicus, oh!) na 50 mm a oba pracují s Canonem, dokonce ani nepoužívají profesionální dělo, tak si říkám že na ně dám.

Bakerella doporučuje Canon EF 50 f/1.8, Matt je na tom líp a má Canon EF 50 f/1.4

Bohužel se tyto liší v ceně o dost na to, abych zvolila mírnější variantu.

Tak jsem se sebrala do obchodu a koupila objektiv. Já celá natěšená, jak jsem šikovná, se pustila do focení. Nevím proč používám manuál, když se v tom až tak moc nevyznám, u mně manuál vypadá tak, že střelím dvacet fotek stejné kompozice a pak je porovnávám. Někde jsem četla, že tak se člověk naučí na vlastní kůži, jaké je ideální nastavení a co znamenají jednotlivé čísla. Když to někdo říká...

V manuálu fotil OK, Bakerella psala, že jí ten objektiv dodává "thing that I call magic". Nevím, kouzlo jsem nezažila, ale je to rozhodně hezčí. Pak jsem si řekla, co se tady budu hrát na hrdinu, nastavíme automat a ať se Canon předvede. Začalo to hrkat. Objektiv se třese, žádná fotka. Hm. Vyměním objektiv na sériový, vše ok. Nasadím opět "the magic one", v manuálu funguje, v automatickém režimu "shake it baby", bez fotky.
Co mám dělat? Vrátit...