úterý 11. září 2012

Domácí játrová paštika

jatrova




Paštika nepatří k zdravím produktům, nejhorší výrobky jsou prakticky odpadem. Přitom je to jednoduchá pomazánka z jater. Ovšem věřím, že pokud nahradíte maso a játra kůží, sádlem, vodou a moukou, musíte zapojit i sadu chemie, ať ta pasta připomíná lidský pokrm. Domácí játrovka nemá s kupovanými játrovkami nic společného, je to lahůdka první třídy!

Na 2 kelímky:

400 g kuřecích jater
1 malou cibuli (nebo půlku větší)
1 sladké jablko (gala)
1 lžička majoránky
1/2 lžička mletého pepře
50-100 g másla (lze vynechat)
2 lžíce olivového oleje
sůl dle chuti

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme játra a smažíme/pečeme cca 4 minutky, trochu promícháme, ať jsou játra z každé strany upečené. Přidáme majoránku a pepř, důkladně promícháme. Jablko oloupeme a zbavíme jádra, nakrájíme na menší kostičky, přimícháme k játrům, zakryjeme a dusíme cca 15 minut. Pokud se nám zdá, že jablko pustilo hodně vody, pečeme pak ještě minutku-dvě bez pokličky, ať se voda odpaří. Osolíme a přesypeme do mixéru, důkladně rozmixujeme. Můžeme přidat i máslo, zjemní chuť a přidá příjemné máslové aroma. Necháme vychladnout a skladujeme v ledničce. 

Jsem přesvědčená, že pokud jednou ochutnáte tuto paštiku, už žádnou "játrovku" kupovat nebudete.