pondělí 10. září 2012

Sušenky s burákovým máslem





Minule jsem v Lidlu narazila na burákové máslo, které obsahuje 95 % oříšku a zbývajících 5 procent je sůl, slunečnicový olej a třtinový cukr. Možná nejlepší poměr, který jsem zatím objevila. Tak jsem koupila skleničku, možná se bude hodit. O víkendu mně napadlo, proč bych nemohla upéct sušenky s burákovým máslem...

Na jeden plech:
100 g měkkého másla
200 g burákového másla
200 g mletých neloupaných mandlí
100 g medu
1 vejce
špetka jedlé sody
vanilka

Máslo utřeme s burákovým máslem. Přidáme ostatní suroviny a důkladně zamícháme. Uspořádáme kopečky na pečící papír, nechte jim místo, ať se mají kam roztahovat. Pečeme v troubě na 150 stupních cca 10-15 minut. Necháme vychladnout, před skladováním můžeme nechat vyschnout na plechu, klidně přes celou noc. 
Sušenky mají charakteristickou chuť, hodí se je kávě, jsou výborné s marmeládou, nutelou nebo i samotné. Mně chutnají nejlépe slepené burákovým máslem, ale to je dle některého názoru přehnané... jak pro koho :)


Tady ale burákové máslo nekončí. Když jsem ochutnala máslo s burákovým máslem a medem, už jsem začala vymýšlet dort s mega burákovým krémem. Snad se nějaká příležitost najde...