pátek 7. září 2012

Dal Makhani





V restauraci Satyam jsem asi před měsícem ochutnala Dal Makhani. Je to indické jídlo z černé čočky, fazolek, plné aromatického koření a doladěno smetanou. Strašně mně chutnalo, tak jsem si říkala, že to zkusím napodobit. 

Jídlo bylo perfektní, v restauraci to mají ale lepší.

Nenazvala bych to jako neúspěch, něco mi tam prostě chybí. Pokud máte nějaký nápad, dejte vědět. Možná je to tajnou recepturou restaurace :)

Každopádně je to příjemná změna na téma luštěniny, určitě se ještě budu pokoušet.

Na 2-3 porce:
200 g černé čočky
2-3 lžíce fazolek (originálně se používají červené, já použila bílé)
50 g másla (nebo ghee)
1 lžička celého kmínu (z indického/arabského obchodu)
2 celé zelené čili papričky
kousek celé skořice (2-3 cm, také z indického/arabského obchodu)
1 cibule (rozmixovaná)
kousek strouhaného čerstvého zázvoru (2 cm)
2 stroužky česneku
(nebo 2 kostky pasty zázvor-česnek z mrazáku)
3 hřebíčky
3 semínka kardamonu
chilli dle chuti
1/4 lžička kurkumy
2 dl rajčatového pyré nebo rozmixované čerstvé rajčata
3 dl domácí kysané smetany (obsah tuku 20 %)

Čočku i fazole umyjeme a namočíme do studené vody minimálně na 2 hodiny, nejlépe přes celou noc. Scedíme, přidáme půl litru vody, osolíme a vaříme do měkka. 

V hrnci ohřejeme máslo a přidáme celý kmín. Smažíme minutku, pak přidáme celé zelené chilli papričky, celou skořici, hřebíčky, kardamonové semínka a rozmixovanou cibuli. Dusíme dokud cibule nezhnědne, průběžně mícháme, trvá to 3 až 5 minut. Přidáme dvě kostky pasty zázvor-česnek z mrazáku (nebo nastrouhaný čerstvý zázvor a rozmačkaný česnek), kurkumu a rajčatové pyré a vaříme 5 minut na mírném ohni. Vybereme kousky kardamonu a hřebíčku. Přidáme čočku a fazole, osolíme. Pokud bylo pyré moc husté, můžeme přidat trochu vody (několik lžic) a vaříme dál 10 minut. Nakonec zalijeme smetanou, důkladně zamícháme a vaříme ještě 2 minutky. Zdobíme čerstvou smetanou na vrchu, podáváme s chlebem naan, s rýží nebo i jako samostatný pokrm.