pátek 2. listopadu 2012

Co je zdravé? ...pokračování

Včera jsem se trochu rozepsala o tom, co považuji za zdravé a hlavně za zdravý přístup k sestavení jídelníčku. Tento blog chci usměrnit ve smyslu zdravé výživy, jak si to přesně představuji bude popsáno níže. 

Stěhování mi naprosto znemožnilo vaření a focení, měla jsem tedy dost času na to, abych se zamyslela, jaký rámec bych dala celému blogu. Hodně jsem rozmýšlela, jak zakomponovat nezvyklé recepty a přísady do běžné stravy a hlavně jsem si chtěla sestavit cíl a krédo, proč vlastně tento blog píšu a pro koho.

Zjistila jsem, že když zvolím cestu zdravé výživy, může se pak zdát, že si snad myslím, že jsem objevila kámen mudrců. Výzva "dejme se na zdravou výživu!" totiž může působit negativně a navíc si člověk vybaví pravidla a systém, který by měl dodržovat. Nechci se stát kazatelem pravidel.

Mám za to, že všichni máme určité možnosti. Máme objem financí, časové limity a možnosti nakupování. Navíc bych se vůbec nedivila, kdyby někdo nepovažoval vaření za božskou činnost, ne všichni si každodenní vyváření užívají. 

Počítá se ale každé zlepšení a každá volba lepší zdravější alternativy, proto bych Vám chtěla nadále představovat recepty, které jsou zajímavé a které by jste rádi vyzkoušeli. Ne (nejen) proto, že jsou zdravé, ale proto, že se vám líbí a zbíhají se vám sliny.

Každopádně, jaké recepty můžete nadále na blogu očekávat? Co u mně znamená pojem zdravé recept a co můžete v budoucnu očekávat: 

Více zeleniny a ovoce, jak už v syrové nebo upravené formě. 

Kvalitní masa a produkty z nich, kde je naleznete, jak je připravíte.

Méně umělého, více přírodního slazení.

Zajímavé přílohy.

Kvalitní sýry a mléčné produkty, kde je naleznete, jak je připravíte.

Jak začlenit tuky do stravy.

Domácí buchty, zákusky.

Náhrada zbytečně překombinovaných a zkomplikovaných polotovarů za jednodušší a zdravější. 
(pomazánky, kečupy, omáčky, ochucovadla, atd...)

Především se vám ale budu snažit předvést krásné, chutné a výjimečné recepty, které potěší.

Na závěr: Dnes proběhne v kuchyni finální úklid, a to prosím znamená, že mám znovu prostor pro vaření.

Hurá!

Chci také poděkovat všem, kteří na můj blog během "období sucha" nezapomněli, opravdu mně moc těší, že návštěvnost neklesla, v duchu si říkám, že to možná znamená, že se vám recepty líbí a po vyzkoušení se s radostí vrátíte pro další inspiraci.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Tak sliny se mi tedy zbíhají.Také jsem vděčná za recepty na domácí hořčici a různá ochucovadla.Jsem tady fakt každý den.:-)

B V řekl(a)...

:) Ok, tak kvůli Šárce se budu muset fakt nakopnout, jinak mně opustí, když tady nebudou nové články!