sobota 3. listopadu 2012

Domácí šťáva I.

damoci




Nevím, jak jste na tom, ale mně se poslední dobou nechce moc z postele. Možná je to nedostatkem sluníčka, nedostatkem čerstvého vzduchu, leností a tím, že by se člověk v tomto sychravém období nejraději nacpal cukrem a tukem, pak by spal dál. Přitom by bylo důležité přijímat dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, no přiznávám se, že když se podívám z okna, moc se mi banán loupat nechce, nějaký salát se studeným dresinkem bych si teď taky nedávala. Brr.

Chce to prostě trochu originality a nejlepší je připravit si vitamínovou bombu z ovoce a zeleniny jinou formou. 

Co takhle zkusit domácí šťávy! Sklenice plná barevného koktejlu rozveselí, příprava je rychlá a vše si můžete nakombinovat dle vlastní chuti. Domácí šťávy jsou levnější a hlavně zdravější, než kupované. 

Proč si připravovat džus doma?

Je čerstvý

Chuť a kombinace dle vlastní představy

Bez cukru a bez chemických přísad

Bohužel, i když je na kupovaném obalu 100 %, džusy jsou většinou z koncentrátu. To znamená, že se z ovoce připraví hutný koncentrát, který se převeze na místo finální výroby a tam se naředí a zabalí do krásných obalů, které chtějí působit dojmem zdravý a čerstvosti. Popravdě řečeno, 100 %-ní džus bez cukru a konzervantu, i když je z koncentrátu, je ještě pořád mnohem lepší, než "limonády" s obsahem ovocné složky kolem 50 % a méně, doslazené pak cukrem a dochucené celou paletou chemických chutí. Pokud ale máte možnost si připravit džus doma, jděte do toho, je to rychlé, snadné, chutné a v neposlední řadě i zdravé. 


Několik rad pro začátečníky

Kupujte čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu, pokud možno z blízka. Neřiďte se striktním pravidlem, podívejte se ale na sortiment a zvolte to nejlepší dle vašich možností. 

Bude se vám hodit elektrický odšťavňovač. Kupte si kvalitní, který zvládne ovoce skutečně důkladně vyždímat. Slušnější odšťavňovač koupíte již kolem tisícovky. Můžete také používat mixér, pokud chcete do šťávy přidat banán, mražené jahody, borůvky nebo jiné rozmixované ovoce, tak dostanete lahodné krémové smoothie plné ovoce.

Ze začátku volte osvědčené kombinace. Jablko + mrkev, pomeranč + citrón, jablko + červená řepa, atd. 
Moc nekombinujte, snažte se, aby jste si vychutnali základní chuť džusu. 

Pijte džus čerství, zbytek skladujte v ledničce. Oxidaci (zhnědnutí) zabráníte přidáním citronu. 

Zapomeňte na cukr. Ovoce je samo o sobě sladké, pokud ale chcete dosladit, přidejte kvalitní med, rozmixované šťavnaté datle, rozmixovaný banán, sladší jablko, agave nebo javorový sirup. Nepotlačujte chuť ovoce slazením. 

Hrajte si s kořením. Špetka skořice, kapka vanilky, sušená mletá pomerančová kůra, směs vánočního koření, kardamon, čerstvý zázvor, pro odvážnější špetka chilli :) 

Řeďte vodou. Pokud džus nepijete na snídani nebo místo svačiny, není potřeba, aby byl příliš hutný. Klidně nařeďte vodou v poměru 1:1 až 1:4.

Moje oblíbené kombinace:
3 mrkve + půlka citronu + 2 jablka (na obrázku)
3 mrkve + půlka citronu + 1 jablko + 1 hruška
mrkev + pomeranč + citron
červená řepa + jablko
jablko + hrozny
jablko + mandarinka
ananas + jablko

A jaká je vaše oblíbená kombinace? 

Žádné komentáře: