čtvrtek 1. listopadu 2012

Co je zdravé?

Napadlo Vás někdy najít odpověď na otázku, co je zdravé?

To přece víme všichni... nebo si to jen myslíme? Zkuste nadefinovat, co je zdravé, jsem zvědavé, co by z toho vylezlo. 

Pokud je něco "zdravé", je to podmíněno tím, kdo to tvrdí a proč. 

Obecně si říkáme, že je zdravé jíst pestře, vyváženě, od všeho trošku. 

Pak se objevují různé teorie, které se snaží dokázat, že je něco škodlivé. 

Tady se trochu zastavme. Víte proč jsem si položila tuto otázku? 
Vaření je pro mně koníčkem. Strašně ráda se přiučím novým věcem, zajímají mně netradiční recepty, ale i základní poctivé přípravní postupy. Prostě tím žiji, neřešte to, někdo skládá puzzle a je spokojený, já se dívám na blogy o vaření. 

Nemám většinou předsudky, proto se nebojím ani vegetariánských, ani paleo nebo jiných receptů. Ráda si přečtu zajímavosti a doporučení, hlavně mně baví pak zakomponovat do jídelníčku suroviny, které by mně ani nenapadly, hlavně ve formě, jak to není běžně zvyklé. 

Jenomže... Jak pronikám do světa paleo, vegetarianizmus, raw, low-carb, atd, zjišťuji, že jsem všude jen divákem. Mně nezajímá žít dle nějakých pravidel. Upřímně řečeno si neumím představit dát na svoji ledničku jakoukoliv nálepku. Snažím se jíst zdravě, pestře, dělat každý den lepší rozhodnutí, ale zas to nepřeháním, mám ráda jednoduchost a rychlé řešení. Tak se prostě do těchto skupin nějak moc neangažuji, jen z nich beru to, co mi vyhovuje a takto to i asi zůstane. Minule jsem ale narazila na zajímavou myšlenku:

"Any diet it makes you feel good and healthy is a good lifestyle but a bad religion"

"Každý jídelníček, který nám pomáhá se cítit dobře a zdravě je dobrým životním stylem ale špatným náboženstvím."

A to přirovnání "náboženství" mně dostalo. Ano, přesně takovíto pocit jsem měla. Na otázku "co je zdravé?" odpovídají jednotlivé teorie s vehemencí, jako nábožensky silně orientované skupiny na otázku "kdo je náš pán Bůh?".

Ano, to mi přesně vadilo. Nejde o to, že by vegetarianizmus byl špatný. Ani o to, že by paleo jídelníček nefungoval. Také uznávám, že se stravovat raw je moc zajímavé a uznávám, že se tepelnou úpravou jídlo nějakým způsobem mění a ztrácí na hodnotě. 

Vadí mi ale nekompromisní přístup, kde si prostě všichni melou to vlastní bez toho, aby připustili, že se možná v něčem pletou, nebo aspoň jiným do rozhodnutí nemluvili, nedej bože neodsuzovali. Životní styl, jídelníček není náboženství a ten, kdo se takto řídí, se ochuzuje o hodně. 

To bych se ale mohla zbláznit, abych se rozhodla, kterou cestou jít, abych byla DOKONALE zdravá.  
Jíst maso, nejíst maso?
Kolik pít? Hodně nebo málo?
Kolik ovoce jíst? Teď překyseluje organizmus nebo je zdravé?
Jíst tepelně upravenou nebo neupravenou stravu? Více vitamínů nebo lepší stravitelnost a příjemný pocit tepla?
Rostlinné nebo živočišní tuky? Můžeme vlastně vůbec nějaké? Nebo bychom měli jíst více?
atd...

Takovýchto sporných tvrzení je neskutečně mnoho. A já se tím nehodlám řídit. 

Do blogu (a vlastně do vlastního každodenního jídelníčku) jsem proto začlenila každý mnou známý pohled na zdravou stravu, který mně zajímá nebo něčím zaujal. Nestávám se odhodlanou a vášnivou dietářkou, která se bude kontrolovat na každém kroku. Ráda bych ale složky, které jsou zajímavé a přínosné, začlenila do svého blogu a dosáhla tak toho, čeho se jednotlivé skupiny mnohokrát nepokouší: měnit názory a příjemným a samovolným způsobem obohatila a zpestřit stravu každého. Nejde o to, co nejíte, ale o to, co děláte pro své zdravý. Každý drobný krok, každé lepší rozhodnutí se počítá a melo by vás naplnit dobrým pocitem. Nemusíte se obávat striktních pravidel a hlavně nemůžeme žít v ohraničení mantinelů, které si sami postavíme a frustrovaně na ně pak narážíme. Váš jídelníček bude zdraví tím, co si do něho s láskou a příjemným pocitem přidáte a ne tím, co si násilím budete odepírat. 

Na závěr mně napadá krásný film "Chocolat" s Juliette Binoche. 
O tom, jak je škodlivé povýšenecky odsuzovat všechno, co není dle našich pravidel. Pamatujete na závěrečnou scénu, proslov mladého kazatele? Je špatné si myslet, že odsuzováním se staneme lepšími, to, co nás dělají lepším, jsou naše dobré skutky.

Takto bych ukončila tento svůj článek. Na otázku "co je zdravé?" moje odpověď zní takto:
Je špatné si myslet, že si odepíráním jakýchkoliv surovin automaticky vybudujete pevnější zdraví. Pro vaše zdraví se počítá jen to, co pro vlastní zdraví opravdu uděláte.



4 komentáře:

http://ditalend.wordpress.com/ řekl(a)...

Hlavně jde o psychickou pohodu... Já se dlouhou dobu cítila spokojená při dodržování předepsaného jídelníčku. Teď, když tak nějak nic nestíhám, jsem se rozhodla se na něj vyprdnout,jelikož jsem se každý den stresovala, abych stihla uvařit večeři a oběd na zítra. Taky mě deptaly víkendy,kdy jsem zbodla snad všechno "nezdravé", co se kolem mě mihlo. Teď baštím sice pětkrát denně, ale to, na co mám chuť a zatím je mi dobře :-)

B V řekl(a)...

Naprosto souhlasím. Nic nemá cenu dělat násilím :) Hlavně ať se cítí člověk dobře...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

Vaše stránky jsem objevila náhodou a za tu náhodu jsem fakt vděčná. Moc pěkně udělané stránky a recepty jsou super. Budu moc ráda, když zde najdu i více receptů raw - neříkám, že takto jím pořád, ale jednou za čas jíst jenom syrovou stravu nebo vynechat maso.. není vůbec špatné a tady najdu od každého něco.

Hlavně ať se Vám dobře daří a ať Vám to stále přináší radost. To je hlavní.

Děkuji a přeji Vám pěkný den

B V řekl(a)...

Moc Vám děkuji, opravdu jste mně moc potěšila :) Čekám na jaro, ať je té zeleniny a ovoce více, syrovou zeleninu i ovoce mám opravdu moc ráda a syrovou stravu považuji za skvělou a pestrou, když ale venku chumelí, není nad pořádnou polévku :D Přeji Vám taky pěkný den a děkuji za názor.