pátek 19. října 2012

Zásoby

Blíží se termín stěhování a jsem možná trochu sentimentální. Ke všemu, co jsem si kdy koupila, mám vztah, tak si vzpomínám, jak jsem si co pořídila.

Kuchyň sbalím definitivně až jako poslední, jen jsem si chtěla udělat obrázek, kolik toho je, kolik tašek a krabic budu potřebovat.

Jak jsem se prohrabávala potravinovými zásoby, napadlo mně, jak se moje nákupy během posledních několika let změnily.

Klasické zásoby mouka-cukr-těstoviny naprosto chybí. 

Moje železné zásoby:




Rajčatový protlak
Jako zlaté zásoby mám vždy doma rajčatové pyré z prodejny Gran Moravia. Prodává se v průhledné sklenici a má přirozenou barvu. Chuťově i vůní se silně podobá protlaku, který jsme kdysi doma dělávali. Žádná trpká chuť a divná barva, nepáchne po konzervě. Cenově dostupné (32 Kč na 750 ml). Mají dva druhy: neochucené a bazalkové. A teď něco ultra divného, až nepředstavitelné pro tento svět, kde se snaží všechno ošidit. Prosím nadechněte se: v bazalkovém pyré je bazalka. Jsou tam celé listy. Poprvé, když jsem je spatřila, jsem nadávala jak dlaždič, jak je možné, že v tom plave tak obrovská plíseň :) Takže žádné jiné nekupuji. Rajskou polévku bych z ničeho jiného nedělala. 

Luštěniny
Hlavně červená čočka na Dal Tarka a několik druhů čočky a fazolek. Hodí se, když vařím koleno a nechci tu voňavou šťávu vylít, uvařím v ní fazole nebo čočku a zahustím domácí smetanou. Taky experimentujeme na poli indické kuchyně, mimo Dal Tarka jsem si hodně oblíbila Dal Makhani

Ořechy, mandle, mák
Na pečení, na buchty, nebo jen tak :) Mouku lze nahradit snadno i přirozeným způsobem, sama se divým, jak jsou bezlepkové dezerty dobré.

Datle, sušené švestky, sušené meruňky
Na pečení, na slazení.

Sýr Cheedar a Gran Moravia
Nejkvalitnější a nejchutnější sýry, které jsou pro mně dostupné.

Domácí jogurt a smetana
Jogurt na snídani na tisíc způsobů, smetana na vaření, na bezlepkové dorty, cheesecake a na bezlepkové housky

Domácí klobása, slanina a šunka
Díky zásobám z Slovenska, ach, to jsou dobroty :)

Vepřové sádlo, kachní sádlo
Od maminky přítele, mňammm. I když se hodně lidí obává tuků, kvalitní domácí sádlo je úžasná věc a pečení-smažení na sádle je v porovnání s levným olejem mnohonásobně lepší volba. 

Olivový olej, kokosový tuk
Kvalitní olivový olej na pečení a kokosový tuk na nepečené dobroty.

Máslo
Másla doma nikdy není dost.

Harisa, domácí hořčice
Kečupy, majonézy, hořčici, omáčky již dlouho nekupuji. Zdají se mi předražené a nekvalitní. Harisa je papriková pasta z arabského obchodu Halal market. Domácí hořčice je v porovnání s kupovanou luxus na kvadrát :)

Kakao
Na zmrzlinu, čokoládu a na pečení. Opravdovou čokoládovou chuť miluji.

Losos, tuňák 
Uzený losos, losos bez kůže a steak z tuňáka je vždy perfektní pro rychlou večeři. Ryby jsou zdravé a snažíme se jich jíst více. Také zkoušíme sortiment čerstvých ryb v Oceán48, zatím obrovská spokojenost.

Mražená zelenina 
Fazolové lusky, baby mrkev a hrášek. Zlatá trojice, kterou doma vždy máme, na másle nebo na slanině úžasná a rychlá příloha. 

Vývar
Vývar je základ pro dobré polévky. 

Mražené bylinky a zelené chilli
Tymián, petržel a chilli v mrazáku dlouho vydrží.

Meruňková marmeláda, švestková povidla
Meruňková marmeláda bez cukru je vlastní výroba, na kterou jsem nesmírně hrdá. Švestkovou povidly mám od babičky, dělaná tradičně bez cukru, prostě hutná švestková pochoutka. 

Koření
Milion druhů koření a vanilka

Med, agáve, datlový sirup 
Cukr nepoužívám už dlouho. Snažím se moc nesladit a používat přirozené slazení ovocem nebo přidávám med, ale přiměřeně. Med je jinak nejlepší použít do nepečených sladkostí nebo na zmrzliny, pečením totiž klesá obsah vitamínů. 

Burákové máslo, mandlové máslo
Zásoby burákového másla jsou z Lidlu, zatím je to nejkvalitnější, co jsem našla. Mandlové máslo je vlastní výroba, ale to vám ještě neprozradím, na co se používá :)

Žádné komentáře: