sobota 8. prosince 2012

Vánoční pečení 2. - Zebra řezy



Pokračování projektu CUKROVÍ! :)

Nepečené cukroví mám moc ráda, protože je skoro nemožné, aby se nepovedlo. Pokud nemáte čas ani chuť trávit hodiny u trouby, klidně zvolte jednodušší nepečené recepty.

Zebra řezy jsou elegantní, kokos a čokoláda jsou pro vánoční období příjemné. Příprava je jednoduchá a výsledek lahodný. Kokosový tuk taje na 24 stupních, při pokojové teplotě jsou teda kostičky ucelené, jakmile se ale dostanou do pusy, na jazyku se přímo rozplynou.

Na těsto 20 x 15 cm:

Kokosová vrstva (3 vrstvy):
2 velké vrchovaté polévkové lžíce kokosového tuku (nebo máslo)
2-3 lžíce medu
150 g strouhaného kokosu

Čokoládová vrstva (2 vrstvy):
130 g másla
2 lžíce medu
10 lžiček holandského kakaa
vanilka

Máslo a kokosový tuk necháme změknout na pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo. Ve dvou miskách smícháme ingredience. Čokoládový krém bude lehký krémový, kokosová vrstva bude lehce tvarovatelná a kompaktní. Pokud se Vám kokosová hmota zdá příliš suchá, přidejte trochu tuku, pokud by byla příliš mastní a měkká, přidejte ještě kokos. 

A teď sestavíme vrstvy:
Na pracovní desku si připravíme alobal. Kokosovou hmotu rozválíme na alobalu a pod potravinářskou fólií, na rozměr cca 45 x 20 cm. Aby nám nezbylo tolik neestetických okrajů, odřežeme je a přilepíme do rohů,  upravíme nožem a pak znovu rozválíme. Takto můžeme vytvarovat pravidelní obdélník. Obdélník rozdělíme na tři menší stejné obdélníky. Čokoládový krém rozdělíme na dvě porce a sestavím řezy o pěti vrstvách. Necháme přes noc vychladnout a nakrájíme ostrým nožem na malé řezy 2 x 2 cm.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj chci se zeptat jestli ten pomer tuku a kokosu je spravny? Zkousela jsem to vytvorit a i kdyz sem tam dala kokosoveho tuku dvojnasob stejne to nedrzelo pohromade tak sem nakonec musela udelat cokoladove koule s kokosem:) @daninida

B V řekl(a)...

Ahoj, hm, nevím, jak je to možné. Měla jsem jemnou měkkou hmotu a i někdo na fecabooku odepsal, že se mu to povedlo. Byl ten tuk pokojové teploty? Pokud je studený, blbě se s ním pracuje, na pokojové teplotě (více než 24 stupňů) taje a lépe se s ním pracuje. Nic jiného si neumím představit.

Anonymní řekl(a)...

No ja ho nejdriv omylem cely roztavila tak sem ho dala zas na chvili do lednice mozna to byl ten problem. Ty koulicky maji na sobe docela tvrdou krustu z toho kokosu takze by to mozna fungovalo jen si nedokazu predstavit jak na to pokladam to kakaove maslo.

B V řekl(a)...

Není to nic těžkého. Mezi alobalem a pečícím papírem roválíme kokosové těsto, rozřežeme na tři stejné plátky. kakaové máslo (půlku množství) rozetřeme na první vrstvě, na to přiložíme druhou kokosovou vrstvu, zas rozetřeme kakaové máslo (druhou půlku) a zakryjeme třetí vrstvou kokosového těsta.

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, tak mám stejný problém, mastné je to dost a také nedrží. Drolí se. Ale domnívám se, že je to kokosem. Mám ten hrubý strouhaný. Kdybych měla ten jemný, tak myslím, že by to drželo lépe. Nevzdávám se, prostě to budu vrstvit na sebe bez válení a nechám zatuhnout. Ono to nějak dopadne :) Lžička do pekáčku to jistí :)
Kačka